Opinii: Relativitatea libertatii si dreptul la informare

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 23:13
3016 citiri
Opinii: Relativitatea libertatii si dreptul la informare
Foto: standupforamerica.files.wordpress.com

Generatia mea si-a trait tineretea sub Ceausescu. Pentru noi, atunci, America reprezenta idealul de libertate, tara tuturor posibilitatilor. Multi tineri au incercat si unii chiar au reusit sa paraseasca ilegal Romania, cautandu-si un nou destin pe pamantul fagaduintei.

Dar cunoscutul "American Dream" nu defineste numai ambitiile emigrantului de a reusi sa se integreze in stilul de viata american, ci se circumscrie clar in Declaratia de Independenta, care sustine ca fiecare om este investit de catre creator cu drepturi egale.

Si parintii parintilor nostri au nutrit visul american in felul lor, tot asteptandu-i sa vina la sfarsitul razboiului, dar se pare ca americanii vin doar atunci cand vor ei.

Da, vestita generatie in blugi visa cu ochii deschisi la o libertate utopica, ascultandu-le muzica, importandu-le cu mandrie moda si devorandu-le literatura.

Ii scuzam, pentru istoria recenta, numindu-i intreprinzatori si ignoram cu buna stiinta povestea adevarata a indienilor din rezervatii, care in toate western-urile navaleau cu sagetile lor peste oamenii albi, cumsecade.

Acum, cand ceata iluziei se rispeste, incercam sa nu vedem razboaiele purtate sub flamura pacii si ordinii, sau trecem nedumeriti pe langa viitorul nou sediu al ambasadei, care aminteste mai degraba de inchisoarea militara Alcatraz.

Ni se pare oare un pic mai "normal" cand auzim ca in China, Chen Janping, o femeie de 46 de ani este condamnata la un an de "reeducare prin munca", doar pentru ca a postat un comentariu ironic pe Twitter, despre tensiunile dintre China si Japonia?

Dick Costolo, directorul executiv al Twitter a comentat intr-un tweet: "Draga guvern chinez, condamnarea la detentie indelungata doar pentru un comentariu sarcastic pe tweet nu reprezinta nici progresul, nici viitorul marelui vostru popor".

Am putea numi cu mandrie anul 2010 "anul exploziei informatiei si al conectivitatii". Eu personal am crezut ca de abia acum cand putem spune ceea ce gandim, am atins un grad de libertate, care candva era in Romania doar o utopie. Dar iata ca asa putem afla si pana unde poate merge libertatea si cat este de garantat dreptul nostru la informare.

Recent, in Marea Britanie, un politist a cerut insistent inchiderea site-ului Fitwatch, site care a demascat recent cu probe fotografice violenta si abuzurile politistilor in timpul recentelor proteste din Brighton si Leeds.

Dezvaluirile Wikileaks

Si iata ca Statele Unite exercita presiuni asupra Amazon.com, care blocheaza accesul la site-ul "indiscret" Wikileaks. Federatia internationala a Jurnalistilor a condamnat reactia politica a SUA calificand-o drept atac la adresa libertatii de exprimare.

Sigur ca libertatea fiecaruia dintre noi se sfarseste acolo unde incepe libertatea celuilalt, dar inchiderea unor publicatii ar trebui dictata de instante judecatoresti, nu de administratii.

"Este inacceptabil sa incerce sa nege oamenilor dreptul de a sti", a declarat Aidan White, Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ).

"Aceste descoperiri (...) expun cazuri de joc dublu in viata publica si de coruptie, care merita supuse scrutinului public. Reactia SUA este disperata si periculoasa in acelasi timp, deoarece se opune principiilor fundamentale ale libertatii de exprimare si ale democratiei."

FIJ nu a luat nicio pozitie cu privire la justificarea eliberarii acestor documente si informatii facute publice de Wikileaks, dar a salutat decizia Wikileaks de a utiliza canalele respectate de jurnalism precum "Der Spiegel", "The Guardian", "New York Times" si "El Pais" pentru a filtra informatiile in mod profesional.

"Aceste informatii sensibile sunt procesate de jurnalisti profesionisti, constienti de responsabilitatile pe care le au, atat fata de public cat si fata de persoanele implicate in aceste dezvaluiri", a spus White.

"Este pur si simplu de neconceput sa se pretinda ca sunt puse in pericol vietile unor oameni; singura care este in pericol aici este secretomania, care de prea mult timp a tras o perdea peste aspectele nepalcute ale vietii publice".

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, este nevoit sa se ascunda si este sub ancheta politieneasca internationala, pentru acuzatii privind infranctiuni de natura sexuala in Suedia. Manning Bradley, soldat american in Irak, se afa in stare de arest fiind suspectat de scuregere de informatii.

FIJ afirma ca indemnurile comentatorilor de dreapta ca Manning sa fie executat si Assange vanat ca spion, potrivit insistentelor fostului candidat republican la presedintie Sarah Palin, arata o stare de intoleranta si persecutie foarte periculoasa nu numai pentru cei doi barbati acuzati, dar si pentru toti jurnalistii implicati in investigarea treburilor publice.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#libertatea presei Wikileaks, #scandal Wikileaks SUA, #drept libertate exprimare , #Wikileaks