Jullian Assange - Tradator sau anarhist de tip Robin Hood?

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 22:51
3752 citiri
Jullian Assange - Tradator sau anarhist de tip Robin Hood?
Deutsche Welle

Intr-o lume globalizata, cosmopolita, nu se stie cu certitudine cine va avea de castigat de pe urma dezvaluirilor lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. Ce hram poarta, pana la urma, Assange? Este el un erou sau un simplu infractor duplicitar?

Cine vrea sa inteleaga cazul Wikileaks trebuie sa citeasca doua carti fundamentale: "Tradarea in secolul XX" de Margaret Boveri si "Sensul tradari" de Rebecca West. Va prezentam mai jos o analiza Deutsche Welle

In cartea sa, Rebecca West a scris despre procesul lui William Joyce care, sub pseudonimul "Lord Haw-Haw", a fost artizanul propagandei radio a regimului nazist din Germania. Se vorbeste, de asemena, in carte si despre prizonierul britanic de razboi John Amory. Ambii au fost condamnati la moarte.

La randul sau, Boveri a scris despre cum si-au tradat tara cei doi poeti profascisti, Knut Hamsun si Ezra Pound.

Cei doi autori mentionati mai sus analizeaza oameni care si-au tradat tarile de bastina in timp de razboi. Ei pornesc de la premisa ca tradarea in secolul XX s-a transformat intr-o profesie. Conform lui Boveri, astazi au ajuns sa fie considerati eroi si martiri cei care ieri au fost executati ca tradatori, si invers, dar inalta tradare, ca fenomen in societate, ramane. Rebecca West explica acest fenomen prin dorinta omului modern de a-si respinge propria identitate, cu scopul de a-si construi una noua.

Baza tradarii - ura de sine?

Despre Assange nu se poate sustine o astfel de teorie, desi dupa spusele sale a avut o copilarie foarte grea. Assange este un om care-si admira propriul geniu, un egoist introvertit, asemenea tuturor vedetelor pop. El a ridicat la rang de cult profetiile anarhistilor capitalisti, o lume tribala fara o conducere centralizata, exact cum procedau unii bancheri inainte ca Lehman Brothers sa esueze. Assange este un produs al acestei lumii pe care el insusi a zguduit-o puternic cu dezvaluirile sale.

Exista insa o diferenta majora intre Assange si tradatorii din trecut. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si Razboilului Rece, democratiile si dictaturile totalitare duceau lupte existentiale, una impotriva celeilalte. Lumea era impartita in doua iar tradarea insemna sa-i acorzi un atu dusmanului de moarte. In cazul Wikileaks nu se poate vorbi de o astfel de tradare.

Intr-o lume globalizata, nu se poate stii cui folosesc dezvaluirile Wikileaks si cine are de pierdut. Israel, de exemplu, nu se bucura de faptul ca toata lumea stie ca tarile arabe vorbesc in spatele usilor inchise despre acelasi subiect: amenintarea nucleara iraniana.

Pe cine a tradat, de fapt, Assange?

In calitate de cetatean australian, Assange a dezvaluit secrete de stat americane, a periclitat viitorul unui numar foarte mare de politicieni punand, totodata, in pericol surse occidentale de informatii. Dar de fapt pe cine a tradat el? In cele din urma, anarhistul cu fata umana a produs intr-o oarecare masura servicii SUA.

"Fiecare om trebuie sa aiba o picatura de tradare in vene, in cazul in care natiunile lumii nu doresc sa-si piarda din influenta", scria in 1964 Rebecca West. Istoria tradarii are doua concluzii: dulapurile trebuie bine inchise. Facem un serviciu tradatorului, atunci cand ne opunem actiunilor lui, pentru ca limitam libertatea individuala.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Assange Wikileaks, #Julian Assange tradator, #dosare WikiLeaks Assange , #Wikileaks
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
Anghele ! Te pot acuza de orice. Poti sa te aperi sau o dai cu prostia in continuare ?
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Tradator sau anarhist de tip Robin Hood?