Violente in Ucraina: Tot mai multi oficiali sustin ca e razboi

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 Mai 2014, ora 22:49
26941 citiri
Violente in Ucraina: Tot mai multi oficiali sustin ca e razboi

Operatiunea anti-separatisti a Kievului a continuat si sambata, in localitatea Kramatorsk. Ucrainenii au preluat controlul mai multor cladiri ocupate de separatisti, insa si aici confruntarea s-a soldat cu mai multi morti si raniti.

Autoritatile ucrainene au anuntat ca sunt mai determinate ca oricand sa continue operatiunea de preluare a controlului asupra estului tarii, framantat de miscari separatiste de mai multe saptamani. "Partea activa a operatiunii continua in zori. Nu ne oprim", a scris ministrul de Interne, Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.

Echipa de observatori militari a OSCE a fost eliberata, tot sambata, de separatistii din Slaviansk, la o zi dupa ce au avut loc aici confruntari violente. Observatorii au fost tinuti ostatici o saptamana.

Kremlinul a anuntat ca Rusia "a pierdut influenta" asupra militantilor prorusi din Ucraina si ca, in aceste conditii, organizarea scrutinului prezidential, in 25 mai, ar fi "absurda".

Serviciul ucrainean de securitate SBU a precizat ca fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si aliatii sai s-ar afla in spatele "sabotajului" din Odessa, unde confruntarile violente s-au soldat cu peste 40 de morti si zeci de raniti.

Tot mai multi oficiali sustin ca ceea ce se intampla acum in Ucraina este deja un razboi - printre acestia, premierul polonez Donald Tusk si seful centrului anti-terorist ucrainean, Vasil Krutov.

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut evolutiile din Ucraina:

22.50 - Rusia a cerut Ucrainei sa plateasca pana miercuri factura pentru gazele naturale livrate. Moscova considera ca Europa este la fel de interesata ca autoritatile de la Kiev sa-si respecte obligatiile asumate conform contractului, scrie Vocea Rusiei. Factura pentru gazele livrate Ucrainei in luna aprilie trebuie achitata pana pe 7 mai, in caz contrar, Gazprom va trece la livrarea pre-platita.

21.45 - Seful observatorilor militari ai OSCE, care s-au aflat timp de o saptamana in captivitatea insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, a declarat sambata, in urma eliberarii, ca simte o "usurare imensa". "Suntem bucurosi, este o usurare imensa", a declarat pentru jurnalisti colonelul german Axel Schneider.

Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si militarii ucraineni retinuti de insurgenti prorusi de opt zile in orasul Slaviansk au fost eliberati sambata dimineata.

"Nu ne-au maltratat (...). Ne-au dat mancare si apa, ne-au lasat sa dormim", a declarat pentru presa colonelul ucrainean Igor Turovski.

21.00 - Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, a solicitat sambata o ancheta independenta care sa identifice vinovatii de violentele de vineri de la Odesa, soldate cu peste 40 de morti. Ea a facut un apel la 'retinere' pentru ca situatia sa nu se degradeze, transmite AFP.

20.10 - Secretarul de stat american John Kerry si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au avut o noua convorbire telefonica, sambata, pe tema crizei din Ucraina, potrivit BBC. Lavrov i-a cerut oficialului american sa puna presiune asupra Kievului pentru a opri ofensiva militara, care risca sa cufunde tara intr-un razboi fratricid.

La randul sau, John Kerry a transmis omologului rus ca Moscova ar trebui sa inceteze sa ii sustina pe separatisti. Cei doi au fost de acord cu o mai mare implicare a OSCE in gasirea unei solutii la criza din Ucraina.

20.00 - Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, considera, intr-un interviu ce va aparea duminica in Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ca Rusia ar face o 'greseala istorica' daca ar continua sa destabilizeze Ucraina. Moscova ar face o 'greseala istorica', cu posibile 'repercursiuni importante in relatia dintre Rusia si Occident', a spus Rasmussen.

