Americanii ii mai spioneaza si acum pe nemti? NSA, interesata de criza din Grecia

Joi, 02 Iulie 2015, ora 08:57
2517 citiri
Americanii ii mai spioneaza si acum pe nemti? NSA, interesata de criza din Grecia
Foto: Facebook/NSA - National Security Agency

WikiLeaks a publicat miercuri o lista cu numere germane de telefon care, potrivit site-ului, arata ca Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) a spionat si alti oficiali de rang inalt in afara de cancelarul Angela Merkel.

Aceasta ultima dezvaluire a site-ului specializat in publicarea de informatii clasificate este susceptibila sa relanseze ingrijorari in Germania cu privire la faptul ca agentia americana a fost angajata intr-o supraveghere generalizata a aliatilor sai apropiati, relateaza Associated Press in pagina electronica.

WikiLeaks a publicat saptamana trecuta documente care par sa arate ca NSA a spionat oficialii francezi, provocand furia Parisului.

Noi dezvaluiri despre practicile NSA: A spionat ultimii trei presedinti ai Frantei

Site-ul precizeaza ca noua lista, partial cenzurata, contine 69 de numere de telefon si fax care au apartinut unor oficiali de rang inalt din cadrul ministerelor germane ale Economiei si Finantelor, intre altele.

WikiLeaks a publicat totodata documente despre care afirma ca sunt rezumate ale unor conversatii interceptate - unul implicand-o pe Merkel, iar celalalt un consilier de rang inalt - despre criza datoriilor din Grecia.

A doua conversatie a fost interceptata de serviciile britanice de informatii, care a oferit-o NSA, potrivit Wikileaks.

Exactitatea documentelor nu a putut sa fie confirmata imediat, precizeaza AP.

Ziarul german Sueddeutsche Zeitung, care afirma ca a primit acces la documente, a scris pe site ca lista pare sa fie din perioada 2010-2012 si ca cel putin unele dintre numere sunt in continuare folosite.

WikiLeaks nu a precizat care este sursa documentelor. Insa site-ul este specializat in publicarea unor documente confidentiale apartinand Guvernului Statelor Unite, iar una dintre artizanele sale, Sarah Harrison, este o colaboratoare apropiata a lui Edward Snowden, un fost consultant NSA care a dezvaluit documente secrete ce arata amploarea spionajului american in lume.

Guvernul german nu a dat curs imediat, miercuri seara, unei solicitari din partea AP de a comenta in legatura cu noile dezvaluiri.

Serviciile de informatii germane au spionat oficiali europeni in numele NSA

NSA le-a cerut nemtilor sa spioneze Siemens, de teama ca ar lucra pe ascuns cu rusii

Scandalul de spionaj SUA-Germania: Prima reactie a Angelei Merkel

Aceasta utima dezvaluire apare in contextul in care membri ai coalitiei germane de guvernare au anuntat ca doresc sa numeasca un fost judecator federal sa examineze documente sensibile solicitate de catre parlamentari care ancheteaza activitatile NSA in Germania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#NSA spionat ministri Germania Grecia, #spionaj NSA Germania , #Wikileaks