Ucraina vrea politisti straini in Donbas - cererea oficiala a ajuns la UE

Joi, 19 Martie 2015, ora 07:54
1930 citiri
Ucraina vrea politisti straini in Donbas - cererea oficiala a ajuns la UE

Misiunea Ucrainei la UE a transmis oficial Bruxelles-ului o solicitare, adoptata de Rada Suprema de la Kiev, privind mobilizarea unor forte de mentinere a pacii in regiunile Donetk si Lugansk, unde un armistitiu fragil este in vigoare incepand din 15 februarie.

Rada Suprema (Parlamentul) a adoptat marti o solicitare catre Consiliul de Securitate al ONU si Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forte de mentinere a pacii in regiunile separatiste Donetk si Lugansk din estul tarii, relateaza agentia rusa Tass.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugati sa "acorde atentia cuvenita acestei solicitari si sa initieze consultari cu privire la inceperea operatiunii UE in cadrul politicii generale de securitate si aparare".

"Operatiunea sub conducerea UE va permite restaurarea pacii si stabilitatii in estul Ucrainei, prin sustinerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE si crearea unor conditii adecvate (...) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk", a anuntat diplomatia ucraineana.

Ucraina vrea politisti straini care sa asigure pacea in estul tarii

Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei a decis, la sfarsitul lui februarie, sa ceara Consiliului de Securitate al ONU si Uniunii Europene sa trimita forte de mentinere a pacii in Ucraina, pentru facilitarea implementarii acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Pas hotarator pentru soarta Ucrainei: Regiunile Donetk si Lugansk au un nou statut

Lavrov, infuriat de ce vor ucrainenii sa faca in Donetk si Luhansk

Avertisment din Germania: Gasirea unei solutii politice in Ucraina poate dura cateva decenii

Armistitiu in Ucraina: Separatistii spun ca nu a avut loc incetarea focului

Premierul Ucrainei cere plasarea fortelor armate in stare de alerta

Ucraina primeste ajutor militar de la americani - SUA trimit drone si blindate

Insa liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, au acuzat, intr-un comunicat comun publicat miercuri, ca mobilizarea unei misiuni UE de mentinere a pacii in Donbas "incalca (...) planul de pace".

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei, Vladimir Putin, Ucrainei, Petro Porosenko, Frantei, Francois Hollande si cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident ca este implicata - cu armament si personal - in actualul conflict armat din estul Ucrainei, care dureaza de 11 luni. Rusia neaga orice implicare.

Citeste si:
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Conducerea PNL se reuneşte, vineri, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei vor fi aleşi secretarul general al partidului,...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...