Victorie a separatistilor in Ucraina? Kievul le ofera autonomie si ii iarta de crime

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 14:35
5348 citiri
Victorie a separatistilor in Ucraina? Kievul le ofera autonomie si ii iarta de crime

Parlamentul ucrainean a adoptat, marti, proiectul de lege al presedintelui Petro Porosenko, care le garanteaza mai multa autonomie separatistilor din estul Ucrainei si prevede organizarea de alegeri locale in regiunile Donetk si Luhansk.

Proiectul adoptat marti face parte din planul de pace semnat de Kiev si insurgentii din Donbas pe 5 septembrie, cand a fost declarat armistitiu in zona conflictuala, potrivit Independent.ie, care citeaza AP.

Initiativa legislativa prevede, pe langa o autoguvernare a zonelor separatiste, si o amnistie generala pentru cei mai multi dintre insurgentii implicati in sangerosul conflict, care a dus la moartea a 3.000 de oameni din luna aprilie pana in prezent.

De asemenea, noua legislatie prevede organizarea de alegeri locale in mai multe zone din Donetk si Luhansk. In aceeasi zi, parlamentarii Ucrainei au ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, in cadrul unor proceduri simultane cu o sesiune a Parlamentului European.

Porosenko a cedat in fata separatistilor

Petro Porosenko a trimis catre Parlamentul de la Kiev, luni, un proiect de lege ce include mai multe compromisuri pe care este dispus sa le faca pentru a aduce pacea in Ucraina.

Presedintele Ucrainei cedeaza in fata separatistilor - un compromis colosal

Propunerea lui Porosenko include si oficializarea limbii ruse in regiunile de est si posibilitatea ca separatistii sa isi aleaga magistrati, sa isi poata forma propriile forte de ordine si sa poata dezvolta legaturi mai puternice cu Rusia, ramanand in acelasi timp o parte din Ucraina.

Ucraina ameninta: Daca Occidentul nu ne ajuta, repornim programul nuclear

Liderul ucrainean sustine ca noul sau plan ar ajuta la pastrarea teritoriilor controlate de rebeli in interiorul granitei si ar preveni independenta acestora.

"Nimic nu este mai important pentru noi decat pacea", le-a spus Porosenko, luni, liderilor politici din Ucraina. Totusi, propunerea a fost criticata de activistii pro-europeni si de anumiti politicieni de la Kiev, existand ingrijorari legate de faptul ca presedintele cedeaza prea mult in fata separatistilor.

Unii dintre liderii insurgenti au respins total proiectul de lege, in vreme ce altii au cerut crearea unui stat independent care sa se numeasca "Noua Rusie".

Armistitiu in Ucraina: Sarbatoare la Luhansk, bombardamente la Donetk

Initiativa lui Porosenko vine in contextul in care armistitiul din regiunile estice continua sa fie incalcat, la peste o saptamana de la impunere, in conditiile in care la Donetk au continuat bombardamentele intre fortele guvernamentale si rebeli.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#autonomie separatisti Ucraina, #victorie separatisti Ucraina, #Porosenko separatisti , #Ucraina