Uniunea Europeana, tot mai ingrijorata de situatia din Ucraina

Vineri, 02 Mai 2014, ora 17:01
2851 citiri
Uniunea Europeana, tot mai ingrijorata de situatia din Ucraina

Uniunea Europeana este din ce in ce mai ingrijorata in privinta evolutiei situatiei din Ucraina si face un nou apel pentru respectarea acordului de la Geneva si implementarea imediata a acestuia, incetarea escaladarii actiunilor separatiste din estul Ucrainei si eliberarea imediata a observatorilor internationali retinuti in estul Ucrainei, a declarat vineri purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene Maja Kocijancic.

"Facem un apel imediat pentru incetarea actiunilor ilegale ale separatistilor din estul Ucrainei. (...) Urmarim cu ingrijorare evenimentele din estul Ucrainei si facem un apel pentru incetarea imediata a actiunilor grupurilor separatiste, care au ocupat ilegal cladiri, iar persoanele retinute ilegal, inclusiv observatorii militari OSCE, sa fie eliberate", a declarat purtatoarea de cuvant, in conferinta cotidiana de presa a Comisiei Europene.

Ucraina: Conflictul escaladeaza - Rusia vede o catastrofa, separatistii spun ca "ajutorul" e pe drum

Aceasta a facut totodata un apel catre Rusia sa respecte acordul de la Geneva, semnat in luna aprilie de SUA, Rusia, UE si Ucraina, menit sa duca la detensionarea situatiei din Ucraina. "Noi credem ca acest acord trebuie implementat imediat", a adaugat Maja Kocijancic.

De asemenea, UE face un apel "foarte clar" catre Rusia sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Toate eforturile UE se indreapta catre oprirea escaladarii crizei.

"Munca noastra continua si la inceputul saptamanii viitoare", a adaugat Maja Kocijancic, intrebata despre o eventuala extindere a "listei negre" a sanctiunilor impotriva Rusiei.

Presa rusa: Armata Ucrainei trage din elicopter in populatia din Slaviansk

Observatorii internationali retinuti in estul Ucrainei au fost evacuati din zona de actiuni militare din Slaviansk, a anuntat, vineri, publicatia germana Bild, preluata de ITAR-TASS.

"Ei au fost evacuati intr-un loc securizat, in afara zonei de actiuni militare", a declarat pentru Bild "primarul popular" al Slavianskului, Viaceslav Ponomariov. Intrebat despre consecintele pe care operatiunea armatei ucrainene in Slaviansk le-ar putea avea asupra celor retinuti, Ponomariov a raspuns: "La ora actuala nu pot sa anticipez evolutia situatiei".

Tot vineri, doi militari ucraineni si-au pierdut viata in timp ce doua elicoptere MI-24 au fost doborate cu lansatoare de rachete portabile in apropiere de Slaviansk, bastion al insurgentilor prorusi in estul Ucrainei, a anuntat Ministerul Apararii, potrivit AFP.

Anterior, surse din randul separatistilor au precizat ca armata ucraineana a lansat vineri o vasta operatiune militara asupra orasului Slaviansk, care nu mai este de peste doua saptamani sub controlul autoritatilor de la Kiev si unde este retinuta de o saptamana o echipa de observatori a OSCE.

Rusia i-a cerut Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sa intreprinda actiuni pentru stoparea operatiunii militare demarate de autoritatile de la Kiev in estul Ucrainei, a anuntat, vineri, pentru ITAR-TASS, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Andrei Kelin.

"Am luat legatura cu structurile de conducere ale OSCE in legatura cu ofensiva fortelor militare (ale Ucrainei) si am cerut initierea de demersuri pentru stoparea acestei operatiuni", a spus Kelin, subliniind ca solicitarile au fost adresate atat secretarului general al OSCE, Lamberto Zannier, cat si presedintelui in exercitiu al organizatiei, ministrului de externe al Elvetiei, Didier Burkhalter.

Citeste si:
Germania va trimite Ucrainei un spital de campanie. Ce s-a decis cu livrarea de armament
Germania va trimite Ucrainei un spital de campanie. Ce s-a decis cu livrarea de armament
Germania va livra Ucrainei un "spital de campanie", a anunţat sâmbătă, 22 ianuarie, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. "Vrem să sprijinim Ucraina şi exact asta facem...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...