Uraganul Dorian a facut cel putin 20 de morti in Bahamas. Se apropie de Statele Unite (Video)

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 09:27
3361 citiri
Uraganul Dorian a facut cel putin 20 de morti in Bahamas. Se apropie de Statele Unite (Video)
Foto: Arhiva Pixabay

Uraganul Dorian a provocat moartea a cel putin 20 de persoane si pagube greu de imaginat in insulele din Bahamas pe care le-a devastat inainte de a se indrepta spre coasta de sud-est a Statelor Unite.

Ministrul Sanatatii din Bahamas a declarat, miercuri seara, presei locale si americane ca bilantul deceselor a crescut de la 7 la 20 si ca este posibil sa se agraveze. "Operatiunile de salvare si de cautare in casele inundate tocmai au inceput", a indicat el la un post de radio din Bahamas, arata AFP.

Bilantul a fost confirmat, in cadrul unei conferinte de presa, de premierul din Bahamas, Hubert Minnis.

Cele mai afectate au fost insulele Abaco si Grand Bahama.

Peste tot in arhipelag, frica era palpabila. "Nu am nicio veste de la cinci dintre cele 14 persoane care lucreaza pentru mine", a declarat pentru AFP Robert Neher, proprietarul unei colibe de pescuit din extremitatea estica a Grand Bahama. "Acesti oameni nu au nimic, niciunul dintre ei nu are asigurare", a adaugat el.

Dorian a lovit, duminica, arhipelagul cu forta unui uragan de categoria 5 si a stationat deasupra Bahamas o perioada lunga, insotit de rafale puternice de vant si precipitatii in cantitati de pana la 76 de centimetri.

"Am vazut o multime de oameni care se lupta pentru hrana", a relatat pentru AFP Larry Lewis din Freeport. "Majoritatea si-au pierdut toate hainele, au doar ce poarta pe ei", a adaugat el.

Marsh Harbour, principalul oras din insulele Abaco, a fost distrus in proportie de 60%, potrivit premierului. Aeroportul era sub apa, iar intreaga zona arata ca un lac.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a exprimat condoleante si a anuntat ca SUA vor oferi tot sprijinul necesar populatiei din Bahamas.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a estimat, miercuri seara, ca aproximativ 70.000 de oameni au nevoie de "ajutor imediat" in zona insulelor Abaco si Grand Bahama. Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, care s-a deplasat in capitala Bahamas, Nassau, unde a avut o intrevedere cu premierul Minnis, a declarat ca organizatia a deblocat 1 milion de dolari din fondurile de urgenta pentru a oferi primul ajutor celor afectati.

"Uragan haotic"

De la categoria 5, maxima, uraganul a fost retrogradat la categoria 2, insa meteorologii americani au anuntat miercuri seara ca ciclonul a revenit la categoria 3.

Cu viteze ale vantului de pana la 185 de kilometri la ora, Dorian se afla la ora 03:00 GMT la aproximativ 170 de kilometri sud de orasul costier Charleston din statul Carolina de Sud si se deplasa spre nord, cu aproximativ 11 kilometri la ora. Statul Florida ar fi scapat de amenintare, noteaza AFP.

"Este un uragan foarte haotic, foarte lent, foarte puternic", a afirmat Donald Trump miercuri. "Dar suntem foarte bine pregatiti", a adaugat seful statului.

Trump a facut apel la populatie sa ramana vigilenta. "Va rog, nu lasati garda jos. Pe masura ce se indreapta spre coasta se pot intampla multe lucruri rele si imprevizibile!", a transmis el pe Twitter.

Mai multe regiuni din sud-estul Statelor Unite, unde locuiesc milioane de oameni, au fost plasate in stare de urgenta si au fost emise ordine obligatorii de evacuare pentru unele dintre acestea.

Centrul National pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, a emis avertizari privind cresterea nivelului apelor din aceste zone si a amintit ca situatia poate deveni extrem de periculoasa.

Sub un cer cenusiu, primaria Charleston, un oras turistic din Carolina de Sud, la fel ca multe magazine si case, avea geamurile sigilate cu panouri din lemn in asteptarea furtunii, au constatat jurnalisti americani ai AFP.

Devastare in Bahamas

In Bahamas, distrugerile sunt imense, potrivit imaginilor aeriene cu insula Grand Abaco. Acoperisurile a sute de case au fost luate de rafalele de vant, masinile au fost scufundate, iar ambarcatiunile au fost spulberate.

Pe aeroportul din Nassau, capitala tarii, elicopterele de salvare au decolat pentru a survola zonele devastate, in timp ce mai multe ambulante asteptau sa transporte ranitii la spitalele locale.

"Nu ne-a mai ramas nimic", a povestit cu tristete Meghan Bootle, in varsta de 21 de ani, studenta la Nassau, a carei familie locuieste in nordul Grand Abaco.

Crucea Rosie a indicat ca este posibil ca 13.000 de case sa fi fost deteriorate sau distruse.

Paza de Coasta americana si Marina Britanica participa la operatiunile de salvare.

Mai multe biserici au organizat colecte pentru sinistrati in cartierul Coconut Grove din Miami, Florida. "Elanul cu care se sare in ajutor si generozitatea sunt geniale", a spus Robert Neher, refugiat in Florida.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#morti uragan Dorian, #uragan Dorian distrugeri morti Bahamas , #uragan America