Ridicarea vizelor pentru romani in SUA, prioritatea comisarului european pentru Justitie

Vineri, 13 Martie 2009, ora 12:47
6344 citiri
Ridicarea vizelor pentru romani in SUA, prioritatea comisarului european pentru Justitie

Ridicarea vizelor pentru Romania si alte patru tari membre UE reprezinta una dintre prioritatile vizitei de luni si marti, de la Washington, a comisarului european pentru Justitie Jacques Barrot si a ministrului ceh de Interne, Ivan Lager.

"Exista in continuare cinci tari din UE - Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Grecia - ai caror cetateni sunt obligati sa obtina vize pentru a calatori in Statele Unite. Vrem reciprocitate completa", a declarat comisarul european intr-un interviu acordat AFP.

Un secretar de stat din MAE s-a intalnit recent cu Judith Garber, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, care l-a asigurat de disponibilitatea noii administratii Obama de continuare a extinderii programului Visa Waiver.

Potrivit MAE, promovarea unui tratament egal la calatoriile in Statele Unite pentru toti cetatenii Uniunii reprezinta o prioritate si o preocupare majora si la nivelul UE, reprezentantii Comisiei Europene purtand discutii directe cu autoritatile de la Washington pe marginea aspectelor de competenta comunitara.

Cei doi oficiali au avut o intrevedere luni, la sediul MAE din Bucuresti, anunta un comunicat al MAE. Judith Garber a incurajat continuarea eforturilor de implementare, de catre autoritatile romane, a masurilor necesare pentru indeplinirea conditiilor tehnice de acces in program, dupa ce Bogdan Aurescu a subliniat interesul deosebit al Romaniei pentru liberalizarea, cat mai curand posibil, a regimului de vize pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA.

Cu toate acestea, Marc Frey, directorul Visa Waiver (VWP) - program ce ar permite romanilor sa calatoreasca in America in scop turistic si de afaceri fara a mai necesita in prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucuresti - explica de curand pentru NewsIn ca perspectiva includerii Romaniei in acest program este tot mai indepartata.

SUA vor inaspri din luna iulie conditiile de intrare in Visa Waiver, scazand plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, conditie ce face ca tari ca Romania, cu o rata de respingere a vizelor de 25%, sa se califice si mai greu pentru acest program.

Un alt subiect care va figura pe agenda celor doi oficiali il va reprezenta un eventual acord privind protejarea datelor personale. "Nu am inregistrat niciun progres. Merg la Washington pentru a obtine un acord sau cel putin promisiunea unui acord. Acest aspect conditioneaza orice cooperare in domeniul luptei impotriva terorismului si crimei organizate", a subliniat Barrot.

Pe agenda figureaza si gazduirea detinutilor de la Guantanamo

Comisarul european si ministrul ceh, a carui tara asigura presedintia UE, se vor intalni la Washington cu secretarul american al justitiei Eric Holder si cu secretarul pentru securitate interna Janet Napolitano.

Europenii vor o evaluare precisa a cererilor si potentialelor riscuri prezentate de eventuala gazduire a unor detinuti de la Gutanamo, dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat inchiderea acestei inchisori in decurs de un an. Deocamdata, numai cateva tari europene s-au declarat deschise la ideea de a primi detinuti de la baza americana din Cuba.

Persista, insa, in continuare, un numar de intrebari in ceea ce priveste detinutii americani, explica Barrot. "Nu noi suntem cei care cerem. Credem ca autoritatile americane vor pune ele problema. Avem intrebari si vom testa nivelul de cooperare al autoritatilor americane. Vom tine cont de toate informatiile obtinute, in special privind natura exacta a cererii americane, pe care nu o cunoastem deocamdata, si privind numarul de detinuti la care se refera", a spus oficialul european.

"Exista un fel de neincredere profunda din partea ministrilor de interne ai UE, care se tem de dificultatile pe care le presupune primirea unor detinuti. Din aceasta cauza trebuie sa stim foarte bine" despre ce detinuti este vorba, a adaugat el.

Si baza militara americana Bagram, din Afganistan, va figura pe agenda lui Barrot, dupa decizia lui Obama de a inchide Guantanamo.

"As fi tentat sa spun: daca va ajutam cu Guantanamo, este pentru a evita repetarea acestor greseli. Ne-ar placea ca Statele Unite sa demonstreze ca lupta impotriva terorismului se poarta in prezent respectand drepturile fundamentale ale omului, in special fara tortura. Daca Europa va (primi - n.red.) (...) detinuti de la Guantanamo, ne va permite sa le spunem americanilor: acum purtam impreuna cu vor lupta impotriva terorismului, dar respectand unele reguli etice", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#vize Romania SUA, #ridicare vize romani , #Washington
Comentarii