Ucraina - O singura cale spre pace

Autor: Ana Ilie
Sambata, 10 Mai 2014, ora 08:35
8279 citiri
Ucraina - O singura cale spre pace

Pe masura ce confruntarile violente par a se raspandi in sud-estul Ucrainei, s-ar putea crede ca e tot mai inevitabila o confruntare mai ampla, militara, intre Rusia si Occident. Este o viziune gresita.

Nu este nimic inevitabil in ceea ce priveste viitorul acestui conflict, scrie Anatol Lieven, profesor al departamentului de studii de razboi la King's College London, pentru The New York Review of Books.

Este absolut esential ca guvernele occidentale sa se concentreze pe ce pot face pentru a evita razboiul, pastra democratia si conserva unitatea Ucrainei. Nu pot, sub nicio forma, spune expertul, sa ajute Guvernul de la Kiev sa castige prin forta militara estul tarii.

Fortele rebele din Donbas (regiune istorica, economica si geografica, include regiunile Donetk si Luhansk, n.red.) par bine organizate, au sustinere populara si sunt sprijinite implicit de 40.000 de soldati rusi masati la granita. Ar dura luni, poate mai mult, ca fortele ucrainene sa preia Donbas rapid si fara varsare de sange, sau sa invinga o invazie rusa in sud-estul tarii.

De ce trebuie sa stam cu ochii pe Ucraina pe 9 mai

Si Occidentul nu poate lupta pentru Ucraina. In pofida pozitiilor asumate de SUA si guvernele europene, este iresponsabil, imoral si de dispretuit sa ii dai sperante guvernului neales de la Kiev ca va fi sprijinit militar.

Daca fortele ucrainene isi continua asaltul asupra pozitiilor separatistilor, doar trei lucruri pot avea loc: vor fi impinse inapoi cu ajutorul armamentului rus; vor prelua unul-doua orase, dupa care Rusia va intari celelalte orase cu forte speciale ruse deghizate; daca fortele ucrainene vor recurge la armament greu pentru a prelua aceste orase intarite de rusi, atunci Rusia va declansa invazia.

Intrebarea este unde se va opri, in acest caz, armata rusa. Se va multumi Moscova cu regiunea Donbas sau va ocupa jumatate de Ucraina?

In acest scenariu teribil care sta sa se indeplineasca toti jucatorii importanti stiu deja care este singura solutie posibila, chiar daca nu se pun de acord cu privire la moment si modalitate: o Ucraina federala cu guverne regionale alese de cetateni si protectie robusta pentru interesele regionale. Aceasta este propunerea Moscovei, nu separarea unei parti a Ucrainei. Si presedintele ucrainean, Aleksandr Turcinov, a dat de inteles ca se doreste pentru Donbas.

Si esticii care doresc sa organizeze la 11 mai un referendum sunt de acord ca un tip de federalizare, nu independenta sau anexarea la Rusia, este cea mai buna solutie.

O solutie institutionala la criza a fost deja sustinuta de toate partile, la Geneva, la 17 aprilie, cand o declaratie comuna cerea ucrainenilor din toata tara sa se dezarmeze si sa ia parte la un dialog national ce recunoaste interesele regionale. La Geneva nu s-a ajuns totusi la un acord cu privire la procesul de introducere a schimbarii constitutionale si cata autonomie regionala va fi acordata.

Turcinov a sugerat ca un referendum pe tema autonomiei regiunii Donbas sa insoteasca alegerile prezidentiale anticipate din 25 mai, insa dupa ultimele evenimente violente de la Odessa, este greu de crezut ca scrutinul mai poate avea loc la data stabilita, sau pana cand pacea nu e restabilita. Nu se poate milita nici pentru un statut special doar pentru Donbas - e mai echitabila o federatie pe teritoriul Ucrainei.

Realitatea si experienta istorica arata, mai spune Anatol Lieven, ca un acord cu privire la o noua constitutie federala pentru intreaga tara trebuie mai intai obtinut, apoi ratificat printr-un referendum national.

Militiile rebele din est si demonstrantii Maidanului trebuie sa fie de acord sa nu foloseasca forta si sa nu puna in pericol aceasta solutie. Alegerile pentru presedintie, parlament, adunari regionale si guvernatori regionali pot fi apoi programate sa aiba loc simultan in decursul anului. In mod ideal, ar fi nevoie de observatori internationali ai procesului.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Rusia Ucraina solutie razboi, #Ucraina razboi Rusia , #Ucraina