19.24 - Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat ca violentele din Ucraina ar putea escalada si ca exista riscul sa nu poata fi oprite. El sustine ca daca nimeni nu pune punct acum acestei situatii, atunci ea va scapa de tot de sub control.

19.10 - Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, si ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, au multumit sambata emisarului special in Ucraina al presedintelui rus, Vladimir Lukin, pentru efortul depus in eliberarea observatorilor OSCE si au anuntat ca acestia vor sosi in cursul noptii la Berlin, la bordul unui avion militar german, relateaza EFE.

Seful diplomatiei de la Berlin a facut referire la 'angajamentul personal' a lui Lukin si al celor care, din Rusia, si-au folosit influenta pe langa separatistii din Ucraina pentru a facilita eliberarea observatorilor. Steinmeier nu s-a referit nici la guvernul de la Moscova, nici la presedintele rus, Vladimir Putin.

18.30 - Cetateni din Polonia si din tarile baltice (Lituania, Letonia si Estonia) primesc pasapoarte ucrainene ca sa poata lua parte la luptele impotriva adeptilor federalismului, care se desfasoara in sudul si estul Ucrainei, sustine sambata agentia rusa RIA Novosti, citand o sursa din Ministerul de Interne de la Kiev.

' (Ministrul ucrainean de interne Arsen) Avakov si (directorul Serviciului de securitate ucrainean Valentin) Nalivaicenko au emis pe 29 aprilie ordinul de pregatire a pasapoartelor ucrainene pentru 300 de cetateni polonezi si din tarile baltice', a declarat agentiei sursa mentionata.

18.02 - Rusia considera ca eliberare observatorilor OSCE denota "curaj si omenie" din partea "aparatorilor orasului Slaviansk", relateaza Reuters.

Ministrul rus de Externe a spus ca masura a fost luata in conditiile in care "un oras pasnic se afla sub un atac direct si nemotivat".

17.56 - In timpul ciocnirilor sangeroase de vineri din Odessa, politistilor li s-a ordonat sa se retraga si sa nu intervina, a declarat un ofiter din cadrul Ministerului ucrainean de Interne pentru Ria Novosti.

Acesta a mai spus ca membri ai fortelor speciale ale ministerului deghizati in civili au luat parte la "uciderea si bataia oponentilor Maidanului".

"Batalioanele (trupele speciale ucrainene - n.red.) au fost suplimentate cu activisti antrenati din organizatiile nationaliste", a declarat acesta, dorind sa isi pastreze anonimatul.

17.04 - Presedintele rus Vladimir Putin le-a transmis condolenate familiilor celor care au murit in confruntarile de vineri din Odessa, informeaza Itar-Tass.

16.40 - Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca Rusia duce un razboi in adevaratul sens al cuvantului impotriva Ucrainei, doar ca nu l-a declarat oficial.

"Situatia cu care ne confruntam in Ucraina este razboi. Poate ca este un nou tip de razboi, fara sa existe o declaratie, dar, in realitate, chiar este razboi", a subliniat Tusk, cerand UE si NATO sa ia masuri pentru apararea statelor membre aflate in flancul de est, potrivit agentiei Unian.

16.33 - Cele mai multe dintre persanele retinute vineri in Odessa, si anume 172, in urma ciocnirilor dintre proucraineni si separatisti, sunt fie din Rusia, fie din Transnistria, a anuntat Ministerul ucrainean de Interne, citat de agentia Unian.

16.26 - Valeri Bolotov, guvernatorul regiunii Luhansk numit de separatisti, a declarat stare de asediu in zona pana duminica dimineata, la ora locala 18.00, transmite Kiev Post.

Bolotov le-a cerut fortelor guvernamentale care nu locuiesc in Luhansk sa paraseasca teritoriul regiunii, iar autoritatilor locale sa isi declare sustinerea fata de locuitori.

