Ucraina poate lua Crimeea inapoi: Plan curajos de a smulge peninsula din mainile lui Putin

Vineri, 09 Mai 2014, ora 23:00
18592 citiri
Ucraina poate lua Crimeea inapoi: Plan curajos de a smulge peninsula din mainile lui Putin
Foto: Global Post

Este o utopie sa ne gandim ca Ucraina ar putea lua Crimeea inapoi de la Rusia? Nu, sustine cu tarie un activist si intelectual ucrainean, care lamureste cum ar putea Ucraina sa recastige peninsula si ce rol important ar juca tatarii in aceasta victorie.

Miroslav Marinovici, activist pentru drepturile omului si prizonier politic in era sovietica, devenit prorector al Universitatii Catolice din Ucraina, vorbeste intr-un editorial publicat pe site-ul New Republic despre agonia imperiului rus si tatarii din Crimeea.

"Prin anii 1990, prietenii mei ucraineni ma tot intrebau 'De ce ii aperi mereu pe tatarii din Crimeea? Nu vor face decat sa te tradeze, la fel cum au facut in timpul razboaielor cazace'", a povestit Marinovici, care va fi decorat in luna iunie cu Medalia pentru Libertate Truman Reagan.

Ziua Victoriei: Parada Rusiei, impulsionata de Crimeea

Acestia se refereau la Batalia de la Beresteciko din 1651, in care, asa cum toti copiii ucraineni invata la scoala, tatarii si-au retras fortele in mijlocul confruntarii si au cauzat pierderi uriase cazacilor ucraineni care luptau impotriva armatei polono-lituaniene.

Tatarii si-au demonstrat loialitatea

Totusi, de la renasterea Ucrainei ca stat independent in 1991, tatarii si-au demonstrat loialitatea in repetate randuri fata de poporul ucrainean. Au acceptat masurile luate de guvern pentru instaurarea ordinii democratice, chiar si cand au fost nevoiti sa isi sacrifice propriile interese.

In timpul Revolutiei Portocalii din 2004-2005, tatarii din Crimeea s-au alaturat luptei pentru alegeri libere si corecte. De asemenea, un grup de tatari a fost extrem de activ in timpul revoltei Euromaidanului care a inceput in noiembrie.

Rusia investeste masiv in infrastructura din Crimeea

Tatarii din Crimeea cred ca o Ucraina independenta va avea un guvern democratic, care le va apara drepturile. Tatarii au sustinut guvernul chiar si atunci cand oficialii le-au blocat cererile de a deveni proprietari de terenuri si pentru autonomie.

Ambele solicitari erau esentiale pentru tatari, pentru ca ar fi compensat o parte din daunele provocate de Politia sovietica, care a deportat intreaga natiune tatara din Crimeea, in 1944.

Aproximativ jumatate din populatia tatara a murit in timpul deportarilor, iar tatarii care au ramas in viata au fost deposedati de toate proprietatile. Copiii si nepotii acestora s-au intors, incet-incet, in peninsula dupa caderea Uniunii Sovietice, iar multi si-ar dori acum sa redobandeasca pamanturile pe care le-au detinut parintii lor, explica activistul.

Crimeea, singura patrie a tatarilor

Celelalte majoritati etnice care locuiesc in Crimeea, rusii si ucrainenii, au alte patrii-mama. Dar tatarii au numai Crimeea, despre care credeau ca este un loc sigur sub control ucrainean. Dar s-au trezit cu invazia rusa in luna februarie.

Rezultatele reale ale referendumului din Crimeea, publicate "din greseala" pe Internet

Chiar si in timpul acestei perioade dificile, tatarii s-au opus anexarii la Rusia si au boicotat referendumul ilegitim. Liderii tatari au luptat pentru ideea de unitate in Simferopol, Ankara, New York, chiar si la Kremlin.

Si ce a facut Ucraina? Si-a retras armata din Crimeea, lasandu-i pe tatari sa se descurce singuri. Istoria s-a repetat, doar ca de aceasta data s-a intamplat invers: ucrainenii au fost cei care si-au retras fortele din campul de lupta inainte ca batalia sa fi luat sfarsit.

"Nu vreau sa dau vina pe guvernul ucrainean, care nu a avut alta optiune decat sa abandoneze. Incerc numai sa subliniez cum va fi perceputa aceasta situatie de catre aliatii nostri loiali, tatarii din Crimeea: ne-au sprijinit in lupta Maidanului, iar noi i-am lasat la mila rusilor. Pierderea increderii in Ucraina este o rana psihologica. Si ii va lua foarte mult timp sa se vindece", sustine Miroslav Marinovici.

Noua Rusie pe care Putin vrea s-o smulga din Ucraina, o harababura neguvernabila

Tatarii nu mai au acum nicio optiune buna. Unii dintre ei au parasit Crimeea si s-au stabilit in Ucraina sau chiar mai departe, spre vest. Altii au ramas in peninsula, refuzand sa fie smulsi, inca o data, din pamantul lor natal.

