Ucraina se vede amputata teritorial (Opinii)

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 12:48
9331 citiri
Ucraina se vede amputata teritorial (Opinii)
Foto: karadeniz-press.ro

Conform principului ce nu-i al tau fiori si naduseli provoaca, un celovec de la miazanoapte vede drobul de sare numit Bucovina de Nord cazand pe strabuna lavita romaneasca.

Sergey Deev, secretarul Congresului Civil-Constitutional Ucrainean, vede o conspiratie pe traseul Bucuresti-Chicago via NATO, in urma careia oamenii din Cernauti vor intona ca imn national "Desteapta-te romane!".

Oficialul cu pricina face declaratii despre sute de mii de locuitori cu dubla cetatenie, referendum pro patria muma, masinatii puse in miscare sub umbrela Aliantei Nord-Atlantice, anexari, Bucovina componenta a unei liste cu posibile conflicte militare s.a.m.d.

Romania pregateste anexarea Bucovinei de Nord - oficial ucrainean

Cat har de gitana chiromanta detine acest gospodin Deev nu se stie. Insa ceea ce se cunoaste e ca lumea s-a familiarizat de multe decenii cu astfel de tertipuri bolsevic consacrate, cu obstinatie, de-a lungul timpului. Fac parte din traditia de sorginte slavona, precum Matrioska, tancurile "eliberatoare" sovietice defiland prin Chisinau, licori de tip Stalinskaia sau rubasca de culoare kaki.

Drept exercitiu de memorie, sa le aducem aminte megiesilor de la nord-est ca pe 29 iunie 1940 Romania primea un ultimatum din URSS prin care i se cerea imperativ evacuarea administratiei si a armatei de pe teritoriul dintre Prut si Nistru, cunoscut ca Basarabia, precum si din partea nordica a Bucovinei.

In cazul nesupunerii la ordin in 4 zile, Romania era amenintata cu razboiul. Asa cum este stiut, retragerea a avut loc, iar consecintele au fost de un dramatism cumplit. Faptul a accentuat nemultumirile romanilor fata de regele Carol al II-lea, grabindu-i sfarsitul politic.

Evenimentul de la sfarsitul lui iunie 1940 s-a petrecut in contextul pactului expansionist Ribbentrop- Molotov incheiat la 23 august 1939. De notat ca insusi ministrul de Externe german s-a aratat uimit de pretentiile URSS in privinta Bucovinei, teritoriu ce nu fusese mentionat deloc in protocolul secret. La fel despre judetele din sudul Basarabiei.

Daca mergem mai departe in istorie, stim ca Lenin a sprijinit initial dreptul la autodeterminare pentru popoarele componente ale fostului imperiu rus, incusiv al romanilor din Basarabia. Pe 27 august 1928, Regatul Romaniei si URSS semnau Pactul Kellogg-Briand, renuntand la razboi ca instrument al politicii nationale.

La 21 iulie 1936, Maxim Litvinov si Nicolae Titulescu, sefii celor doua diplomatii, au parafat "Protocolul de asistenta mutuala", interpretat de partea romana ca un tratat de neagresiune si care recunostea existenta de facto a granitei din acea vreme. Ca arbitru al intelegerii a fost desemnata Franta. Pentru negocierile cu sovieticii, Titulescu a fost sever criticat de catre politicienii de dreapta. De altfel, a si fost schimbat din functie in 1939.

In 1947, ca parte a Tratatului de Pace de la Paris, Romania si URSS au fost semnatarele unui document in care granita era "fixata" in concordanta cu intelegerea romano-sovietica din 28 iunie '40 (aceasta in conditiile in care atunci nu a existat nicio cadere de acord scrisa, ci s-a dat curs unui ultimatum).

Dupa prabusirea comunismului in Romania, la 5 aprilie 1991, Ion Iliescu a semnat impreuna cu presedintele URSS tratatul politic ce recunostea frontiera asa cum o stim si astazi. De remarcat ca acest act consfintitor nu a fost niciodata ratificat de Parlamentul Romaniei.

Revenind la declaratiile lui Deev, nu exista premise de anulare a frontierelor trasate cu creionul chimic muiat in saliva de satrapul tatuc Stalin. Cu atat mai putin poate fi vorba de actiuni conflictuale de natura militara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina Bucovina Romania, #Bucovina de Nord unire Romania , #Ucraina