Cetățenii europeni, despre viitorul Europei. O nouă sesiune de dezbateri are ca subiecte schimbările climatice, mediu și sănătate

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 13:44
1849 citiri
Cetățenii europeni, despre viitorul Europei. O nouă sesiune de dezbateri are ca subiecte schimbările climatice, mediu și sănătate
Cetățenii UE, interesati de viitorul lor FOTO: europarl.eu

A noua sesiune de dezbateri în cadrul panelurilor "Cetățeni europeni despre viitorul Europei" se va desfășura în perioada 19-21 noiembrie, de data aceasta doar online.

După prima serie de sesiuni care a avut loc la Parlamentul European, din Strasbourg, în septembrie și octombrie, „dezbaterile cetățenilor europeni vor continua prin prezentarea priorităților și recomandărilor lor”.

Dezbaterile cetățenilor pot fi urmărite în direct, astfel:

• Vineri, 19 noiembrie, între 17.00 și 19.30 pe EbS+ și Multimedia Centre

• Duminică, 21 noiembrie, între 16.50 – 18.20 pe EbS+ și Multimedia Centre

Temele de discuții vor fi: Schimbările climatice, Mediu, Sănătate.

Cetăţenii au fost aleşi la întâmplare de către contractori specializaţi, conform metodologiilor care să asigure că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce priveşte originea geografică, sexul, vârsta, mediul socio-economic şi nivelul de educaţie. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani reprezintă o treime din fiecare panel.

Fiecare panel va formula recomandări care vor fi înaintate adunării plenare a conferinței, care va prezenta apoi propuneri privind viitorul Europei. Comisiile au selectat 80 de cetățeni (20 pentru fiecare panel) pentru a-i reprezenta la conferința plenară. Acești reprezentanți au participat la a doua întâlnire a Conferinței plenare care a avut loc la 23 octombrie la Strasbourg.

Grupul de dezbatere „Democrația europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate” a discutat în weekendul 12-14 noiembrie despre democrație, libertatea mass-mediei și dezinformarea, precum și despre securitatea la nivel european.

Grupul de dezbatere a abordat, de asemenea, aspecte legate de drepturile și valorile fundamentale, statul de drept și combaterea tuturor formelor de discriminare.

Statul de drept ne permite să garantăm drepturile și valorile fundamentale și să asigurăm un mediu de afaceri favorabil investițiilor. Este una dintre valorile fundamentale care stă la baza Uniunii Europene, sunt de părere cetățenii UE. Aceștia cred că valorile europene ar trebui transpuse la nivelul tuturor statelor membre.

Un subiect intens dezbătut de cetățenii UE săptămâna trecută a fost cel al libertății presei și al dezinformării, inclusiv în contextul actual al pandemiei de coronavirus. S-a adus în discuție și faptul că daca presa este finanțată de partide politice nu va putea fi niciodată imparțială. Astfel, cetățenii UE propun lansarea mai multor canale oficiale pentru combaterea dezinformării și a fake news. De asemenea, aceștia consideră că oamenii trebuie instruiți și educați constant în acest sens.

Un alt subiect abordat în acest panel a fost dacă UE ar trebui să devină o federație sau să fie o uniune de state independente. Cetățenii argumentează că federalizarea ar putea aduce mai multe avantaje, printre care un sistem fiscal comun și armată comună.

În ceea ce privește securitatea economică și financiară, cetățenii UE propun introducerea unui venit minim garantat pentru a proteja demnitatea umană. De asemenea, politicile din domeniul muncii ar trebui echivalate la nivelul întregului bloc comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
Rolul patrulelor de poliție este foarte important pentru siguranța publică. Polițiștii care patrulează în zonele urbane și rurale previn și combat criminalitatea, infracțiunile și...
#UE, #cetateni, #dezbateri, #viitorul Europei, #Parlamentul Europei , #Viitorul Europei