Ecuadorul il acuza pe Assange ca a vrut sa creeze un centru de spionaj si i-a murdarit peretii ambasadei cu excremente

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 09:54
4799 citiri
Ecuadorul il acuza pe Assange ca a vrut sa creeze un centru de spionaj si i-a murdarit peretii ambasadei cu excremente
Foto: Facebook/Lenin Moreno

Julian Assange a incercat sa creeze un "centru de spionaj" in ambasada Ecuadorului la Londra, sustine presedintele ecuadorian, Lenin Moreno, motivand decizia sa de a-i retrage azilul fondatorului WikiLeaks care a fost arestat joi.

Lenin Moreno, ajuns la putere in 2017, si-a exprimat regretul intr-un interviu acordat The Guardian ca guvernul precedent al tarii sale a furnizat echipamente in ambasada care au permis "sa intervina in treburile altor state", relateaza AFP.

"Nu putem permite casei noastre, casei care are portile deschise, sa devina un centru de spionaj", a declarat Lenin Moreno. "Aceasta activitate violeaza conditiile de azil", a adaugat el, subliniind ca decizia de a-i retrage azilul lui Julian Assange "nu este arbitrara, ci se bazeaza pe dreptul international".

Presedintele Ecuadorului a denuntat, de asemenea, atitudinea "absolut condamnabila si scandaloasa" a lui Julian Assange in ambasada si "comportamentul necorespunzator in materie de igiena".

Potrivit Quito, Julian Assange, printre altele, ar fi murdarit peretii ambasadei cu propriile excremente.

Intrebata de Sky News duminica dimineata, avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a respins aceste acuzatii, considerandu-le "scandaloase".

Avocata a tinut sa mentioneze ca australianul este dispus sa coopereze cu autoritatile din Suedia, daca acestea cer extradarea sa, dar prioritatea ramane evitarea extradarii in Statele Unite.

Fondatorul WikiLeaks se afla in detentie dupa arestarea sa, joi, la ambasada Ecuadorului la Londra unde s-a refugiat in urma cu sapte ani pentru a scapa de un mandat de arestare britanic pentru acuzatii de viol si agresiune sexuala in Suedia, pe care le-a negat constant.

Plangerea pentru agresiune sexuala s-a prescris in 2015, apoi Suedia a abandonat urmarirea penala in al doilea dosar in mai 2017, din lipsa posibilitatilor de a face sa avanseze ancheta. La anuntul arestarii lui, avocata reclamantei a cerut redeschiderea anchetei.

Australianul a fost arestat, de asemenea, in legatura cu o cerere de extradare din partea Statelor Unite care il acuza ca de conspiratie impreuna cu Chelsea Manning, fost analist american de informatii militare, pe care l-ar fi ajutat sa obtina parola pentru a avea acces la mii de documente clasificate. Aceasta cerere de extradare va fi examinata de justitia britanica pe 2 mai.

In cazul unei cereri de extradare din partea Suediei, "vom solicita, cu certitudine, aceleasi garantii pe care le-am formulat deja, (si anume) ca (Julian Assange) nu va fi trimis in SUA", a mai declarat avocata.

Citeste si Arestarea lui Julian Assange creeaza un precedent periculos

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lenin Moreno Assange arestat, #Assange centru spionaj ambasada , #Wikileaks