Marea Britanie a retras amenintarile pentru Assange, incidentul diplomatic este incheiat

Duminica, 26 August 2012, ora 14:58
2121 citiri
Marea Britanie a retras amenintarile pentru Assange, incidentul diplomatic este incheiat

Marea Britanie si-a retras o amenintare de a intra in ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a-l aresta pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat acolo.

Precizarea a fost facuta de presedintele ecuadorian Rafael Correa, sambata, acesta mentionand totodata ca a fost indepartata tensiunea unui incident diplomatic, informeza Reuters.

"Consideram acest incident nefericit incheiat, dupa o grava eroare diplomatica a Marii Britanii, in care au spus ca vor intra in ambasada noastra", a declarat Correa.

Guvernul ecuadorian a transmis ca a primit "un comunicat din partea Biroului de Afaceri Externe al Marii Britanii, in care se spune ca nu exista nicio amenintare de a intra in ambasada".

Ecuadorul era furios dupa ce guvernul britanic a avertizat ca ar putea incerca sa il captureze pe Assange, care s-a refugiat in cladire de mai mult de doua luni, incercat sa evite extradarea in Suedia, unde este cautat, fiind acuzat de viol si de agresiune sexuala.

Tara sud-americana i-a oferit azil lui Assange, urmand sa aiba loc mai multe discutii intre Quito si Londra pe marginea soartei fondatorului WikiLeaks.

Pentru moment, insa, Assange ramane captiv in ambasada, iar politia britanica asteapta afara. Marea Britanie a transmis ca intentioneaza sa-si indeplineasca o obligatie legala de a-l trimite pe australian in Suedia.

Ministrii de Externe sud-americani l-au sustinut puternic pe Correa, apreciind ca avertizarea Marii Britanii este de neacceptat si ca ar putea determina un precedent periculos.

Presedintele Ecuadorului a spus ca impartaseste temerile lui Assange, ca, daca acesta va fi predat Suediei, ar urma sa fie extradat in Statele Unite ale Americii, unde are de infruntat acuzatii pentru documentele secrete publicate in 2010, in scandalul WikiLeaks.

Totodata, Ecuadorul a precizat ca nu a intentionat niciodata sa impiedice ca Assange sa fie adus in fata justitiei din Suedia, ci a dorit doar sa primeasca garantii scrise din partea Marii Britaniei si a tarii scandinave ca fondatorul WikiLeaks nu va fi extradat intr-o a treia tara. Astfel, Julian Assange ar urma sa se predea de bunavoie autoritatilor suedeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Assange refugiat ambasada Ecuador, #Marea Britanie arestare Assange, #Ecuador incident Marea Britanie Assange , #Wikileaks