Tatarii, obligati sa accepte legea rusa

Tatarii au fost fortati sa accepte regulile rusilor, sa accepte pasapoarte rusesti si sa se confrunte cu toate disfunctionalitatile care au venit odata cu noul guvern. Unii ucraineni ar putea considera dezonoranta decizia lor de a ramane in Crimeea si i-ar putea acuza ca s-au lasat influentati de fortele ocupante.

De fapt, ideea ca, pentru prima oara in ultimii zece ani tatarii nu isi mai incep sedinta zilnica parlamentara cu imnul Ucrainei, le-a lasat un gust amar.

Inca doua regiuni din Ucraina se vor uni cu Rusia? Ce reactie vor avea SUA

Liderii ucraineni i-au lasat de izbeliste. Ar fi putut macar sa faca o exceptie in ceea ce priveste interdictia de a avea dubla cetatenie pentru tatari, iar viata lor ar fi devenit considerabil mai usoara si ar fi insemnat ca statului ucrainean inca ii mai pasa de ei, considera activistul pentru drepturile omului.

Sa vedem oportunitatea

Insa nu trebuie sa regretam ce a fost pierdut, ci sa realizam ca orice criza aduce oportunitati noi. "Iar eu cred ca astazi suntem mai aproape ca niciodata de a rezolva una dintre persistentele probleme ale Ucrainei", este de parere Marinovici.

"Ma confrunt cu intrebarea sceptica 'Tu vorbesti serios cand spui ca soimii imperialisti rusi ar da vreodata Crimeea inapoi?'. Da, vorbesc serios. Numai in secolul al XX-lea, regiunea mea natala, Galitia, a facut parte din patru imperii (austro-ungar, rus, german si sovietic) si fiecare a convins lumea ca va ramane a lui", continua el.

Putin a vorbit degeaba - Doua regiuni din Ucraina continua organizarea referedumurilor pentru independenta

Ambitiile imperiale rusesti nu se bazeaza pe nimic altceva decat pe banii din gaz si propaganda, ambitii care devin din ce in ce mai anacronice. Atitudinea anarhica a lui Putin a scos la iveala rautatea din spatele conducerii lui, iar acesta ar putea deveni elementul care il va dobora.

Astfel, oricat de greu ar fi de crezut, Ucraina chiar are o sansa sa recupereze Crimeea. Dar, mai intai, trebuie sa devina o natiune democratica de succes, este singura cale de a-si pastra independenta si de a se apara de Putin.

Ucraina sa ceara Crimeea inapoi

Ucraina trebuie sa ceara Crimeea inapoi, insa nu numai de dragul reintregirii. Criza recenta a confirmat ca singura forta cu adevarat organizata din peninsula este reprezentata de tatari. Protejarea identitatii lor politice si culturale este cheia restaurarii justitiei in regiune.

Iar liderii tatari au promis sa lupte pentru interesele comunitatii. In cadrul unui tratat ruso-ucrainean, Crimeea ar putea fi cedata legal Ucrainei, insa numai ca regiune autonoma. Cat timp va razista autonomia acestei regiuni ca parte din Ucraina este greu de spus.

Crimeea, peninsula europeana?

Dar daca peninsula ar intra, alaturi de Ucraina, in Uniunea Europeana, intrebarea ar deveni deja irelevanta. Crimeea ar face parte dintr-o patrie europeana.

Cu siguranta suna utopic, in contextul in care trupele rusesti sunt acum la granita cu Ucraina, separatistii au ocupat cladirile guvernamentale din sud-est, iar oamenii lui Putin inca au convingerea ca Rusia va conduce lumea.

Putin sustine ca a retras trupele de la granita Ucrainei. Casa Alba il contrazice

Este o iluzie din care oligarhii rusi se vor trezi mai devreme sau mai tarziu, spune Marinovici. Scenele la care asistam astazi reprezinta agonia unui imperiu pe duca.

Rusia inca poate face mult rau prin implicarea statelor in confruntari militare, insa nu poate impiedica progresul civilizatiei. Ucraina poate iesi din criza legata de Crimeea ca o natiune mai puternica, insa asta inseamna sa recunoasta oportunitatea si sa lupte pentru ea.

Analist: Rolul României în NATO a devenit crucial odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea războiului împotriva Ucrainei
Analist: Rolul României în NATO a devenit crucial odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea războiului împotriva Ucrainei
Analistul politic Cristian Pîrvulescu afirmă că rolul și locul României în NATO au devenit cruciale odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea războiului împotriva Ucrainei,...
Putin se scufundă tot mai mult: Arma de temut a Rusiei devine inactivă
Putin se scufundă tot mai mult: Arma de temut a Rusiei devine inactivă
Probleme intense pentru Vladimir Putin, care arată slăbiciuni majore ale regimului său, atât pe frontul din Ucraina, cât și în gestionarea situației de securitate din Rusia, după atacurile...
#Crimeea Ucraina, #Ucraina Crimeea inapoi, #anexare Crimeea Rusia , #Ucraina
Comentarii
Poza I_Deleanu
I_Deleanu
rank 5
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Crimeea ar trebui sa fie a tatarilor.