Uraganul Sandy: Ce-a ramas in urma dezastrului si care sunt pagubele (Galerie foto)

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 10:28
6838 citiri
Uraganul Sandy: Ce-a ramas in urma dezastrului si care sunt pagubele (Galerie foto)
Foto: Daily Mail/Reuters

In cateva ore, cat a strabatut coasta de est a Americii, uraganul Sandy a ucis peste 40 de persoane, iar pagubele create de furtuna sunt greu de estimat.

Din primele aproximari, ar fi nevoie de 20 de miliarde de dolari numai pentru a repune in functiune ceea ce a distrus mega-furtuna - de la generatoarele care au lasat pe intuneric opt milioane de locuinte, cladirile avariate si pana la reteaua de metrou a New Yorkului care-a fost inundata, conform Bloomberg.

Suma include pierderi asigurate de aproximativ 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare si dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiza a riscurilor.

O mare parte din nota de plata ramasa va fi preluata de orase si state pentru reparatiile necesare infrastructurii, a subliniat Watson.

Amploarea pagubelor nu va fi cunoscuta insa pana cand nu se retrag apele si angajatii pot inspecta tunelurile de metrou si infrastructura de utilitati.

New York-ul a resimtit din plin furia uraganului Sandy, cel mai mare din ultimii 100 de ani, care a ingrozit cele 20 de milioane de new-yorkezi.

Luxosul Manhattan, de unde au fost evacuati in jur 400.000 de oameni, aproape ca a fost inghitit de un val revarsat din Atlantic.

Apa a ajuns si in galeriile de metrou. In plus, inundatiile au dus la inchiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate doua aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International si LaGuardia, au fost, totodata, inchise.

Primarul Michael Bloomberg a anuntat, marti seara, ca aproximativ 7.000 de copaci au fost dezradacinati sau partial distrusi. De asemenea, parada de Halloween, una dintre traditiile New York-ului in noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amanata "pana la o data ulterioara", a subliniat primarul.

Totodata, in Baltimore, compania locala de gaze si electricitate a cerut ajutor omoloagelor din statele vecine. Peste 7.500 de persoane sunt angrenate la ora actuala in eliminarea consecintelor uraganului Sandy pe coasta de est a SUA.

In Virginia, compania electrica locala a apelat la fostii sai angajati pensionari pentru a remedia situatia. In plus, reactorul Salem 1, din New Jersey, a fost inchis dupa ce 4 din cele 6 pompe de circulatie a apei au incetat sa functioneze. Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea raului Hudson, a fost de asemenea oprit.

Exista viata si dupa uragan

Locuitorii celei mai mari metropole din SUA incearca sa revina, miercuri, la normal dupa catastrofa.

Scolile si parcurile publice raman inchise. Autobuzele au inceput sa circule, partial, insa nu vor face fata pentru a transporta navetistii care vor sa ajunga, miercuri, la serviciu in Manhattan. Deocamdata, nu se stie cand va putea fi repus in functiune metroul, intrucat mai multe statii se afla sub apa.

De asemenea, linia de cale ferata care face legatura cu New Jersey, Path, a fost scoasa din uz pentru o perioada nedeterminata, iar curentul electric, caldura si apa calda nu au fost restabilite decat partial in zonele afectate, la sud de Times Square. Din estimarile autoritatilor, utilitatile nu vor fi puse in functiune nici miercuri in unele zone ale metropolei.

Obama, in vizita la New Jersey

Tot din cauza mega-furtunei, presedintele american Barack Obama a anulat sarbatoarea de Halloween la Casa Alba. De obicei, de Halloween, Barack si Michelle Obama organizau petreceri pentru copii, la care participa si personalul Casei Albe.

In acest an, insa, Obama va merge, de Halloween, in statul New Jersey, cel mai afectat de uragan, conform Fox News.

Michelle Obama se afla de trei zile la Chicago, unde a ramas blocata din cauza intemperiilor.

"Maine (miercuri- n.red.) dupa-amiaza, presedintele va merge in New Jersey, unde se va intalni cu guvernatorul Christie pentru a inspecta pagubele produse de furtuna, pentru a vorbi cu locuitorii (...) si a le multumi membrilor serviciilor de urgenta care si-au riscat viata", a precizat purtatorul de cuvant al presedintiei, Jay Carney, intr-un comunicat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#uragan Sandy pagube, #pagube SUA inundatii uragan , #uragan America