De la cititori: Wikileaks si mass-media: parteneri sau Cain si Abel?

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 20:20
2209 citiri
De la cititori: Wikileaks si mass-media: parteneri sau Cain si Abel?
Foto: wikipedia

Wikileaks a lansat dezvaluiri incendiare despre politica americana si nu numai. Dar de ce in aceasta ecuatie includem doar site-ul lui Assange si omitem mass-media? Aceste doua entitati sunt concurente sau partenere? Sau poate-s valabile ambele variante?

Prin aceste dezvaluiri bomba, Julian Assange pare a le spune jurnalistilor: "iata asa se face presa, nu cum o faceti voi. Nu sunteti adevaratii jurnalisti". Face, oare, Assange parte din breasla jurnalistilor. Acesta a raspuns pentru jurnalistii britanici de la "The Guardian" ca este un editor care coordoneaza alti jurnalisti, analizeaza Deutsche Welle.

Pe urmele scandalului, in culisele mass-media

Assange are nevoie de suporturile mediatice traditionale. Neconditionat, Wikileaks, a pus la dispozitia catorva ziare internationale cu renume materialele care trebuiau redactate si publicate. De exemplu, ziarul german "Der Spiegel" a mobilizat o echipa de 50 de jurnaisti, special pentru acest subiect.

Dosarele WikiLeaks fac noi victime: Vezi cine sunt miliardarii vizati

Insusi Assange recunoaste ca, spre deosebire de campaniile anterioare, de aceasta data a colaborat cu jurnalisti profesionisti si nu cu bloggeri. Mediile de informare in masa, spune el, slujesc interesul public, in timp ce bloggerii urmaresc doar interesul personal.

Assange a formulat cu aceasta ocazie un adevar de necontestat: previzunile despre moartea lenta a mijloacelor informationale traditionale sunt departe de a se adeveri. Ziarele nu se comporta ca bloggerii, care cauta doar notorietate personala inaintea dreptului publicului la informare.

Cine si cum defineste interesul public?

Este vorba despre interesul unei natiuni sau al intregii comunitati internationale? Un interes macro sau unul de tip micro? Assange a fost bombardat din toate partile, fiind acuzat ca din cauza dezavaluirilor sale s-a clatinat intreaga ordine mondiala, iar statele lumii isi arunca priviri suspicioase unul altuia.

Era digitala a pus presiune pe mass-media traditionala care trebuie sa se redefineasca pentru a-si pastra locul in societate. Ziarele tiparite pierd din tiraje, pe zi ce trece, in favoarea presei on line, audienta este impartita intre blogosfere, oamenii dezbat teme diverse pe diferite forumuri, astazi toti sunt comentatori si reporteri.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat

Dezvaluirile Wikileaks reprezinta inca un motiv pentru care mediile traditionale ar trebui sa-si puna intrebarea: Intr-adevar, a trecut era jurnalismului de investigatie? Nu mai avem, nevoie de astfel de departamente in cadrul institutiilor de presa?

In 1971, ziarul "New York Times" publica documenete de la "Top Secret" ale Pentagonului care dezvaluiau adevari dureroase despre razboiul din Vietnam, ascunse publicului larg. Afacerea "Watergate" a explodat in Washington Post ducand la demisia presedintelui Nixon. Toate acestea cu ajutorul unei prese cu adevarat de investigatie. Astazi presa traditionala pe suport tiparit pare sa-si fi pierdut acest atribut.

De ce ei pot si noi nu?

Se va multumi pe viitor jurnalismul profesionist sa serveasca doar ca filtru pentru anumite dezavaluiri, puse la dispozitie de diverse grupuri? Daca Wikileaks isi va tine promisiunea si va pune la dispozitia comunitatii internationale dezvaluirile despre jocurile suspecte din spatele sistemului bancar global, isi va atrage cu siguranta foarte multi simpatizanti.

Intr-o lume dominata de incertitudini financiare, oamenii sunt interesati de investitiile riscante ale bancilor, castiguri speculatorii, credite neperformante, deficite comerciale. Daca Wikileaks reuseste sa dezvaluie ceva bombastic, spargand acest cerc inchis, nu se vor intreba jurnalistii profesionsiti in soapta : de ce nu am facut-o noi?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Julian Assange presa, #dezvaluiri Wikileaks, #mass media Assange, #arestare Assange , #Wikileaks