Ce spun comandanții și soldații Ucrainei din prima linie despre o invazie rusă

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 23:21
7996 citiri
Ce spun comandanții și soldații Ucrainei din prima linie despre o invazie rusă
Soldați ucraineni în prima linia, în Donbas/ FOTO: Unian

Pe fondul îngrijorărilor cu privire la acumularea masivă de trupe rusești la granița cu Ucraina, luptătorii din prima linie din Donbas minimalizează avertismentele autorităților de la Kiev și ale agențiilor de informații occidentale privind posibila invazie planificată de Moscova în Ucraina. Dar comandanții armatei ucrainene spun că dacă Rusia optează pentru o invazie, armata ucraineană nu va putea ține piept fără o infuzie majoră de ajutor militar din partea Occidentului.

Chiar dacă noile ajutoare militare ar putea aduce un plus în menținerea parității în războiul de uzură desfășurat de ani de zile la frontiera de Est a Ucrainei, nici ele, nici orice altceva de care dispune în prezent armata ucraineană nu ar fi suficient pentru a respinge o incursiune militară directă din partea Rusiei, despre care oficialii ucraineni și occidentali au avertizat în ultimele săptămâni, scrie „The New York Times“.

„Din păcate Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu”, afirmă generalul Kirilo Budanov, directorul serviciului de informații al armatei ucrainene. Acesta adaugă că „nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac pe scară largă a Rusiei dacă el începe fără susținerea forțelor Occidentale pentru Ucraina”.

Scenariul de coșmar

Directorul serviciului de informații al armatei ucrainene le-a prezentat jurnaliștilor de la New York Times scenariul de coșmar al unei invazii rusești care ar începe cu atacuri aeriene și cu rachete care ar viza inițial depozitele de muniție și trupele din tranșee.

Acesta a subliniat că după un astfel de asalt, trupele ucrainene ar deveni incapacitate într-un timp foarte scurt, iar conducerea forțelor armate și-ar pierde abilitatea de a coordona apărarea și aprovizionarea frontului.

După aceea, mai spune generalul Budanov, responsabilitatea continuării luptelor ar cădea apoi asupra comandanților din linia întâi. „Ei vor rezista cât timp vor avea gloanțe”, afirmă Budanov, adăugând că „vor folosi tot ce au la dispoziție, dar credeți-mă că, fără rezerve, nu există vreo armată în lume care să poată rezista”.

Masarea trupelor ruse și a armamentului greu de la graniță i-a forțat pe oficialii ucraineni să se confrunte cu niște adevăruri dure în ultimele săptămâni. Comunitatea de informații americane a evaluat că Rusia a conceput planuri pentru o ofensivă care implică 175.000 de soldați.

Ucraina are doar puțin mai mulți soldați și ofițeri înrolați în întreaga sa armată, potrivit Ministerului Apărării. Este depășită pe uscat, pe mare și în aer, cu doar aproximativ 200 de avioane câte au forțele aeriene ucrainene, inclusiv vehicule de transport, mai puține decât numărul pe care Rusia l-a desfășurat deja la granița cu Ucraina.

Rachetele rusești ar putea distruge o parte semnificativă a armatei ucrainene în mai puțin de o oră

Forțele Rusiei includ submarine și fregate pregătite pentru luptă în Marea Neagră înarmate cu rachete de croazieră și unități terestre echipate cu rachete balistice Iskander-M, în timp ce Ucraina nu are sisteme serioase de apărare antirachetă. Rachetele rusești ar putea distruge o parte semnificativă a armatei ucrainene în mai puțin de o oră, a spus Robert Lee, veteran al Corpului Marin al SUA și doctor. candidat la King's College din Londra, care este expert militar rus.

„Dacă Rusia dorește cu adevărat să-și dezlănțuie capacitățile convenționale, ar putea provoca daune masive într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a spus Lee. „Ei pot devasta armata ucraineană din est foarte repede, în primele 30-40 de minute.”

În 2014, trupele de elită ruse au reușit să pună stăpânire pe întreaga Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei fără să tragă niciun foc. Când separatiștii susținuți de ruși au preluat apoi o parte din regiunea Donbas din estul Ucrainei, Ucraina a trebuit să se bazeze pe brigăzile de voluntari care au pus mâna pe arme, cu pregătire militară mică sau deloc, pentru a ajuta la înfrângerea insurgenței.

