Cum traieste Assange de patru ani in Ambasada Ecuadorului

Sambata, 13 August 2016, ora 14:41
10982 citiri
Cum traieste Assange de patru ani in Ambasada Ecuadorului
Foto: Hepta.ro

Fondatorul WikiLeaks. Julian Assange, locuieste deja de patru ani in Ambasada Ecuadorului de la Londra, cu teama ca ar putea fi extradat in Suedia, unde este acuzat de viol, si in cele din urma in SUA.

In sediul ambasadei i-a fost rezervat un fost birou, adaptat la nevoile sale si echipat cu o mica bucatarie, pat, dus si banda de alergat, potrivit relatarilor din presa, citate de USA Today.

In mai anul acesta, WikiLeaks a dezvaluit ca Assange a primit o pisicuta de numai doua luni si jumatate de la copiii sai, felina care are si cont pe Twitter - @EmbassyCat.

Australianul in varsta de 45 de ani a intrat in ambasada aflata la o aruncatura de bat de celebrul magazin londonez Harrods in iunie 2012, iar in august in acelasi an a primit azil.

La momentul respectiv, Assange era urmarit penal in Suedia pentru agresiuni sexuale, in urma plangerilor facute de doua femei in 2010. El a negat acuzatiile, dar se teme ca, odata ce paraseste cladirea ambasadei, ar putea fi arestat si extradat in Suedia, iar de acolo in SUA, unde poate fi judecat pentru dezvaluirile facute prin WikiLeaks.

Ocazional, a mai aparut la balconul ambasadei, dar si la unele evenimente, prin Skype.

Assange, cooptat in juriul celui mai mare festival de film independent din Europa

De asemenea, a primit si vizitele unor celebritati ca Yoko Ono, Sean Lennon, Vivienne Westwood si Lady Gaga.

Anul trecut, BuzzFeed relata ca personalul ambasadei completeaza rapoarte zilnice privindu-l pe Assange.

Potrivit unor relatari din rapoarte, citate de acest site, Assange ar fi avut o altercatie cu un gardian dupa ce a intrat intr-o camera unde nu ii era permis, in septembrie 2012.

In ianuarie 2013, un gardian a auzit un zgomot puternic in camera lui si a vazut cum Assange se retrage in baie cu laptopul, pentru trei ore, in timp ce un raft de carti era cazut la el in camera. Assange i-a spus ca raftul a cazut singur.

"Acest episod nu poate fi decat cauzat de stresul pe care domnul Assange l-ar putea resimti ca urmare a izolarii sale", scria in raport.

Surse citate de WikiLeaks spuneau in 2014 ca Assange sufera de o boala de inima, tuse cronica si hipertensiune, avand si o lipsa de vitamina D, din cauza ca sta numai in interior.

Autoritatile din Ecuador au anuntat saptamana aceasta ca va fi fixata o data "in urmatoarele saptamani" pentru audierea lui Assange de procurorii suedezi la ambasada. Oficialii din Ecuador au mai anuntat si anul trecut ca si-au dat acordul pentru interogatoriu, insa acesta nu a avut loc pana acum.

Parchetul general din Suedia a transmis ca audierea va fi decisiva privind punerea sau nu sub acuzare a lui Assange.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Julian Assange Ambasada Ecuadorului, #Assange cum traieste ambasada , #Wikileaks
Comentarii