Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dezvaluiri WikiLeaks: Sfaturile CIA pentru agentii care calatoresc

Autor: Ana Ilie
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 10:35
6083 citiri
Dezvaluiri WikiLeaks: Sfaturile CIA pentru agentii care calatoresc
Foto: Wikileaks

WikiLeaks a facut publice doua documente clasificate emise de CIA, care detaliaza cum trebuie sa-si mentina acoperirea agentii care calatoresc prin aeroporturi avand asupra lor documente de identitate falsificate.

Dezvaluirile facute pe site-ul WikiLeaks includ si sfaturi pentru calatorie in timpul operatiunilor de infiltrare in sistemul de control al Uniunii Europene si spatiul Schengen.

Cele doua documente CIA incearca sa ii ajute pe agenti sa ocoleasca sistemele de securitate. Sunt prezentate in detaliu reglementarile privind trecerea frontierei si vizele, scopul si continutul sistemelor electronice, protocoalele de la vama si procedurile pentru verificarile secundare.

Documentele arata ca CIA a dezvoltat o preocupare pentru felul in care aceste baze de date biometrice, apartinand acestor sisteme de securitate, vor pune operatiunile clandestine ale agentiei in pericol.

Manualul CIA "Cum sa supravietuiesti verificarii secundare" arata ce se intampla in aeroporturile lumii si cum sa-ti mentii acoperirea daca esti supus acestei proceduri.

Un capitol special "Importanta mentinerii acoperirii - Orice-ar fi" da exemplul unui ofiter CIA supus verificarii secundare intr-un aeroport din UE. Bagajul sau a fost verificat si s-au descoperit urme de explozibili. Ofiterul "a servit povestea" sa: ca a fost implicat in antrenamente anti-teroriste la Washington. In cele din urma i s-a permis trecerea.

Exemplul ridica insa mai multe semne de intrebare, scrie sursa citata: daca antrenamentul anti-terorist era acoperirea agentului, cum se face ca un ofiter CIA avea urme de explozibil in bagaje si cum de i s-a permis trecerea?

Manualul ofera sfaturi despre cum trebuie sa te pregatesti si sa treci aceasta verificare: trebuie sa ai o "poveste de acoperire consecventa, bine repetata si plauzibila". E bine sa-ti pregatesti o acoperire online, pe retele precum Linked-In si Twitter, care sa se potriveasca cu povestea, sa nu ai asupra ta dispozitive electronice cu conturi care nu se potrivesc cu povestea ta si sa fii bine pregatit mental.

Al doilea document dezvaluit, "Prezentarea Schengen", este datat ianuarie 2011 si detaliaza regulile de la granita zonei Schengen si amenintarile pe care procedurile vamesilor le pot pune in ceea ce priveste expunerea "identitatilor false ale agentilor operationali aflati in deplasare".

Redactorul sef WikiLeaks, Julian Assange, a explicat: "CIA a efectuat rapiri din statele UE, inclusiv din Italia si Suedia, in timpul Administratiei Bush. Aceste manuale demonstreaza ca sub Administratia Obama CIA incearca in continuare sa se infiltreze in granitele UE si sa conduca activitati clandestine in statele Uniunii".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Wikileaks dezvaluiri CIA, #Wikileaks CIA agenti UE , #Wikileaks