Julian Assange, inculpat de SUA pentru 17 noi capete de acuzare

Vineri, 24 Mai 2019, ora 07:52
2293 citiri
Julian Assange, inculpat de SUA pentru 17 noi capete de acuzare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Departamentul american al Justitiei a anuntat 17 noi capete de inculpare impotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, in baza legislatiei impotriva spionajului, dupa ce australianul a fost acuzat deja de piraterie informatica.

Washingtonul ii reproseaza australianului ca a pus in pericol unele dintre sursele americane prin publicarea, in 2010, a aproximativ 750.000 de documente militare si diplomatice, relateaza AFP.

Statele Unite il acuza ca a "complotat" impreuna cu fostul analist american Chelsea Manning, condamnat in 2013, dupa ce a fost gasit vinovat ca s-a aflat la originea acestei divulgari, cea mai mare bresa de securitate din istoria americana.

Julian Assange este suspectat ca a "ajutat-o (pe Chelsea Manning) sa obtina informatii confidentiale, stiind ca acestea puteau fi folosite in detrimentul Statelor Unite si in avantajul unei natiuni straine".

"Assange nu este jurnalist"

Australianul si sustinatorii sai au subliniat mereu ca el nu poate fi judecat pentru publicarea acestor documente, in virtutea libertatii presei.

"Departamentul (Justitiei) ia in serios rolul jurnalistilor in democratia noastra, insa Julian Assange nu este jurnalist", a replicat intr-o conferinta de presa John Demers, insarcinat cu probleme de securitate nationala la Departamentul Justitiei.

Julian Assange a fost arestat la 11 aprilie, in Ambasada Ecuadorului la Londra, in care s-a refugiat in urma cu sapte ani, in urma unei solicitari de extradare formulata de catre Statele Unite.

In aceeasi zi, Washingtonul anunta ca l-a inculpat, cu un an mai inainte, pentru grup infractional in vederea unei "piraterii informatice", in legatura cu care risca cinci ani de inchisoare.

Aceste noi capete de acuzare pot atrena, fiecare, in cazul in care este gasit vonovat, pedepse de pana la zece ani.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Julian Assange noi capete acuzare, #Julian Assange, #capete acuzare , #Wikileaks