A intrat in vigoare embargoul american impus petrolului din Venezuela - pe cine vizeaza si ce efecte ar putea avea

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 19:51
6977 citiri
A intrat in vigoare embargoul american impus petrolului din Venezuela - pe cine vizeaza si ce efecte ar putea avea

Embargoul american impus petrolului venezuelean a intrat in vigoare duminica, cu scopul afisat de a-l obliga pe presedintele Nicolas Maduro sa plece de la putere, vizand pilonul fragil al economiei venezuelene, relateaza AFP.

Incepand de duminica, de la ora locala 0.01 (7.10, ora Romaniei), embargoul interzice oricarei intreprinderi americane sa cumpere petrol de la compania petroliera publica venezueleana PDVSA sau de la vreuna dintre filialele sale, iar oricarei entitati straine sa foloseasca sistemul bancar american pentru a-si furniza aurul negru venezuelean.

Aceasta este una dintre masurile anuntate de catre presedintele Donald Trump cu obiectivul de a rasturna actuala putere in favoarea opozantului Juan Guaido, presedintele autoproclamat al tarii, recunoscut de peste 50 de tari, majoritatea din America Latina.

Washingtonul i-a impus vineri sanctiuni financiare si ministrului venezuelean de Externe Jorge Arreaza, ale carui eventuale active in Statele Unite au fost blocate de catre Trezoreria americana.

Venezuela exporta la sfarsitul lui 2018 o jumatate de milion de barili pe zi catre Statele Unite, iar trei sferturi din veniturile sale petroliere provin de la clienti americani.

Filiala americana a PDVSA, Citgo, detine rafinarii, oleoducte si participatiuni la terminale petroliere pe teritoriul american, iar mii de statii de alimentare cu carburant poarta insemnele Citgo, cu statut de franciza.

Washingtonul a blocat fondurile in Statele Unite ale Citgo, incredintandu-i controlul acestora lui Juan Guaido. Acesta a numit o noua conducere a filialei americane, care poate, astfel, sa continue sa functioneze.

In pofida faptului ca embargoul a intrat in vigoare duminica, "achizitiile de petrol venezuelean de catre Statele Unite erau deja foarte limitate si scazusera in mod clar", afirma Mariano de Alba, un jurist venezuelean de la Washington specializat in drept international.

Sanctiunile vor avea insa un efect, avand in vedere ca se aplica tuturor societatilor straine care intretin relatii cu Statele Unite, ceea ce acopera aproape toata economia mondiala.

Care cumparatori?

Dupa Statele Unite si China, India a fost al treilea importator de petrol venezuelean in 2017. Iar societatile indiene au inceput deja sa se retraga, in perspectiva sanctiunilor, lasand China si Rusia drept principalii sustinatori ai presedintelui Maduro.

Nicolas Maduro a fost reales in iulie 2017, intr-un scrutin care nu a fost recunoscut de Uniunea Europeana (UE) si nici de Statele Unite.

Petrolul reprezinta 96% din venitul national, iar FMI prevede o scadere a PIB-ului cu 25%, anul acesta, in Venezuela, dar si o hiperinflatie de 10.000.000% si un nivel al somajului de 44,3%.

Aproximativ 2,7 milioane de venezueleni au fugit din tara din 2015, confruntati cu o penurie de bunuri de prima necesitate si de medicamente, potrivit ONU.

Contrar aparentelor, nu exportul petrolului conteaza cel mai mult pentru Venezuela, ci importurile sale, in contextul in care economia tarii depinde de importul a 120.000 de barili pe zi de titei usor, care este necesar sa fie amestecat cu titeiul cel mai greu pentru a fi revandut. Caracasul va fi nevoit sa se indrepte catre alti furnizori, ceea ce va duce si la cresterea costurilor de productie.

Potrivit consultantului Rapidan Energy Group, productia PDVSA ar putea sa scada la 200.000 de barili pe zi, de la 3,2 milioane de barili pe zi in 2008. In martie, aceasta scazuse deja la 940.000 de barili pe zi.

Pe cine va afecta embargoul?

Statele Unite il invinovatesc pe Nicolas Maduro de criza economica actuala si promit sa ajute tara sa se repuna pe picoare dupa plecarea presedintelui venezuelean.

Emisarul american Elliott Abrams a promis joi "zeci de miliarde de dolari" in vederea relansarii economiei tarii, "atunci cand va avea un Guvern care sa-i reprezinte pe toti venezuelenii".

Insa, intr-un studiu publicat in aprilie, doi economisti americani progresisti, Mark Weisbrot si Jeffrey Sachs, avertizeaza ca embargoul ii va afecta mai ales pe venezuelenii obisnuiti.

"Sanctiunile americane sunt deliberat concepute pentru a distruge economia Venezuelei", subliniaza Sachs in acest studiu.

"Aceasta este o politica inutila, cruda, ilegala si sortita esecului, care dauneaza grav poporului venezuelean", considera Sachs.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...