Wikileaks: Evreii din URSS emigrau in Israel prin Romania

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 15:44
4517 citiri
Wikileaks: Evreii din URSS emigrau in Israel prin Romania
Foto: jpost.com

Evreii din republici soviectice ale fostei URSS, precum Moldova sau Ucraina, emigrau in Israel trecand prin tara noastra, la inceputul anilor '70, potrivit unor documente din acea perioada ale ambasadei SUA, care au fost desecretizate si publicate de Wikileaks.

Potrivit unei telegrame din 23 mai 1973, emigrarea evreilor din fostele republici sovietice Moldova si Ucraina, prin Romania, continua sa fie redusa, insa nu arata semne de diminuare, ca urmare a scaderii eliberarilor de vize. Informatia era furnizata de reprezentantul companiei aviatice israeliene El Al, se arata in documentul publicat pe site-ul Wikileaks.

Reprezentantul El Al transmitea ca, in ultimele patru sau cinci luni, emigratia din URSS prin Romania era, in medie, de 25 de persoane pe saptamana.

Evreii sovietici care ajungeau in Bucuresti cu trenul, din Cernauti sau Chisinau, plecau spre Israel cu primul zbor disponibil, "uneori la doua ore dupa sosirea in Bucuresti".

Informatiile cu privire la emigrantii ale caror acte sunt procesate exclusiv de ambasada Israelului de la Bucuresti nu sunt facute publice. De altfel, comunitatea evreiasca din Bucuresti nu a avut contacte cu sovieticii, iar procesarea actelor de catre misiunea diplomatica israeliana de la Bucuresti este minima si consta in verificarea documentelor necesare vizei, emise la Moscova.

Wikileaks a publicat 1,7 milioane de documente diplomatice americane din anii '70

Site-ul Wikileaks a publicat peste 1,7 milioane de documente diplomatice si ale serviciilor de informatii americane, care dateaza din anii '70. Printre acestea, si documente din perioada de activitate a secretarului de stat american Henry Kissinger, care a fost in functie intre 1973 si 1977, in perioada presedintilor Richard Nixon si Gerald Ford.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Wikileaks evrei URSS Romania, #evrei emigrat Israel Romania, #evrei URSS Israel Romania , #Wikileaks