Julian Assange poate fi extradat in Suedia

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 11:55
2554 citiri
Julian Assange poate fi extradat in Suedia
Foto: nydailynews.com

Curtea Suprema a Marii Britanii a decis, miercuri, ca fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate fi extradat in Suedia.

Decizia a fost luata de majoritatea completului de judecata, cinci dintre cei sapte magistrati votand in favoarea extradarii, anunta BBC. Deliberarile au durat numai zece minute.

Julian Assange se afla in arest la domiciliu din decembrie 2010, dupa ce un procuror din Suedia a emis un mandat de arestare pe numele sau, fiind acuzat de viol si agresiune sexuala. Avocatii lui au incercat sa anuleze mandatul la Curtea Suprema britanica, pe motiv ca ar fi "invalid".

Sustinatorii lui Assange sustin ca el este, de fapt, victima a razbunarii guvernului american, nemultumit ca Wikileaks a publicat mii de documente confidentiale ale diplomatiei de la Washington.

Prezenta la Londra, pentru a fi alaturi de fiul ei, Christine Assange a declarat, marti, ca "cele mai mari guverne din lume incearca sa obtina" custodia lui. Ea se teme ca, dupa ce va ajunge in Suedia, fondatorul Wikileaks va fi extradat in Statele Unite.

"Ar putea ajunge intr-o inchisoare militara americana, unde va fi tinut pentru o perioada nedefinita", a spus Christine Assange, citata de publicatia australiana The Sidney Morning Herald.

#extradare julian assange , #Wikileaks