Wikileaks - Ambasada SUA despre Gabriel Oprea: militar respectat, cu talente in politica

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 19:43
2938 citiri
Wikileaks - Ambasada SUA despre Gabriel Oprea: militar respectat, cu talente in politica

Diplomatii americani notau, potrivit Wikileaks, intr-un document din ianuarie 2010 intitulat "Noul ministru al Apararii - vechii soldati nu mor", ca Gabriel Oprea aduce know-how politic si militar la MApN, fiind un militar respectat dar care si-a aratat adevaratele talente in politica.

Documentul ambasadei americane, clasificat "confidential" si datat 19 ianuarie 2010, este semnat de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn.

"Generalul in retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar si militar Ministerului Apararii Nationale", noteaza diplomatii americani, care fac o trecere in revista a experientei lui Oprea in Armata, scrie Mediafax.

Diplomatii mai noteaza ca Oprea a fost respectat ca soldat, dar si in mediul academic militar, insa "adevaratele sale talente au devenit evidente odata cu intrarea sa in politica".

"In pofida faptului ca s-a retras cu gradul de capitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apararii Nationale si sef al unui grup puternic si in crestere de parlamentari, datorita abilitatilor politice si a flerului de a alege partea castigatoare in luptele politice din Romania", noteaza Jeri Guthrie Corn, ministru consilier la ambasada SUA si cea care a redactat nota, adaugand ca "este neclar cum si cand a avansat Oprea de la capitan, in 1993, la maior, locotenent colonel, colonel".

"A fost promovat general de brigada cu o stea in noiembrie 2001, a primit a doua stea in 2003, pe cea de-a treia in 2008 si pe cea de-a patra in 2009", noteaza americanii, spunand ca, in timp ce primele doua stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte doua i-au fost acordate de Traian Basescu, "dupa ce Oprea a inceput sa se distanteze de PSD".

Jerri Guthrie Corn trece in revista si cariera politica a generalului Oprea in PSD, notand ca, "atunci cand PSD a facut a facut o coalitie cu PDL-ul presedintelui Traian Basescu, in decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Nastase, a fost ales ministru de Interne".

"In pofida faptului ca a primit aceasta functie, Oprea nu se mai simtea bine in PSD. Era aliat stans al lui Nastase, a carui izolare era in crestere, si in opozitie cu presedintele PSD, Mircea Geoana", au mai notat diplomatii americani.

In ceea ce priveste functia de ministru de Interne ocupata pentru scurt timp in coalitia PSD-PDL, diplomatii americani noteaza ca Oprea a pierdut increderea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, "un favorit al lui Basescu", la conducerea DGIPI si prin refuzul de a numi membri PSD in functii cheie din MAI.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#gabriel oprea wikileaks, #Wikileaks Romania, #gabriel oprea ambasada sua , #Wikileaks
Comentarii