Arestarea lui Julian Assange creeaza un precedent periculos

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 15:43
6178 citiri
Arestarea lui Julian Assange creeaza un precedent periculos
Foto: Arhiva Hepta.ro

Tratamentul fata de fondatorul Wikileaks devine barometrul folosit in aprecierea libertatii presei si a dreptului la opinie. Inclusiv in conflictul cu SUA.

Asadar, speculatiile din ultima vreme s-au adeverit. Autoritatile din Ecuador au deschis efectiv usile ambasadei lor la Londra pentru politistii britanici, iar Julian Assange a fost arestat.

Asistam la ridiculizarea statului de drept si la un atac frontal asupra libertatii presei si a dreptului la libera exprimare, respectiv libertatea jurnalistilor de a publica inclusiv adevaruri inconfortabile.

Nimeni nu poate crede ca britanicii au cheltuit milioane, monitorizand ani la rand ambasada cu scopul punerii in aplicare a unui mandat de arestare emis in 2012.

S-o spunem clar: nu i se poate imputa nimic lui Assange, dincolo de acuzatia ca fondatorul Wikileaks a incalcat in 2012 decizia unei instante care il obliga sa se prezinte la politie ca masura de eliberare pe cautiune.

Chiar si in Marea Britanie pentru un asemenea lucru esti pasibil de obicei numai de o amenda sau de maximum un an de inchisoare.

Avand in vedere ca libertatea lui Julian Assange a fost masiv restrictionata timp de noua ani - in ultimii sapte el fiind blocat in Ambasada Ecuadorului intr-o camera mica, lipsita de lumina soarelui -, ceea ce i se intampla acum poate fi descris fara ezitare drept absolut disproportionat.

O prioritate pentru puterea mondiala Statele Unite ale Americii

Toate acestea pot fi explicate doar luand in considerare imaginea de ansamblu: britanicii acorda asistenta prietenilor lor americani. Deoarece Statele Unite vor solicita extradarea, careia Londra ii va da curs.

Din toamna trecuta s-a stiut ca o instanta din SUA pregateste punerea sub acuzare a lui Julian Assange pentru tradare. Aceasta suspiciune exista de ani de zile.

In 2017, vicepresedintele SUA, Mike Pence, a numit arestarea lui Assange drept "prioritate" a puterii mondiale SUA. Tot in 2017, in aprilie, Mike Pompeo, care tocmai fusese numit director al CIA, numise Wikileaks "serviciu secret ostil neguvernamental", amenintand ca activitatile acestuia "vor inceta".

Pompeo a putut sa spere si sa lanseze amenitari, deoarece in Ecuador guvernul de stanga condus de Rafel Correa a pierdut alegerile. Sub guvernarea lui Correa, micul Ecuador il apara pe Assange impotriva SUA intr-un mod care amintea de David si Goliat.

Succesorul lui Correa, Lenin Moreno, a schimbat acest curs. Cu siguranta nu este o coincidenta faptul ca situatia deja dificila pentru Julian Assange in ambasada a devenit ulterior din ce in ce mai complicata.

Acum un an, toate conexiunile acestuia telefonice si la Internet au fost intrerupte. Nu i s-a permis sa primeasca vizite, singurele persoane care puteau sa-l vada fiind avocatii sai. De asemenea, stim de putin timp ca, in mod ilegal, chiar si aceste vizite au fost monitorizate electronic.

Intensificarea eforturilor americane de a-l condamna candva pe Assange au iesit la iveala in luna martie, mai precis de cand Chelsea Manning - sursa celor mai cunoscute scurgeri de informatii, intre altele peste 400.000 de rapoarte ale armatei despre razboiul din Irak si in jur de 90.000 de rapoarte privind razboiul din Afganistan - a ajuns din nou la inchisoare.

Manning, care a fost inchisa timp de aproape sapte ani pana la gratierea ei de catre presedintele Barack Obama, a refuzat sa depuna marturie impotriva Wikileaks.

Adevarul este adesea deranjant

Desigur ca Wikileaks deranjeaza. Adevarul insusi este adesea inconfortabil. Mai ales pentru organizatiile cu putere mare care doresc sa isi desfasoare afacerile departe de atentia publicului.

De pilda, armata americana, serviciile americane de informatii, diplomatia americana, politica americana. Insa democratia reala are nevoie de acest disconfort, are nevoie de cetateni informati - in special in legatura cu evenimente pe care guvernele vor sa le tina sub tacere.

Julian Assange nu a dezvaluit niciodata secrete. El le-a publicat. La fel ca multe alte institutii media, atunci cand isi fac bine treaba. Chiar si presa germana a beneficiat din plin de materialele Wikileaks.

Acum este timpul sa ne implicam in apararea celui care a facut aceste materiale accesibile. Pentru ca orice alta institutie media ar putea urma la rand.

Explicand implicarea Bundeswehr (armata federala) in Afganistan, fostul ministru german al Apararii, Peter Struck, a declarat: "Securitatea Germaniei este aparata inclusiv la Hindukus".

La fel de legitima ar fi si urmatoarea afirmatie: astazi, libertatea presei si libera exprimare trebuie aparate la Londra. De catre noi toti.

Matthias von Hein

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Assange arestat Londra , #Wikileaks