Neputinta salvatorilor in fata uraganului Irma: Oamenii sunau disperati la 911, dar nimeni nu a avut voie sa raspunda

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 12:58
11837 citiri
Neputinta salvatorilor in fata uraganului Irma: Oamenii sunau disperati la 911, dar nimeni nu a avut voie sa raspunda
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cand uraganul Irma a lovit coasta de vest a Floridei, duminica, cei care ar fi trebuit sa preia telefoanele priveau ingrijorati cum apelurile se inmulteau, dar nu puteau interveni. Primisera ordin sa nu faca nimic, pentru a nu fi puse in pericol vietile salvatorilor.

Vanturile erau atat de puternice, incat orice iesire a membrilor echipelor de salvare, in mai multe regiuni afectate de uragan, presupunea un risc enorm, arata CNN.

"E oribil. Pur si simplu stai si nu poti sa-ti faci treaba", explica Billy Johnston, membru al unei astfel de echipe de salvare. "Si avem un astfel de loc de munca tocmai pentru a ajuta oamenii", mai spune el.

"E o senzatie de neputinta, dar a trebuit sa avem grija si de siguranta noastra. Daca ieseam afara, am fi creat o noua situatie de urgenta si alti oameni ar fi trebuit sa vina sa ne ajute", a mai declarat el.

In regiunea Pinellas, care include si St. Petersburgul, apelurile la 911 nu au mai primit raspuns de duminica seara, de la ora 20:30, cand vantul batea cu o viteza de peste 100 de kilometri pe ora.

Intr-un astfel de centru din St. Petersburg 80 de oameni stateau neputinciosi, fiindu-le interzis sa preia apelurile. Vedeau cum urgentele se derulau pe monitoare si nu puteau face nimic.

La un moment dat, povesteste pompierul David Owens, erau 4 stopuri cardiace in acelasi timp, iar un copil de 12 de ani avea dificultati de respiratie.

"A trebuit sa plec de langa computer, din cauza naturii urgentelor si pentru ca nu puteam face nimic", a explicat si Jonathan Martino.

Oricare dintre urgentele de pe monitor putea fi un membru al familiei lor. "Sunam si ii trimiteam mesaje sotiei mele, ea nu raspundea si o luasem razna", povesteste Martino, a carui sotie era acasa, impreuna cu cei doi copii, unul de doua luni si altul de patru ani. In cazul acestora, s-a dovedit ca ramasesera fara curent si ca telefonul se descarcase.

Luni, Irma a devenit intai uragan de nivelul intai, dupa care furtuna tropicala. A apucat insa sa lase in urma cel putin 3 victime in SUA si alte 27 ion insule si sa duca la evacuarea a milioane de oameni. Din urma vine insa uraganul Jose. Acesta a pierdut din intensitate, insa tot e uragan de nivelul 2.

Citeste si

Trump declara starea de catastrofa naturala in Florida. Uraganul Irma matura coasta de vest statului

Un marinar a transmis din barca sa, pe Facebook, in timpul uraganului Irma (Video)

Clipul zilei: Golfuri din Bahamas secate complet de forta uraganului Irma

Americanii afectati de Irma, rugati insistent sa nu traga cu arma inspre uragan: "Nu-l veti opri!"

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#apeluri 911 nepreluate, #serviciu 911 suspendat, #Irma Florida noutati , #uragan America