Un celebru cardinal, care a fost numarul 3 la Vatican, condamnat la sase ani de inchisoare pentru ca a violat copii

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 13:18
5590 citiri
Un celebru cardinal, care a fost numarul 3 la Vatican, condamnat la sase ani de inchisoare pentru ca a violat copii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cardinalul australian George Pell, fostul numar trei la Vatican, cazut in dizgratie, a fost condamnat, miercuri, la sase ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat de agresiuni sexuale asupra a doi copii de cor, denuntate de judecator drept un "grav" abuz de putere.

George Pell, cel mai inalt reprezentant al Bisericii Catolice gasit vinovat vreodata de violarea unor minori, urmeaza sa ispaseasca minimum trei ani si opt luni dupa gratii.

Cardinalul, care isi clameaza nevinovatia si a facut apel impotriva condamnarii sale, a fost gasit vinovat, in decembrie, de viol si patru capete de acuzare de atentat la pudoare vizand doi adolescenti, la acea vreme in varsta de 13 ani. Insa acest verdict a putut fi anuntat abia la sfarsitul lui februarie, din motive juridice.

Judecatorul Peter Kidd a precizat ca a tinut cont, in pronuntarea sentintei, de "crime odioase" comise de un prelat care a profitat de pozitia sa de autoritate contra tinerelor victime. Insa el a pus in balanta si varsta inaintata a acestuia, problemele sale cardiace si faptul ca a "trait altfel o viata ireprosabila". "Este posibil sa nu traiti suficient pentru a iesi din inchisoare", a relevat el.

Cardinalul Pell, purtand o camasa neagra, fara obisnuitul guver roman, a ramas nepasator, cu mainile incrucisate pe genunchi, in timp ce judecatorul prezenta cu forta detaliile, dificil de ascultat, ale agresiunilor comise asupra baietilor.

Cardinalul risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Victimele si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta hotarare clementa si fata de o procedura judiciara care nu s-a incheiat.

"Este dificil sa gasesti alinare" in aceasta decizie, a declarat o victima identificata doar prin initiala "J", prin intermediul avocatului sau Vivian Waller. "Sunt recunoscator ca tribunalul a recunoscut lucrul la care am fost supus pe cand eram copil, insa nu cunosc odihna", pentru ca "planeaza umbra procedurii in apel".

Nu este judecata Biserica

Tatal altei victime, decedate in 2014, in urma unei supradoze de heroina, si-a exprimat "dezamagirea".

In decembrie 1996, prelatul a obligat o victima sa-i faca o felatie, in timp ce se freca de cealalta, dupa ce cei doi baieti s-au ascuns in sacristia Catedralei St Patrick, la Melbourne, pentru a bea vin pentru slujba.

Doua luni mai tarziu, el l-a impins pe un adolescent la perete si i-a prins in mana organele genitale.

"Exista un nivel de degradare si de umilire suplimentare prin faptul ca fiecare dintre victime stia ca cealalta era martora unor abuzuri", a declarat judecatorul. Aceste fapte au avut repercusiuni "profunde" si "de durata" asupra victimelor.

Prelatul este foarte cunoscut in Australia, unde se numara intre prietenii premierilor si magnatilor din industrii. Viitorul sau in cadrul Bisericii este de-acum mai mult decat incert.

In toata lumea, Biserica Catolica a fost subminata de un val de scandaluri de pedofilie. Insa judecatorul de la Melbourne a subliniat ca acesta este procesul unui individ, nu al institutiei. "Nu trebuie sa serviti pe post de tap ispasitor", a subliniat el. "Eu nu ma aflu aici pentru a judeca Biserica Catolica", a punctat el.

Cardinalul "are dreptul la o justitie echitabila", a subliniat magistratul, exprimandu-si regretul fata de "mentalitatea de turma" a unei parti a opiniei publice.

In fata sediului tribunalului, atmosfera era tensionata. Un barbat care s-a prezentat drept o victima a unor abuzuri sexuale a izbucnit in lacrimi. O femeie i-a strigat "bani murdari" avocatului prelatului, care pleca.

Jeremy Gans, un specialist in drept la Universitatea din Melbourne, apreciaza ca pedeapsa este mica, insa ea corespunde "in mare la ceea ce astepta toata lumea".

George Pell nu a depus marturie la procesul sau. Intr-un interogatoriu al politiei, filmat, in 2016, pe cand se afla la Roma, el a catalogat aceste acuzatii drept "minciuni nebunesti", "o gramada de ineptii absolute".

Condamnatul urmeaza sa afle la inceputul lui iunie daca are dreptul la un proces in apel.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#George Pell inchizoare pedofilie, #George Pell pedofilie , #Vatican