"Nu vom negocia cu autoritatile de le Kiev. Toate negocierile si incercarile de a ajunge la intelegeri sunt oprite", a declarat acesta.

16.16 - In presa internationala a aparut filmarea momentului in care observatorii OSCE au fost eliberati, dupa ce au fost rapiti si tinuti ostatici timp de opt zile de catre separatistii prorusi din Slaviansk.

16.08 - Mai multe vehicule pentru transportul in comun au fost incendiate pe strazile orasului Kramatorsk.

15:07 - Seful centrului anti-terorist ucrainean, Vasil Krutov, a confirmat ca se duc lupte grele la Kramatorsk si a precizat ca "ce se intampla in regiunea Donetk si in regiunile de est nu este o revolta scurta, ci un razboi".

14:37 - Fortele ucrainene au preluat cladirea serviciilor de securitate din Kramatorsk.

14:19 - Serviciul ucrainean de informatii, SBU, are o inregistrare video potrivit careia Rusia este implicata in rapirea observatorilor militari OSCE. Inregistrarea video ar infatisa convorbirea telefonica dintre colonelul rus de informatii militare Igor Girkin, care conduce miscarea separatista din estul Ucrainei, si Vladimir Lukin, reprezentant special al presedintelui rus Vladimir Putin.

13:42 - Serviciul ucrainean de informatii, SBU, a anuntat, sambata, ca grupari militare ilegale din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupari ruse au lucrat impreuna pentru a genera dezordine in orasul sudic Odessa. "Sabotorii" ar fi fost finantati de fosti inalti oficiali ucraineni, membri ai cercului de apropiati ai fostului presedinte Viktor Ianukovici, Serghei Arbuzov si Oleksander Klimenko.

13:15 - Aproximativ 5.000 de tatari crimeeni protesteaza fata de impunerea restrictiilor de intrare in peninsula Crimeea, anexata de Federatia Rusa.

13:10 - Interfax Ucraina arata ca bilantul mortilor de la Odessa a ajuns la 46 in urma ciocnirilor si incendiului de vineri. 214 persoane au avut nevoie de ingrijiri spitalicesti. 144 de persoane au fost retinute in cadrul anchetelor penale declansate de procurorii din Odessa.

Putin: Rusia a pierdut controlul fortelor de auto-aparare din Ucraina

13:03 - Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a catalogat drept "monstruoase" violentele din Ucraina, soldate cu zeci de morti, si a cerut dezarmarea rapida a grupurilor ilegale. "Autoritatile ucrainene trebuie sa dezarmeze grupurile paramilitare si sa limiteze influenta grupurilor de extrema-dreapta", a spus seful diplomatiei bulgare.

300.000 de etnici bulgari traiesc in sudul Ucrainei, iar Vigenin a declarat ca este posibil ca unii dintre acestia sa ceara azil politic in Bulgaria, ceea ce "va fi o mare problema, daca va fi un aflux masiv".

12:33 - Cinci transnistreni si 15 cetateni rusi s-ar afla printre cele 38 de persoane decedate in incendiul produs sambata seara in Casa Sindicatelor din Odesa, a anuntat politia regionala.

Incendiul ar fi fost declansat de activisti nationalisti ucraineni, majoritatea membri ai organizatiilor extremiste Sectorul Dreapta si Autoaparare.

11:50 - Rusia "a pierdut influenta" asupra militantilor prorusi din Ucraina, a afirmat sambata Kremlinul, subliniind ca organizarea scrutinului prezidential, programat la 25 mai, ar fi "absurda" date fiind violentele actuale.

11:40 - Locotenetul general Stepan Poltorak, din Garda Nationala, a anuntat ca insurgentii sprijiniti de Rusia au impuscat mortal doi soldati ucraineni si au ranit alti 12. Atacatorii au deschis focul din spatele unui scut uman format din copii si persoane varstnice, la un punct de control rutier, in Andriivka, regiunea Donetk.

