WikiLeaks: Boeing acuza Airbus ca a mituit romanii pentru un contract de 1.000 de milioane de dolari

Autor: Ana Ilie
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:45
11421 citiri
WikiLeaks: Boeing acuza Airbus ca a mituit romanii pentru un contract de 1.000 de milioane de dolari

Compania Boeing, convinsa ca avioanele sale tip 737 sunt exact ceea ce ii trebuie companiei de stat romanesti TAROM, era pe punctul, in 2008, de a semna un contract de un miliard de dolari.

Singurul obstacol, in opinia companiei americane, ar fi fost concurenta neloiala a EADS, care ar fi oferit 3% din pret ca mita in orice tranzactie Airbus, sustine reprezentantul Boeing in regiune, Monte Frazier, la o intalnire la resedinta ambasadorului SUA in Bucuresti, la data de 25 iulie 2008, sustine El Pais, pe baza documentelor furnizate de WikiLeaks.

In cele din urma, Boeing a castigat contractul de furnizare a aparatelor B-737 in noiembrie 2008. Dar, comenteaza publicatia citata, este limpede ca in acest joc al presiunilor, ofertei si contraofertei, nimeni nu a jucat cinstit.

Ambasada SUA a recunoscut ca a facut presiuni asupra guvernului de la Bucuresti pentru a "se asigura ca oferta Boeing primeste atentia cuvenita" si admite ca presiunile facute asupra excutivului roman pentru a opta pentru o oferta europeana sunt "considerabile".

"Intentionam sa ajutam Boeing pentru a ne asigura ca lupta este corecta si transparenta. Insa deoarece Tarom este o societate cu capital de stat introduce in ecuatie factorul politic, desi ar trebui sa se decida doar din punct de vede al afacerii".

El Pais a contactat Airbus pentru un punct de vedere, si a primit raspunsul urmator: "Airbus are reguli etice foarte stricte care trebuiesc respectate in toate tarile. Inclusiv Romania".

Frazier, care a finalizat deja operatiuni similare in tara si are o retea extinsa de contacte in TAROM, asigura ambasada ca societatea inclina sa cumpere avioane americane, dar adauga ca ministrii romani prefera sa astepte sa se intalneasca cu directorii din Boeing in afara Bucurestiului, pentru a-i informa cu privire la acuzatiile de luare de mita care cad asupra lucratorilor din cadrul Ministerului Transporturilor si biroului prim-ministrului.

El Pais continua dezvaluirile, explicand ca afacerea TAROM este doar un singur exemplu de cum se acorda marile contracte internationale, ca intr-o partida de sah in care interesele economice se amesteca cu cele geostrategice.

Publicatia spaniola aminteste in acest sens alte dezvaluiri WikiLeaks: modul in care vizita premierului francez Francois Fillon la Bagdad, in octombrie 2009, a fost asociata cu negocierile pentru stimularea activitatii firmelor franceze in Irak. Vizita a fost atat de putin subtila, incat Boeing a protestat la ambasada SUA ca Airbus preseaza guvernul irakian sa anuleze contractul cu Boeing si sa-l inlocuiasca cu unul cu Airbus, in care i se oferea 100% din finantare.

#Wikileaks, #Wikileaks Romania, #wikileaks tarom boeing airbus, #wikileaks mita airbus tarom , #Wikileaks