Val de site-uri care imita Wikileaks

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 23:19
1108 citiri
Val de site-uri care imita Wikileaks
Foto:la-cafenea.blogspot.com

Popularitatea internationala de care se bucura site-ul Wikileaks dupa ce a inceput sa publice o serie de peste 250.000 de documente diplomatice americane a dus la anuntul aparitiei unei intregi serii de site-uri care incearca sa-l imite.

Cele mai multe imprumuta modul de operare al Wikileaks, cu exceptia faptului ca cer documente doar dintr-o anumita tara sau zona geografica, scrie site-ul Foreign Policy.

Dintre cele deja lansate, niciunul nu a venit cu vreo informatie care sa produca un cutremur, unele dintre ele nu au venit cu nici macar o informatie importanta, iar altele sunt simple forumuri de discutii despre documente Wikileaks sau unele deja publice de mult timp.

Cu toate astea, e de asteptat ca unele din ele sa vina, in timp, cu informatii spectaculoase, daca tinem seama ca niciunul dintre ele nu e mai vechi de doua saptamani.

OpenLeaks

Site-ul OpenLeaks a fost fondat chiar de cativa membri ai Wikileaks, care erau nemultumiti de radicalismul fondatorului acestuia, Julian Assange, si va intra in functiune saptamana viitoare.

Pentru a evita repetarea unei situatii in care site-ul devine un broker de putere prin faptul ca membrii sai decid ce documente sunt publicate si cand, dar si pentru a proteja sursele, OpenLeaks a separat partea de primire de documente de cea de publicare.

Astfel, cei care pun mana pe documente secrete le pot trimite, cu ajutorul unui formular online pus la dispozitie de OpenLeaks, direct catre presa sau catre ONG-uri. Astfel, OpenLeaks va juca doar rolul de intermediar.

Rospil

Site-ul a fost creat de celebrul blogger rus Alexei Navalny, unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului. El il foloseste in acelasi mod in care a folosit blogul sau, care publica in special documente despre coruptia din marile companii. Navalny avea acces la aceste informatii tocmai din cauza faptului ca era actionar minoritar inr-o serie de companii importante si primea documente in aceasta calitate. Printre tintele sale s-au numarat gigantii energetici Gazprom si Rosneft si banca VTB, toate controlate de stat.

Desi site-ul sau e abia in faza beta, se pare ca deja a primit mai multe documente despre coruptia de la diverse niveluri ale politicii din Rusia.

IndoLeaks

In ciuda numelui sau, informatiile prezentate pana acum de site-ul din Indonezia nu sunt deloc "scurgeri", ci sunt publice de mult timp. Printre ele se gasesc inregistrari dezarhivate ale discutiilor purtate de presedintii americani din anii '70, Richard Nixon si Gerald Ford si dictatorul indonezian Suharto.

De asemenea, se mai gasesc si audituri ale unor institutii de stat, insa cea mai mare problema a lor nu e saracia documentelor, ci problemele sale tehnice.

TuniLeaks

Site-ul fondat de un grup de bloggeri din Tunisia nu are deocamdata documente proprii, dar publica documentele Wikileaks despre tara araba, altfel cenzurate de presa de acolo.

Deja mai multi oficiali guvernamentali au cerut interzicerea acestui site, nemultumiti mai ales de faptul ca se poarta discutii libere despre secrete de stat, lucru nu prea bine tolerat intr-o tara cu tendinte autoritariste precum Tunisia.

BrusselsLeaks

Site-ul e destinat publicarii documentelor secrete despre ceea ce se intampla in cele mai importante institutii ale Uniunii Europene.

Fondatorii sai au tinut sa spuna insa ca, spre deosebire de Wikileaks, nu au o o agenda anarhista, ci sunt "profesionisti de incredere, cu excelente relatii la Bruxelles". Pana la aceasta ora, nimeni nu a trimis vreun document spre publicare.

BalkanLeaks

Copia Wikileaks destinata regiunii balcanice a fost creata de un bulgar care traieste la Paris, in urma cu doar cateva zile. Singurul document publicat pana acum e o lista cu 34 de magistrati bulgari care sunt membri ai francmasoneriei, ceea ce pare sa arate faptul ca site-ul e destinat mai curand teoriilor conspirationiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#site copii Wikileaks, #Wikileaks dezvaluiri , #Wikileaks