Un ministru german avertizeaza: Rusia e gata sa dea drumul tancurilor peste granita

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 20:13
7530 citiri
Un ministru german avertizeaza: Rusia e gata sa dea drumul tancurilor peste granita

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a avertizat, luni, ca Rusia este pregatita sa dea drumul tancurilor peste granitele europene.

La un eveniment in Berlin alaturi de premierul francez Manuel Valls, Gabriel a cerut Europei sa isi aminteasca lectiile celor doua Razboaie Mondiale si sa nu considere ca libertatea si securitatea sunt garantate, scrie Reuters.

Criza din Ucraina arata ca duhul politicii de forta a fost scapat din nou din sticla, a aratat Gabriel, care este si ministru al Economiei si Energiei.

Tot in Germania, purtatorul de cuvant al diplomatiei a aratat ca Rusia joaca un rol in spatele scenei in escaladarea tensiunilor din Ucraina. "Avem numeroase surse care sugereaza ca Rusia joaca un rol in ciocniri", a spus acesta.

La nivel european, luni, liderii au avut o serie de discutii si intalniri pe tema Ucrainei. In cursul unei intalniri a ministrilor de Externe ai UE, in Luxemburg, s-a discutat daca tensiunile din Estul Ucrainei justifica implementarea celei de-a treia faze a sanctiunilor economice impotriva Rusiei.

Premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel au cerut Rusiei sa condamne fara echivoc ocuparea cladirilor guvernamentale din Estul Ucrainei de catre separatisti. Cameron urma sa se consulte si cu presedintele francez, Francois Hollande, in cursul zilei de luni, in aceeasi chestiune.

Protestele anti-Kiev s-au extins, luni, in Ucraina, in pofida ultimatumului autoritatilor. Cel mai nou punct fierbinte este in regiunea Donetk, in orasul Gorlovka, unde activistii au asediat sediul politiei. Au fost auzite focuri de arma si zgomote specifice ciocnirilor violente. Autoritatile centrale ameninta sa foloseasca forta pentru a zdrobi revoltele.

Ucraina fierbe: Militantii prorusi au anuntat pe site-ul unei primarii ca au ocupat-o

Pentru a treia zi consecutiva, guvernul de la Kiev a cerut protestatarilor sa evacueze caldirile ocupate si sa depuna armele. Autoritatile au avertizat ca vor trimite armata sa elibereze institutiile statului, daca pro-rusii nu se conformeaza.

Cu toate ca ultimatumul Kievului a expirat luni dimineata, activistii pro-rusi si-au continuat manifestarile.

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a sugerat, luni, ca se poate organiza un referendum national concomitent cu alegerile prezidentiale, la 25 mai, cu scopul determinarii formei de guvernamant a tarii.

"Sunt convins ca in cursul unui asemenea referendum, pe care l-ar putea anunta Parlamentul, majoritatea covarsitoare a ucrainenilor se va pronunta pentru o Ucraina unita", a aratat acesta.

Cu o zi inainte, Turcinov a fost nevoit sa anunte ca vor avea loc "operatiuni antitero de mare amploare" in estul tarii, pentru a contracara planurile militantilor prorusi.

Ucraine fierbe: UE cere Kievul retinere

Doua persoane au murit si zeci au fost ranite in urma ciocnirilor de duminica din estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina Rusia proteste, #Ucraina Rusia trupe , #Ucraina