Fondatorul Wikileaks: SUA comit abuzuri si corup Romania in cel mai grav mod

Marti, 19 Mai 2015, ora 22:23
10324 citiri
Fondatorul Wikileaks: SUA comit abuzuri si corup Romania in cel mai grav mod

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a vorbit despre posibilitatea ca in Romania sa fi existat o inchisoare CIA, spunand ca "nu exista un abuz mai mare pe care un stat poate sa il comita decat sa asasineze sau sa tina in captivitate in secret oameni".

"Nu exista un abuz mai mare pe care un stat poate sa il comita decat sa asasineze sau sa tina in captivitate in secret oameni. SUA fac asta si corup Romania in cel mai grav mod. Este vital ca Romania sa arate ca asemenea abuzuri nu sunt tolerate si sa se ancheteze pe ea insasi", a declarat Julian Assange, in cadrul unei dezbateri cu jurnalistii de la Gandul, in parteneriat cu Frontline Club Bucuresti.

Dezvaluiri WikiLeaks: Sfaturile CIA pentru agentii care calatoresc

Acesta este de parere ca discutia despre nevoia Romaniei de a se apropia de SUA pentru a avea protectie in fata unei posibile agresiuni a Rusiei e "o porcarie totala".

"Romania primeste ce vrea de la Rusia. Sigur ca pe termen lung poate fi o amenintare, dar Romania trebuie sa se pozitioneze cu atentie in relatie cu vecinii mari, precum Rusia sau Germania. Si SUA fac un tip de anexare in Romania sau alte tari, anexand sistemele electronice", sustine fondatorul Wikileaks.

Assange a precizat ca dezbaterea din tara noastra referitor la asa-zisele legi Big Brother este un semn de sanatate sociala, insa poate reprezenta si o incercare a serviciilor de a legifera ce fac deja pe ascuns.

"Este un semn foarte important si sanatos ca Romania are o dezbatere in acest sens, pentru ca, in multe situatii, nu exista nicio dezbatere, pentru ca, de regula, supravegherea in masa a comunicatiilor are loc in culise, fara niciun fel de dezbatere. O intrebare interesanta este si de unde vine aceasta dezbatere? In alte tari, de exemplu in UK, Australia, Noua Zeelanda, SUA, ea a aparut ca urmare a dezvaluirii acestor practici care au loc oricum.

Comunitatea de informatii si prietenii ei - daca ii putem numi asa - incearca sa transforme ceea ce fac deja in ceva legal, pentru a elimina riscul unor eventuale anchete pe parcurs pentru ceea ce fac deja departe de ochii publicului. Nu sunt un expert cand vine vorba despre Romania, dar banuiesc ca aceasta dezbatere este creata de temeri si constrangeri similare", a explicat acesta.

Assange a fost intrebat si daca a refuzat vreodata sa publice anumite documente, din cauza efectelor colosale pe care le-ar putea avea, fondatorul Wikileaks raspunzand: "Am publicat aproape 9 milioane de documente, din mii de spete. Credem ca exista mereu o cale de a publica. Asta nu inseamna ca publici totul pe masura ce primesti. Uneori, poti restrictiona anumite informatii pe termen scurt. Sunt cazuri foarte rare, dar cand ajungem in aceasta situatie, nu publicam totul, dar spunem de ce. Oamenii omoara oameni, nu informatiile. Dar zi de zi, guvernele omoara oameni".

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com