UE nu accepta anexarea Crimeii - se pregatesc noi sanctiuni drastice

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 23:08
7003 citiri
UE nu accepta anexarea Crimeii - se pregatesc noi sanctiuni drastice
Foto: eu2012.dk

Uniunea Europeana ia in considerare inasprirea restrictiilor economice impuse autoritatilor din Crimeea, pentru a sublinia clar ca nu accepta anexarea peninsulei ucrainene de catre Rusia, a declarat ministrul de externe danez, Martin Lidegaard.

In plus, UE intentioneaza sa mentina sanctiunile impuse regimului de la Kremlin, a mai punctat acesta, intr-un interviu telefonic acordat vineri, citat de Bloomberg.

Actualele sanctiuni au nevoie de timp pentru a-si produce pe deplin efectele, prin urmare nu este nevoie sa se treaca la o faza superioara, a mai spus el.

In acelasi timp, sunt pasi pe care UE trebuie sa ii faca pentru a creste presiunea asupra presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat ministrul danez.

"Cand vine vorba despre Crimeea, sper ca vom fi capabili sa ajungem la un acord cu privire la anumite actiuni care vor arata foarte limpede ca UE nu accepta anexarea Crimeii si va continua sa sanctioneze Crimeea pentru a arata acest lucru", a mai spus Lidegaard.

Cine face jocurile in Donetk si de cine asculta Putin in Ucraina?

Pana acum, UE a interzis importul de bunuri alimentare din Crimeea si a blocat investitiile in proiectele de infrastructura din transporturi, telecomunicatii si sectorul energetic.

Surse citate de Reuters au declarat ca UE ar putea interzice turismul in peninsula sau sa suspende exportul de gaze si produse petroliere in aceasta regiune.

Ministrii de Externe din statele membre UE se vor reuni la Bruxellles la data de 15 decembrie pentru a discuta, printre alte subiecte, situatia din Ucraina, inainte de reuniunea tuturor celor 28 de sefi de state, care va avea loc in cadrul Consiliului European din 18-19 decembrie.

Totodata, UE trebuie sa ia decizii legate de nevoile financiare suplimentare ale Ucrainei, pe care, conform opiniilor exprimate de diplomati, FMI le-ar fi estimat la 15 miliarde de dolari.

Kostiantyn Yelisieiev, ambasadorul Ucrainei la UE, a presat, vineri, blocul european sa mentina "sanctiuni semnificative" la adresa autoritatilor din Crimeea si Rusia.

Separatistii din Ucraina respecta armistitiul: Nimeni nu stie cat va dura, asa ca...

"Putem vorbi mai intai despre reforme, dar apoi si despre cat de mult costa aceste reforme Ucraina", a mai spus el.

Lidegaard a mai afirmat ca UE trebuie sa incurajeze guvernul de la Kiev sa adopte masurile economice care pot stabiliza tara pe termen lung, cum ar fi stoparea coruptiei si reducerea dependentei energetice de Rusia, dar si atragerea de investitii private.

Danemarca va continua sa acorde sprijin Poloniei, tarilor baltice si celorlalte tari ale caror securitate este amenintata de Rusia prin incursiunile facute in spatiul lor aerian, a mai spus ministrul danez.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...