Recomandările finale ale cetățenilor europeni pentru instituțiile UE: democrație, stat de drept, securitate

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 14:38
6107 citiri
Recomandările finale ale cetățenilor europeni pentru instituțiile UE: democrație, stat de drept, securitate

După două runde de întâlniri, cetățenii europeni din panelul privind democrația europeană/ valori și drepturi, statul de drept și securitatea au adoptat recomandările finale pentru instituțiile Uniunii Europene.

Cetățenii s-au reunit duminică, 12 decembie, la Institutul Universitar European din Florența și au votat asupra recomandărilor legate de cum ar trebui să se schimbe blocul comunitar.

În total au fost cinci fluxuri de lucru, cu 42 de recomandări propuse. Ca o recomandare să fie adoptată, a fost necesar un procent de cel puțin 70% voturi în favoarea ei.

Asigurarea drepturilor și nediscriminare. Egalitate de gen și nediscriminare

Acest grup a prezentat 10 recomandări, iar nouă dintre ele au fost adoptate, în urma votului. Printre acestea s-a numărat și aceea ca Uniunea Europeană să asigure criterii antidiscriminare pe piața muncii și cote de tineri, vârstnici, femei, minorități. De asemenea, s-a propus ca întreprinderile care îndeplinesc criteriile să primească subvenții sau scutiri fiscale.

Protejarea democrației și a statului de drept

Grupul a formulat șase recomandări, dintre care cinci au fost adoptate. Printre acestea s-a numărat și recomandarea ca regulamentul privind regimul de condiționalitate, adoptat pe 16 decembrie 2020, să fie modificat în așa fel încât să vizeze toate încălcările statului de drept, nu doar încălcările care afectează bugetul Uniunii Europene.

Reformarea Uniunii Europene

Grupul care a dezbătut subiectul reformării Uniunii Europene a propus nouă recomandări și toate au fost acceptate. Cetățenii UE recomandă adoptarea unei legi electorale pentru Parlamentul European, care să armonizeze condițiile electorale: vârsta alegătorilor, data alegerilor, cerințele, candidații, partidele politice și finanțarea acestora. Cetățenii europeni ar trebui să aibă dreptul de a vota pentru diferite partide la nivelul Uniunii Europene, care să fie fiecare reprezentat de candidați pentru mai multe state membre.

Construirea identității europene

Grupul care a tratat acest subiect a prezentat zece recomandări și toate au fost adoptate spre a fi înaintate instituțiilor UE. Printre acestea este și recomandarea ca informațiile verificabile să fie accesibile, în termeni ușor de înțeles pentru cetățeni, prinre-o aplicație pe telefoanele mobile, pentru a îmbunătăți transparența, deliberările publice și democrația. Această aplicație ar putea să răspândească informații cu privire la legislație, de exemplu, cu privire la discuțiile din UE, schimbări de tratate și așa mai departe.

Consolidarea participării cetățenilor

Cetățenii UE care au vorbit pe marginea acestui subiect au formulat șapte recomandări, iar șase dintre ele au fost adoptate. Participanții la dezbatere vor ca UE să redeschidă discuția privind Constituția Europei, pentru a crea o constituție pe baza informațiilor primite de la cetățenii blocului comunitar. Cetățenii ar trebui să aibă posibilitatea de a vota atunci când se înființează această constituție. Pentru a evita conflicul cu statele membre, această Constituție ar trebui să aibă ca priorități includerea drepturilor omului și a valorilor

democratice.

Urmează recomandările cetățenilor celorlalte forumuri

În ultimele luni, 800 de cetățeni au luat parte la patru grupuri de dezbateri ale cetățenilor europeni, pregătind recomandări de abordare a dificultăților cu care UE se confruntă în diferite domenii. Fiecare grup s-a întrunit de două ori pe parcursul a două weekenduri, prima dată la Parlamentul European din Strasbourg și apoi online.

Participanții la aceste grupuri au discutat cu experții, au identificat problemele și au format sub-grupuri pentru a discuta posibile soluții la provocările europene. Ei își vor finaliza recomandările în cadrul unei a treia runde de întâlniri care trebuie să se desfășoare în diverse orașe din Europa.

În următoarele săptămâni, și celelalte forumuri ale cetățenilor își vor ține sesiunile finale. Următorul panel, în care cetățeni vor adopta recomandările finale pe tema Schimbări climatice, mediu, sănătate va avea loc în perioada 7-9 ianuarie, în Natolin, Polonia.

Conferința privind Viitorul Europei, proiect unic în istoria UE

Conferința privind viitorul Europei este un proces unic ce își propune să transforme ideile cetățenilor pentru Europa în angajamente ale instuțiilor UE de a le pune în aplicare.

Recomandările forumurilor cetățenilor și ideile pe care aceștia le transmit prin intermediul platformei online a Conferinței vor forma baza de discuție la plenarele Conferinței. În cadrul acestor plenare cetățenii se întâlnesc cu reprezentanții instituțiilor UE, cu cei ai parlamentelor naționale, ai autorităților locale și regionale, și nu în ultimul rând, cu cei ai societății civile.

Raportul final al Conferinței va fi pregătit de comitetul executiv care include membri ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei, cât și observatori. Raportul va fi pregătit în colaborare deplină cu plenara și va trebui să obțină aprobarea acesteia. Parlamentul, Consiliul și Comisia vor pune apoi în aplicare concluziile raportului.

Citeste si:
Polonia și Ungaria riscă să rămână fără banii de la Bruxelles din cauza nerespectării valorilor europene. Când va fi luată decizia
Polonia și Ungaria riscă să rămână fără banii de la Bruxelles din cauza nerespectării valorilor europene. Când va fi luată decizia
Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a anunțat marți, 25 ianuarie, că C.E. ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria înainte de luna aprilie. Pe...
Conferința privind viitorul Europei: Cetățenii recomandă coordonare pe plan europen privind protecția datelor
Conferința privind viitorul Europei: Cetățenii recomandă coordonare pe plan europen privind protecția datelor
Participanții la dezbaterile panelului 2 din cadrul Conferinței privind viitorul Europei care au discutat, vineri 21 ianuarie, despre statul de drept și protecția datelor, au recomandat...
Comentarii
MosCraciun
rank 5
Nu sunt subiecte interesante pentru romani.