Fondatorul WikiLeaks poate fi acuzat de spionaj

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 20:49
1703 citiri
Fondatorul WikiLeaks poate fi acuzat de spionaj
Foto:renne.ro

Autoritatile federale americane investigheaza daca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi pus sub acuzare pentru spionaj, dupa ce acest site a publicat peste 250.000 de documente secrete americane.

Procurorul general al SUA, Eric Holder, a declarat ca si Departamentul Justitiei si Pentagonul au in derulare o "investigatie criminala", conform Washington Post.

Si FBI-ul investigheaza persoanele care au intrat in posesia documentelor, dar si pe cele au contribuit la sustragerea lor.

Cu toate astea, o punere sub acuzare nu e iminenta, din mai multe motive, dar mai ales din cauza faptului ca Legea Spionajului este o lege din 1917, adoptata inainte de unele decizii ale Curtii Supreme care largeau unele amendamente privitoare la libertatea de exprimare.

De asemenea, SUA ar avea nevoie ca o alta tara sa-l extradeze pe Assange, care in acest moment nu se afla pe teritoriul american.

"Sunt goluri in legea noastra" a recunoscut Eric Holder.

Pe numele lui Assange, care e australian, exista si o acuzatie de viol, in Suedia.

Scandalul WikiLeaks a izbucnit pe 28 noiembrie, cand site-ul a publicat sute de mii de documente confidentiale, care contineau secrete de stat ale SUA, dar si ale altor state.

Printre dezvaluiri avem faptul ca Arabia Saudita cerea atacarea Iranului, ca SUA spioneaza ONU sau ca liderii din Iran si Coreea de Nord sunt pe moarte.

#fondator WikiLeaks acuzare, #Julian Assange spionaj , #Wikileaks