Dosare Wikileaks: Berlusconi - "incompetent si mandru", Sarkozy - "imparatul gol"

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 12:30
7011 citiri
Dosare Wikileaks: Berlusconi - "incompetent si mandru", Sarkozy - "imparatul gol"
Foto: Arhiva

Documentele secrete ale SUA publicate in acest weekend de Wikileaks dezvaluie portretele facute de diplomatii americani din toata lumea celor mai importanti lideri politici, portrete deloc magulitoare in multe cazuri.

Astfel, intr-un mesaj al Ambasadei americane de la Moscova din 2008, presedintele Dmitri Medvedev este descris ca "jucandu-l pe Robin pentru Batmanul Putin", iar premierul Vladimin Putin este considerat "masculul dominant" ("alpha-male"), informeaza Mediafax.

Intr-un alt mesaj, trimis de insarcinatul cu afaceri al SUA la Roma, premierul italian Silvio Berlusconi este descris ca fiind "incapabil, mandru si ineficient ca lider politic european modern".

In schimb, diplomatii americani de la Paris il vad pe Nicolas Sarkozy ca fiind "suparacios si autoritar", intr-un mesaj, el fiind numit chiar "imparatul gol".

Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, este vazut ca "un om foarte slab care nu asculta faptele" iar Kim Jong-il este un "bosorog slabanogit", o persoana care a suferit o "trauma fizica si psihologica".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este "elegant si sarmant", dar "niciodata nu isi tine promisiunile".

Premierul turc Tayyip Erdogan este vazut ca izolat si prost informat, fiind "inconjurat de un cerc de consilieri care il flateaza, dar il dispretuiesc", iar liderul libian Muammar Kadhafi "depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de incredere" si nu stie sa calatoreasca fara o infirmiera ucraineana bine dotata fizic.

Dezvaluirile Wikileaks au fost imediat analizate si de presa germana. Astfel, Der Spiegel prezinta cateva dintre caracterizarile facute cancelarului Angela Merkel sau unor alti inalti oficiali germani.

Astfel, cancelarului Angela Merkel, "ii este teama de riscuri si rareori da dovada de imaginatie", in timp ce ministrul sau de Externe, Guido Westerwelle, homosexual declarat, este calificat drept o "personalitate exuberanta" dar cu putine competente in diplomatie.

Site-ul de dezvaluiri WikiLeaks a decis sa publice, incepand de duminica seara, o serie de documente extrem de sensibile, care pun intr-o lumina proasta guvernul SUA, continand opiniile confidentiale ale diplomatilor americani fata de tari precum Australia, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia si Turcia.

Din dosarele secrete ale SUA publicate de Wikileaks nu putea sa lipseasca Romania. Mai precis, din cele 250.000 de mesaje secrete schimbate intre diplomatii americani, 1.022 fac referire la Romania, iar 830 provin de la ambasada SUA din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Wikileaks Berlusconi, #Wikileaks Sarcozy, #dosare Wikileaks , #Wikileaks