Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ucraina: Separatistii se legitimeaza prin alegeri la Donetk si Luhansk

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 17:20
2640 citiri
Ucraina: Separatistii se legitimeaza prin alegeri la Donetk si Luhansk
Foto: Twitter/Thomas Grove

La o saptamana dupa ce in Ucraina au fost organizate alegeri parlamentare ce au adus in legislativul tarii partidele pro-occidentale, separatistii din regiunile estice Donetk si Luhansk incearca sa-si legitimeze asa-zisele republici prin propriile alegeri locale.

Guvernul rus a anuntat deja ca va recunoaste scrutinul, spre furia SUA si Ucrainei, care considera ca alegerile programate de liderii rebelilor incalca acordul de pace incheiat la Minsk, in Belarus, scrie The New York Times.

In regiunile estice, unde sute de mii de persoane au fost dezradacinate de violentele incepute in primavara intre fortele guvernamentale si rebeli, prezenta la urne pentru scrutinul legislativ de saptamana trecuta a fost foarte scazuta. Liderii rebelilor au blocat accesul la vot in peste jumatate din districtele din Donetk si Luhansk.

In peninsula Crimeea, votul a fost imposibil, intrucat aceasta a fost anexata de Rusia in martie.

Scrutinul programat de liderii separatistilor este de natura sa inflameze din nou tensiunile in regiunea tulburata de violente.

Presedintele american, Barack Obama, a avertizat deja ca SUA nu vor recunoaste niciun fel de scrutin organizat in zonele controlate de separatisti in estul Ucrainei, care nu este in acord cu legea ucraineana si organizat cu consimtamantul autoritatilor de la Kiev.

Mai mult, Obama a cerut Rusiei sa "se asigure ca apropiatii sai din estul Ucrainei" organizeaza alegeri locale anticipate conform acordurilor de la Minsk, adica in decembrie.

Rusia a negat ca poate influenta deciziile politice ale rebelilor, cu toate ca prin granita comuna, de mult preluata de la ucraineni, trec cu usurinta oameni, arme si bani.

Moscova va recunoaste alegerile separatistilor din Ucraina - Occidentul se infurie

Conflictul din estul Ucrainei a inceput in februarie, cand regimul s-a schimbat in Ucraina, ca urmare a revolutiei pro-europene de la Kiev. In Donetk si Luhansk, regiuni cunoscute impreuna drept Donbass, autoritatile auto-proclamate in urma unor manifestatii populare pro-ruse mai degraba reduse ca dimensiuni, au refuzat sa recunoasca noile autoritati de la Kiev si au proclamat Republica Populara Donetk si Republica Populara Luhansk.

Noile autoritati auto-proclamate au organizat referendumuri puternic contestate in mai. Majoritatea votantilor au sustinut independenta, asa ca republicile si-au declarat suveranitatea, ceea ce a declansat o confruntare violenta cu fortele Kievului. Separatistii a primit ajutor de la Moscova in aceasta lupta, sub forma de luptatori (voluntari), arme si echipamente.

Dupa luni de varsare de sange, soldate cu aproape 4000 de morti, cele doua parti au incheiat un acord de pace la Minsk, in Belarus. Kievul a acceptat, cu aceasta ocazie, sa acorde Donetkului si Luhanskului statut special pentru trei ani si sa permita organizarea de alegeri locale.

Sefii celor doua republici separatiste doresc insa independenta totala a regiunilor si au programat alegeri la 2 noiembrie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri separatisti Ucraina, #separatisti Ucraina vot Donetk , #Ucraina