Veteranii de razboi din Ucraina si ranile care nu se vindeca niciodata

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Martie 2016, ora 09:59
5091 citiri
Veteranii de razboi din Ucraina si ranile care nu se vindeca niciodata
Foto: Hepta.ro

Veteranii razboiului din estul Ucrainei se refac cu greu. Multi au suferit rani care nu se vor mai vindeca niciodata - amputari, rani care le acopera trupul, afectiuni ale creierului.

De cand a inceput, in primavara lui 2014, razboiul dintre Guvernul ucrainean si fortele separatiste sprijinite de Rusia a dus la peste 9.000 de morti, din care cam un sfert civili, potrivit estimarilor ONU. Alte mii s-au intors cu rani de nevindecat. Fotograful american de origine ucraineana Joseph Siwenki a documentat viata acestora in centrele de reabilitare din intreaga tara, scrie Time.

La Centrul de Arsi din Kiev, spre exemplu, mirosul de clor umple aerul. Asistentele trec grabite pe holuri cu carucioare pline de medicamente. In unitatea de ingrijire intensiva, aliniate pe langa zid ca niste acvarii enorme, sunt camere cu pereti de sticla ocupate de soldatii care se recupereaza incet.

Chinul de acasa dupa Ucraina: Lupta soldatilor rusi cu viata post-razboi

Vadim Dovhoruk, un tanar de 23 de ani din Fortele Speciale, zace intr-un asemenea pat si urmareste televizorul. Se odihneste intre operatii, dupa ce a pierdut un brat si ambele picioare in lupta. Langa el se afla tatal sau Iuri, mecanic, care face saptamanal drumul de sapte ore pana in capitala ca sa fie cu fiul sau. Cu toate acestea, se socotesc norocosi, comparativ cu ce au suferit alte familii.

Rusia nici nu se gandeste sa dea inapoi Crimeea Ucrainei: Nu exista nimic de returnat!

Joseph Siwenki spune ca munca sa prin spitalele si centrele de reabilitare din Ucraina a fost deseori deprimanta, insa o face cu gandul la poporul ucrainean - "E important pentru ei sa inteleaga pretul independentei lor".

Pretul a fost insa mai mare decat se asteptau ucrainenii cand au rasturnat Guvernul pro-rus, in februarie 2014. Revolutia pro-europeana a declansat raspunsul violent al Moscovei, care a anexat peninsula Crimeea si a alimentat o revolta separatista in regiunea Donbas. Ucraina a ripostat si zeci de mii de soldati si voluntari au fost trimisi pe front pentru a stopa invazia rusa, scrie sursa citata.

Luptatorii si echipamentele militare s-au transportat peste granite in sprijinul rebelilor pro-rusi. Tancuri, mitraliere si lansatoare de rachete, folosite de ambele parti beligerente.

Moscova este cel mai aproape de titlul de invingator in acest razboi. Regiunile estice ale Ucraieni sunt la pamant - au infrastructura distrusa si sunt acum enclave separatiste conduse de marionete ale Rusiei. Ucraiana nu mai controleaza portiuni mari de granita. Conflictul a inghetat, insa Moscova il poate alimenta cand doreste, cu arme si trupe, cand doreste sa-si destabilizeze vecinul.

In ultimele luni insa, Ucraina s-a descurcat si fara ajutorul Rusiei - coruptia este inca in floare, Guvernul este contestat, luptele politice au blocat reformele. Multi au inceput sa se intrebe daca razboiul a meritat.

Dovhoruk nu este printre cei care au asemenea dubii. Ca toti soldatii fotografiati de Siwenki, crede ca Ucraina ar fi acum in stare mai proasta daca nu riposta. Poate ca Rusia ar fi anexat bucati intregi din est, asa cum a facut cu Crimeea.

Tatal sau este insa dezamagit. Desi a sustinut revolutia de acum doi ani, spune ca "oamenii s-au schimbat putin, insa tara e aceeasi. Cu exceptia faptului ca a pierdut bucati mari de teritoriu, taiate ca membrele prea multor soldati care au luptat in acest razboi".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ucraina soldati raniti spital, #Ucraina raniti reabilitare, #Ucraina razboi raniti , #Ucraina