10:55 - Seful politiei din Odessa, Petro Lutiuk, a fost demis. Ministerul de Interne a inceput o ancheta cu privire la evenimentele sangeroase de vineri.

10:37 - Echipa de observatori OSCE capturata de separatistii ucraineni in estul tarii a fost eliberata, informeaza AFP.

Ucraina: Observatorii OSCE capturati de o saptamana au fost eliberati

10:25 - SUA au deblocat 1,2 milioane de dolari pentru sustinerea presei ucrainene in vederea alegerilor prezidentiale din 25 mai. Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat ca banii oferiti de USAID, agentia americana pentru dezvoltare internationala, "vor ajuta la protejarea jurnalistilor aflati in situatii de vulnerabilitate".

10:02 - 50 de militari canadieni participa la exercitiile NATO in Polonia ce vizeaza consolidarea capacitatilor Aliantei, pe fondul crizei din Ucraina, a anuntat premierul canadian, Stephen Harper. Anuntul vine dupa ce Guvernul canadian a informat despre trimiterea a sase avioane de vanatoare in Romania si mobilizarea fregatei NCSM Regina in Marea Neagra.

09:30 - Medicii din Kramatorsk nu confirma rapoartele privind mortii si ranitii facute publice de separatisti. La spital au ajuns doar 10 raniti, din care si o femeie. Unul dintre acestia a murit.

09:25 - Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a precizat ca fortele ucrainene au preluat controlul unui turn de televiziune din Kramatorsk, langa Slaviansk.

09:20 - Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa adopte o propunere inaintata de Rusia pentru condamnarea violentelor de vineri din Ucraina.

09:10 - La Odessa se face apel public pentru donarea de sange si rezerve de medicamente pentru tratarea celor raniti vineri. De asemenea, a fost lansata o linie verde, unde rudele ingrijorate pot gasi ajutor pentru localizarea celor disparuti. Zilele de 3-5 mai au fost declarate zile de doliu.

Zi sangeroasa in Ucraina: Zeci de morti in Slaviansk si Odessa

La Odessa, vineri, au avut loc ciocniri violente intre sustinatorii si opozantii Rusiei. Peste 30 de persoane au murit in urma unui incendiu care a izbucnit intr-o cladire si zeci de persoane au fost ranite.

De asemenea, militantii prorusi au preluat controlul asupra retelei de cai ferate din Donetk si au oprit toate trenurile, iar mai multi jurnalistii americani au fost sechestrati, dar eliberati ulterior.

Presedintele Ucrainei prezinta bilantul victimelor din Slaviansk: Criminalii au avut multe pierderi

Armata ucraineana a lansat o vasta operatiune militara impotriva orasului Slaviansk, din sud-estul Ucrainei. Tiruri de arma si explozii puternice s-au auzit, vineri dimineata, in nordul orasului. Apoi, situatia a escaladat rapid. Doua elicoptere ale armatei ucrainene au fost doborate de catre separatisti, iar pilotii acestora au fost ucisi.

Presedintele american Barack Obama a sustinut o conferinta de presa, la Casa Alba, alaturi de cancelarul german Angela Merkel, pe tema evenimentelor de vineri din sud-estul Ucrainei. Cei doi lideri si-au aratat dezaprobarea fata de violentele din estul Ucrainei si Obama a afirmat ca Statele Unite vor impune sanctiuni si mai dure Rusiei.

Reactia Rusiei la atacul din Slaviansk: A fost distrusa ultima speranta!

In ultimele saptamani, estul Ucrainei a fost marcat de actiuni violente ale militantilor prorusi, care au ocupat cladiri guvernamentale, au luat ostatici si au atacat ucraineni proeuropeni, provocand haos. La granita Ucrainei se afla 40.000 de trupe rusesti gata sa intervina oricand, avertizeaza NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Ucraina operatiune antiterorista, #Ucraina morti violente, #Odessa violente , #Ucraina