Criza din Ucraina: Mandat de arestare pe numele lui Ianukovici - este acuzat de crime in masa

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Februarie 2014, ora 10:36
18435 citiri
Criza din Ucraina: Mandat de arestare pe numele lui Ianukovici - este acuzat de crime in masa

Ministerul ucrainean de Interne a emis, luni, un mandat de arestare pe numele presedintelui Viktor Ianukovici.

Ianukovici este acuzat ca a folosit lunetisti impotriva protestatarilor pasnici si este invinuit de crime in masa.

Ministrul de Interne in exercitiu, Arsen Avakov, a scris pe pagina proprie de Facebook ca Ianukovici a fost plasat pe lista celor mai cautati oameni din Ucraina.

"Din aceasta dimineata, s-a deschis o ancheta penala cu privire la uciderea in masa a cetatenilor pasnici. Ianukovici si alti cativa oficiali au fost plasati pe lista celor mai cautati", a scris Avakov.

Problema este ca soarta lui Ianukovici este inca necunoscuta luni. Potrivit unor zvonuri neconfirmate, Ianukovici s-ar afla in Crimeea. Mai precis, scrie Time, acesta a fost vazut in Sevastopol, port ce gazduieste flota Rusiei la Marea Neagra.

Ucraina fierbe: Ianukovici, oprit sa fuga din tara. Iulia Timosenko a fost eliberata

Unele rapoarte ale Opozitiei ucrainene vorbesc de prezenta lui Ianukovici langa marinarii rusi. Altele spun ca Ianukovici ar fi fost chiar arestat in Crimeea. Nici unele nici altele nu sunt confirmate.

Avakov a precizat, luni, ca autoritatile i-au pierdut urma lui Ianukovici in apropiere de resedinta din Crimeea, cand acesta a renuntat la protectia oferita de membrii serviciului secret. Ianukovici, fostul sau sef de cabinet, Andrei Kliuiev si un grup de garzi care au decis sa ramana cu seful statului s-au indreptat intr-o directie necunoscuta, intr-un convoi format din trei masini. Grupul si-a inchis telefoanele mobile si celelalte mijloace de comunicare.

Ianukovici a fugit vineri seara din capitala Kiev dupa ce a semnat un acord de incetare a conflictului cu Opozitia, dupa patru zile de violente soldate cu aproape 100 de morti.

Desi, potrivit unor rapoarte, a inregistrat un mesaj video in care isi dadea demisia din functia de presedinte, Ianukovici a iesit la Tv, sambata, pentru a preciza ca nu demisioneaza si nu recunoaste noile autoritati de la Kiev. El s-ar fi aflat in acel moment la Harkov, in estul tarii, unde s-a desfasurat un congres al parlamentarilor din partidul sau, partidul Regiunilor. Ulterior, s-a deplasat la Donetk, unde a fost impiedicat sa fuga din tara, in pofida faptului ca ar fi incercat sa mituiasca vamesii.

Intr-o evolutie paralela a reiesit ca procurorul general al Ucrainei, Viktor Psonka, revocat sambata din functie de catre Parlament, ii propusese lui Viktor Ianukovici sa introduca starea de urgenta in tara. Documente descoperite in locuinta fostului procuror, dupa fuga sa, releva ca acesta propunea instituirea starii de urgenta pe o perioada de 30 de zile.

Uunitatea de voluntari a protestatarilor din Piata Independentei a patruns in domeniul fostului procuror general din localitatea Goreniciah, langa Kiev, unde organizeaza excursii aici pentru presa. Palatul lui Psonka este si mai opulent si mai kitsch decat complexul lui Viktor Ianukovici din Mejigorie.

Citeste si:
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 16 primari după ce a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură...
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....