Ultima faza a socialismului: Tara in care risti sa ti se confiste hartia igienica sau sapunul

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 23:09
8592 citiri
Ultima faza a socialismului: Tara in care risti sa ti se confiste hartia igienica sau sapunul
Foto: Fusion

Populatia din Venezuela se confrunta cu niste lipsuri uriase. Situatia a ajuns atat de grava incat hotelurile mai mici le cer oaspetilor sa isi aduca singuri hartia igienica.

Desi era lui Hugo Chavez a apus, situatia nu s-a schimbat prea mult in aceasta tara, cu toate ca liderii politic promit contrariul.

"In 1990, am participat la o conferinta in URSS", povesteste David Boaz, de la Institutul Cato, pentru Business Insider.

"Ni s-a transmis sa ne aducem singuri hartia igienica. Acum, dupa 16 ani de comunism de tip Chavez, Venezuela a demonstrat ca socialismul secolului XXI - deviza liderilor tarii - este la fel cu cel din secolul XX", a continuat acesta.

Venezuela, fara hartie igienica

Saptamana trecuta, un purtator de cuvant al unei asociatii de turism locale, a facut publica situatia absurda.

"E vorba de o lipsa acuta", a transmis Xinia Camacho, proprietarul unui hotel mic, cu 20 de camere, din apropierea parcului natural Sierra Nevada, potrivit Fusion.

"De peste un an de zile nu mai putem sa ne aprovizionam cu hartie igienica, sapun, lapte, cafea sau zahar. In consecinta, acum trebuie sa le spunem oaspetilor sa vina pregatiti", a explicat omul de afaceri.

Pe de alta parte, hotelurile mai mari pot sa faca rost de astfel de produse de pe piata neagra, la preturi de 6 ori mai mari.

Mai mult, recent, oficialii din Venezuela opresc oamenii sa transporte bunuri pe teritoriul tarii, pentru a preveni contrabanda. In consecinta, potenatialii clienti ai lui Camacho ar putea ramane si fara hartia igienica cu care vin de acasa, avand in vedere ca marfa ar putea sa fie confiscata.

"Lipsuri, cozi, piata nearga si furturi oficiale. Da, Venezuela a ajuns cu adevarat la socialism", a opinat David Boaz.

"Dar ceea ce n-am inteles niciodata este urmatoarea chestiune: de ce hartia igienica? Cat de greu este sa produci hartie igienica? Pot sa inteleg ca o economie socialista are probleme sa produca automobile decente sau computere. Dar de ce hartia igienica? De ce sapunul? Sau chibriturile?", a continuat acesta.

David Boaz incheie intr-o nota ironica.

"Sigur, se spune ca daca aduci comunismul in desertul Sahara, ti se va spune ca nu este nisip de ajuns. Totusi, lipsa hartiei igienice pare o adevarata performanta", a conchis reprezentantul Institutului Cato.

Aprovizionarea, o problema veche in Venezuela

Situatia dureaza de ceva vreme. In 2013, inflatia anuala din Venezuela a crescut la 54,3%, fiind una din cele mai mari din lume.

Cum arata Venezuela fara Hugo Chavez

In consecinta, populatia a stat la cozi pentru lapte si hartie igienica, iar piata neagra a devenit ceva obisnuit.

In urma cu doi ani, moartea lui Hugo Chavez a dus la organizarea de alegeri, iar noul presedinte, Nicolas Maduro, pare ca nu a schimbat macazul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Venezuela lipsa hartie igienica, #Venezuela hartie igienica , #Venezuela