Deranjat de atitudinea lui Assange, Ecuadorul il lasa fara Internet in ambasada din Londra

Joi, 29 Martie 2018, ora 15:12
4137 citiri
Deranjat de atitudinea lui Assange, Ecuadorul il lasa fara Internet in ambasada din Londra
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ecuadorul a anuntat, miercuri, ca i-a blocat "sistemele" de comunicare "cu exteriorul" lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat, din 2012, la ambasada ecuadoriana la Londra, din cauza anumitor luari de pozitie ale sale ce deranjeaza autoritatile de la Quito.

Guvernul presedintelui Lenin Moreno a avertizat ca ar putea adopta "alte masuri" daca australianul "isi va incalca angajamentul" de a nu interfera in relatiile Ecuadorului cu alte tari, printre care Statele Unite, relateaza AFP.

Quito nu a precizat modul in care fondatorul WikiLeaks a incalcat "angajamentul sau scris incheiat cu Guvernul la sfarsitul lui 2017, potrivit caruia a promis sa nu publice mesaje care reprezinta o ingerinta in relatia (Ecuadorului) cu alte state".

Reactia tarii latino-americane a intervenit dupa o serie de mesaje postate pe Twitter luni seara de Julian Assange, in care a reprosat "timing"-ul expulzarii diplomatilor rusi de catre unele tari occidentale ca reactie la otravirea unui fost spion rus in Marea Britanie, "la 12 ore dupa unul din cele mai grave incendii de cladire din epoca post-sovietica", al unui centru comercial din Siberia.

Australianul a fost, marti, tinta atacurilor unui membru al cabinetului de la Londra.

"Este regretabil ca Julian Assange ramane in ambasada Ecuadorului", a declarat marti in fata parlamentului secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Duncan.

"Este timpul ca acest mic vierme mizerabil sa iasa din ambasada si sa se predea justitiei britanice", a adaugat el.

Australianul in varsta de 46 de ani locuieste din iunie 2012 in ambasada din Londra a Ecuadorului, unde i-a fost acordat azil politic, in urma acuzatiilor de agresiuni sexuale formulate impotriva sa in Suedia.

El se teme ca, daca paraseste cladirea ambasadei, va fi arestat si extradat in SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare si diplomatice confidentiale americane, in 2010.

In pofida abandonarii urmaririi penale pentru viol in 2017, un tribunal londonez a refuzat in februarie inca o data sa ridice mandatul de arestare care il vizeaza pe australian din cauza ca nu a respectat conditiile eliberarii sale pe cautiune.

La sfarsitul lui februarie, Ecuadorul a anuntat ca proiectul de mediere propus Marii Britanii pentru a rezolva cazul lui Julian Assange este intr-un "punct mort".

Quito i-a acordat in decembrie cetatenia ecuadoriana fondatorului WikiLeaks, dar Londra a refuzat sa ii recunoasca un statut diplomatic ce i-ar fi permis sa paraseasca ambasada fara sa fie arestat de politia britanica.

Citeste si Cum traieste Assange de patru ani in Ambasada Ecuadorului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Assange Internet ambasada Ecuador, #Assange Internet ambasada , #Wikileaks
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Deranjat de atitudinea lui Assange, Ecuadorul il lasa fara Internet