De ce un uragan nu se va mai numi niciodata Matthew

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 18:29
4752 citiri
De ce un uragan nu se va mai numi niciodata Matthew
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cicloanele tropicale care au marcat istoria celor mai grave dezastre naturale din Statele Unite ale Americii nu-si vor mai imprumuta niciodata numele altor fenomene de acelasi fel.

Este important ca fenomenele ce pot provoca dezastre naturale sa aiba un nume, pentru a usura sarcina autoritatilor si serviciilor de urgenta si pentru a optimiza colectarea si diseminarea informatiilor pentru populatie.

In general, prenume scurte si usor de retinut sunt selectate si inscrise intr-o lista cuprinzatoare si rotativa, care se repeta la fiecare sase ani, spre marea suparare a unora care se simt lezati de astfel de apelative prea familiare pentru gustul lor, scrie Slat, in contextul trecerii uraganului Matthew din Atlantic, cel mai puternic in mai mult de un deceniu.

Cu toate acestea, in fiecare an, unele dintre aceste nume sunt eliminate definitiv din liste, noteaza Bustle. De ce? Pentru ca reutilizarea numelor unor catastrofe atat de costisitoare si ucigase care au marcat istoria "ar fi inadecvata, din motive evidente de sensibilitate", a explicat site-ul Centrului national de monitorizare a uraganelor din Statele Unite.

Este, intr-adevar, usor de imaginat disconfortul si anxietatea pe care le provoaca oamenilor botezarea unei noi furtuni Sandy sau Katrina. Istoria lor prea recenta si importanta implica inca si in prezent datoria de a nu uita.

In fiecare an, inventarul numelor fenomenelor naturale dezastruoase care sunt scoase din lista este stabilit de comitetul Organizatiei Meteorologice Mondiale, in functie de numarul de victime, intensitatea uraganului si costul pagubelor generate.

Deocamdata, nici un document nu precizeaza daca exista un prag al victimelor si pagubelor materiale in functie de care numele unei astfel de furtuni sa fie definitiv eliminat.

Ramane ca pagubele cauzate in prezent de uraganul Matthew sa prevesteasca disparitia probabila a acestui nume din registre, conchide Slate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#uragan Matthew Katrina Sandy , #uragan America