Primul transport cu ajutor umanitar din partea Crucii Rosii a ajuns in Venezuela

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 19:48
2120 citiri
Primul transport cu ajutor umanitar din partea Crucii Rosii a ajuns in Venezuela
Foto: Arhiva Pixabay

Un prim transport cu ajutor umanitar din partea Crucii Rosii destinat Venezuelei, tara care se confrunta cu o grava penurie alimentara si de medicamente, a sosit marti pe aeroportul din Caracas, informeaza France Presse, citand un responsabil local sub rezerva anonimatului.

"Confirm ca transportul a sosit. El este compus in special din medicamente si material medical", a declarat sursa mentionata fara sa precizeze modalitatile de distribuire a ajutorului catre populatia venezueleana, din care un sfert are nevoie de ajutor urgent, potrivit Natiunilor Unite.

Lazile purtand sigla Miscarii Internationale a Crucii Rosii si Semilunei Rosii au fost transferate dintr-un avion in camioane pe aeroportul din Caracas, conform imaginilor postate pe retelele de socializare.

La sfarsitul lunii martie, Federatia Internationala a Crucii Rosii a afirmat ca ar putea fi "pregatita" catre mijlocul lunii aprilie sa distribuie ajutoare pentru 650.000 de persoane pentru inceput.

Saptamana trecuta, presedintele Nicolas Maduro si Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) au convenit sa "lucreze cu agentiile ONU pentru a furniza intregul ajutorul umanitar care poate fi adus".

Venezuela sufera de o penurie severa de alimente, medicamente si echipamente medicale. Spitalele publice nu au adeseori mijloacele necesare pentru a trata pacientii din cauza lipsei de antibiotice, comprese sau aparate respiratorii.

Nicolas Maduro neaga ca aceasta situatie poate fi calificata drept o criza umanitara, noteaza AFP.

Guvernul, principalul importator, duce lipsa de lichiditati din cauza scaderii productiei de petrol (96% din resursele tarii) si a lipsei de acces pe pietele financiare ca urmare a sanctiunilor instituite de Washington.

Regimul de la Caracas atribuie sanctiunilor americane responsabilitatea pentru problemele sale cu aprovizionarea.

Liderul opozitiei, Juan Guaido, recunoscut ca presedinte interimar de peste 50 de tari, intre care SUA, atribuie, la randul sau, aceste probleme coruptiei si nepasarii puterii chaviste.

La 23 februarie, sustinatorii sai au incercat sa faca sa intre in tara mai multe tone de ajutor umanitar stocat la portile Venezuelei, in Columbia, in Brazilia si in insula olandeza Curacao.

Camioane incarcate cu produse de prima necesitate, trimise in special din SUA, au trebuit sa faca cale intoarsa din cauza blocajului la frontiera ordonat de guvern. Sapte persoane au fost ucise si mai multe sute ranite in confruntarile de la granita.

Presedintele Nicolas Maduro a denuntat operatiunea ca fiind un pretext in vederea unei interventii militare, noteaza AFP.

Vezi si Maduro creste cu un milion efectivele militiei civile din Venezuela: Cu pustile pe umeri, fiti pregatiti sa aparati tara!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ajutor umanitar Venezuela , #Venezuela