Ucraina: Parlamentarii au votat impotriva propriei imunitati, o victorie a presedintelui Zelenski: Oamenii trebuie sa fie egali in fata legii

Marti, 03 Septembrie 2019, ora 21:32
10683 citiri
Ucraina: Parlamentarii au votat impotriva propriei imunitati, o victorie a presedintelui Zelenski: Oamenii trebuie sa fie egali in fata legii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Parlamentarii ucraineni au votat marti in favoarea ridicarii propriei lor imunitati in fata justitiei, indeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticoruptie promise de presedintele reformist al Ucrainei, Volodimir Zelenski, informeaza Reuters.

Fost actor de comedie fara experienta politica in trecut, Zelenski a castigat alegerile prezidentiale cu o majoritate covarsitoare in aprilie, pe valul furiei alegatorilor impotriva coruptiei si standardelor de viata scazute din Ucraina.

Inainte de aceasta, parlamentarii puteau ramane fara imunitate doar printr-un vot in parlament asupra fiecarui caz individual. Insa noua masura a trecut usor cu 373 de voturi din totalul celor 450 din Parlamentul Ucrainei, unde Zelenski a castigat majoritatea in urma alegerilor anticipate organizate in iulie.

"Am promis ca ne vom ridica imunitatea parlamentara, am promis ca nu vor exista oameni cu statut special in Ucraina", a declarat Aleksandr Dubinski, parlamentar din partea partidului lui Zelenski, Servitorul Poporului. "Este datoria noastra sa votam pentru aceasta lege si sa punem oamenii care se afla in afara acestei sali pe picior de egalitate cu cei care se afla in aceasta sala", a adaugat el.

Inaintea votului, presedintele Zelenski a declarat ca a venit timpul ca imunitatea parlamentara sa fie aruncata la "groapa de gunoi a istoriei", argumentand ca 90% dintre ucraineni doresc acest lucru.

In acelasi timp, in opinia oponentilor, ridicarea imunitatii parlamentare ii va face pe parlamentari vulnerabili in fata urmaririlor motivate politic.

Sviatoslav Vakarciuk, liderul partidului prooccidental Golos, a declarat ca a votat pentru ridicarea imunitatii parlamentare pentru ca toti oamenii trebuie sa fie egali in fata legii, dar a atentionat Puterea sa nu cedeze tentatiei de a abuza de aceasta schimbare.

Noua lege, care dovedeste angajamentul lui Zelenski de a continua reformele, va intra in vigoare la inceputul anului viitor.

Partidul lui Zelenski este primul din istoria independenta a Ucrainei care detine singur majoritate in parlament.

Zelenski a convocat alegeri parlamentare anticipate in iulie, pentru a-i oferi partidului sau control in parlament si a forma noul guvern.

Un sondaj realizat inainte de alegeri, in mai, de Institutul National Democratic arata ca doar 5% dintre ucraineni considerau ca partidele politice reprezinta interesele cetatenilor si numai 3% afirmau ca politicienii le onorau asteptarile. Pe de alta parte, 87% dintre intervievati sustineau ca partidele politice din Ucraina sunt implicate in coruptie.

Luni, guvernul lui Zelenski a anuntat o agenda legislativa menita sa aduca mai multe investitii in Ucraina, inclusiv prin ridicarea interdictiei asupra vanzarilor de produse agroalimentare ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan nu a dorit să comenteze afirmaţiile europarlamentarului PSD Mihai Tudose potrivit cărora actuala conducere a Comisiei Europene este cea mai slabă....
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan a explicat, într-un interviu acordat paginademedia.ro, că Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de...
#Ucraina parlamentari fara imunitate , #Ucraina