În cele din urmă, forțele militare din Ucraina au reușit să oprească ofensiva separatiștilor și să pună capăt majorității ostilităților cu ajutorul sprijinului primit din Occident. Numai Statele Unite au oferit asistență militară în valoare de 2,5 miliarde de dolari, care a inclus sisteme de supraveghere și comunicare de înaltă tehnologie, precum și drone.

Sub administrația Trump, ucrainenii au primit pentru prima dată rachete anti-tanc Javelin pe care până acum nu le-au folosit de teamă să nu provoace Kremlinul.

Într-un interviu acordat în această lună la Radio Free Europe, generalul Oleksandr Pavlyuk, comandantul Forțelor de Operațiune Comună care luptă împotriva separatiștilor din zona de est a Ucrainei, a declarat că rachete anti-tanc Javelin au fost deja distribuite în unitățile militare din estul Ucrainei. Un înalt oficial militar ucrainean, vorbind sub condiția anonimatului, a confirmat că rachetele au fost amplasate în unitățile militare din prima linie în urmă cu o lună, dar nu au fost încă folosite în luptă.

Totodată, în luna noiembrie, Statele Unite au livrat aproximativ 88 de tone de muniție, ca parte a unui pachet de asistență militară în valoare de 60 de milioane de dolari promis de președintele Joe Biden.

Prezența militarilor SUA în Ucraina

În discuția avută marți cu Putin, președintele Biden l-a avertizat pe omologul său rus că, în cazul unei invazii, SUA vor lua măsuri mai dure decât sancțiunile economice impuse în urma anexării Crimeei din 2014. Cu toate acestea, miercuri, președintele Biden a declarat că SUA nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO.

Totuși, în prezent există mai mult de 150 de consilieri militari americani în Ucraina. O parte sunt încadrați în Forțele Speciale ale SUA și a Gărzii Naționale, unii făcând parte din echipa de luptă a Brigăzii 53 de Infanterie a Gărzii Naționale din Florida, potrivit a doi oficiali ai Departamentului Apărării al SUA, care au vorbit sub condiția anonimatului. De asemenea, aceștia au precizat că și alte câteva țări NATO au trimis consilieri militari în Ucraina în această perioadă. Lipsa unor angajamente ferme din partea Occidentului reprezintă o sursă de consternare pentru oficialii ucraineni.

„Ei trebuie să decidă, fie suntem aliați precum declară, caz în care aliații se ajută unii pe ceilalți, fie trebuie să spună că nu avem tocmai un astfel de parteneriat”, a declarat generalul Budanov, șeful serviciului de informații al armatei Ucrainene.

„Dacă lumea civilizată vrea să evite o catastrofă, iar aceasta va fi o catastrofă pentru toată lumea, avem nevoie de sprijin militar tehnic acum, nu mâine, nu poimâine, nu într-un an. Acum”, a subliniat acesta.

Oficialii din apărare care înțeleg că un asemenea nivel de susținere este puțin probabil au început să vorbească în termeni sumbri despre o rezistență armată populară față de orice ocupație rusească.

Război de gherilă

Generalul Oleksandr Pavliuk a mai spus că Ucraina are acum până la jumătate de milion de bărbați cu experiență militară. „Vom începe un război de gherilă”, a declarat acesta cu privire la o posibilă invazie rusească fără sprijinul occidental ferm pentru Ucraina.

„Au trecut 8 ani de la invazia Crimeei și avem numeroși oameni cu experiență militară care sunt pregătiți să lupte cu arma în mână”, a mai spus acesta. Un înalt oficial militar ucrainean care a vorbit cu jurnaliștii de la New York Times sub condiția anonimatului a declarat că, dacă toate celelalte soluții vor eșua, armata de la Kiev își va deschide pur și simplu depozitele de arme pentru a le permite ucrainenilor să ia orice au nevoie pentru a se apăra pe ei și pe familiile lor.

Ce spun soldații ucraineni din prima linie

Luptătorii din prima linie din Donbas minimalizează avertismentele autorităților de la Kiev și ale agențiilor de informații occidentale privind posibila invazie planificată de Moscova în Ucraina.

Timur, 28 de ani, spune reporterului de la Europa Liberă că el „nu crede în pericolul unei mari invazii. Cred că este doar un joc. În aceeași situație eram și în aprilie și mai. S-au auzit zvonuri despre un posibil atac. Asta, pentru ca Rusia să se asigure de finalizarea gazoductului Nord Stream 2. De data aceasta, probabil că Putin încearcă să pună din nou presiune. Din câte am auzit, Kremlinul încearcă să obțină o garanție că NATO nu se va extinde în Ucraina și alte țări ale Parteneriatul Estic, precum Georgia și Moldova.” „Luptele de aici au loc în valuri. Săptămâna trecută a fost cel mai puternic bombardament pe care l-am experimentat în această poziție. Forțele proruse foloseau tunuri fără recul SPG-9. Apoi, timp de câteva zile, a fost aproape tăcere. Să fiu sincer, mi-e puțin frică atunci când e liniște aici și mă gândesc „poate că au un fel de plan”. Reducerea bombardamentelor se simte mai puțin confortabil aici.

Cealaltă parte folosește adesea tactici complicate. De exemplu, observatorii OSCE zboară cu dronele aproape în fiecare zi pentru a verifica pozițiile militare. Ei anunță ambele părți că trimit drona pentru a verifica pozițiile fiecărei părți, astfel încât să știm că sunt aici, dar apoi forțele proruse, își trimit drona imediat în spatele celei a OSCE pentru a-și face propriile observații și nu avem voie să tragem în acea direcție”.

Vlad, 22 de ani, crede că „armata rusă nu este încă pregătită pentru război. Nu au pregătite spitale de campanie sau cisterne de combustibil și nu au prea mulți soldați sau vehicule pregătite. „Aici, inamicul folosește puști cu lunetă și mitraliere în fiecare zi și uneori folosesc drone. Săptămâna trecută, au folosit mortiere de 82 mm aproape de-aici. Această situație nu se va schimba prea curând. Federația Rusă nu este pregătită pentru un atac, după părerea mea. Este doar un mesaj transmis, tocmai pentru că conflictul este o extensie a politicii. Totul va fi OK."

Irina spune că „ dacă ar avea loc o invazie acum, ar muri mulți oameni. Mai mulți decât în 2014. Ar fi mult sânge. Ar fi groaznic. Dar, desigur, majoritatea soldaților nu cred că va fi o invazie. Linia frontului nu se simte altfel decât înainte. Un alt motiv pentru care nu cred aceste zvonuri este că minciuna este o practică în țara noastră. Toți cei aflați în poziții de putere minte Președintele nostru a promis că va pune capăt războiului într-o săptămână de la venirea la putere. Acum, la doi ani, iată-ne.”

„Nu cred că sancțiunile financiare împotriva Rusiei ar schimba ceva. Este ca și cu acordurile de la Minsk. De fapt, nu fac mare lucru. Oamenii scriu ceva pe hârtie, dar în realitate aici, în prima linie, situația este aceeași. Există încă și se folosesc arme de calibru greu. Poate că va veni o invazie, dar va trece ceva timp până atunci."

Petro, 27 de ani, este de părere că „oamenii vor rămâne și își vor proteja pământul. Veteranii care erau pe front în 2014 când începea războiul au plecat acasă, dar dacă vine o invazie, se vor întoarce aici să lupte. Dimineața devreme, când dormeam acasă, aproape de aici au aterizat două drone dar aceste lucruri sunt normale. Nu pot spune că a avut loc vreo activitate ciudată în ultima perioadă. Uneori, de aici, poți auzi tancurile inamice pornind motoarele lor. Motoarele rezervorului au un sunet foarte specific, o fac mai des pe vreme rece.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina, susține o analiză BBC. Soldat rus: "Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!"
Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina, susține o analiză BBC. Soldat rus: "Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!"
O analiză BBC relevă faptul că, în a doua perioadă de 12 luni pe linia frontului deschis de Rusia în Ucraina - pe măsură ce Moscova şi-a impus aşa-numita strategie a ”maşinii de tocat...
Bancul Zilei: Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată
Bancul Zilei: Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată
Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată. - Vreau să mă înrolez ca voluntar în armată. - Câți ani aveți? - 70. - Cam bătrân pentru a fi soldat. - Atunci...
#Ucraina, #armata, #comandanti, #invazie, #Rusia, #soldati, #Donbas , #Ucraina