Wikileaks: Guvernul SUA a facut lobby pe langa Rusia pentru Visa si Mastercard

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 11:47
1978 citiri
Wikileaks: Guvernul SUA a facut lobby pe langa Rusia pentru Visa si Mastercard
Foto: Infomondo

Guvernul american a facut lobby pe langa Rusia in favoarea a doua companii de carduri de credit, Visa si Mastercard, arata o telegrama a diplomatiei americane, publicata de Wikileaks.

Informatia apare dupa ce, recent, cele doua companii au inchis conturile Wikileaks, precizand ca nu sustin clienti care desfasoara activitati ilegale.

Telegrama a fost trimisa pe 1 februarie 2010, de catre ambasada americana la Moscova. Se pare ca Statele Unite erau ingrijorate ca Rusia intentioneaza sa implementeze un nou sistem de plati prin intermediul cardurilor de credit, care ar cauza pierderi de miliarde de dolari pentru cele doua companii, din taxe de procesare.

Oficialii rusi doreau implementarea sistemului din pricina serviciilor de securitate, care credeau ca informatiile obtinute de Visa si Mastercard despre plati vor fi oferite autoritatilor americane si serviciilor secrete. Noul sistem urma sa fie controlat de bancile de stat rusesti, care ar fi procesat toate platile interne facute prin carduri.

Telegrama arata ca sistemul ar urma sa "aduca un dezavantaj afacerilor americane". "Acest proiect de lege aduce un dezavantaj liderilor de piata americani Visa si MAstercard, fie ca intra in sistem sau nu. Taxele pentru aceste servicii sunt estimate la 4 miliarde de dolari anual", arata telegrama publicata de Wikileaks.

Compania Visa a suspendat, marti, autorizarea tuturor platilor efectuate catre Wikileaks, dupa ce MasterCard International blocase anterior viramentele adresate site-ului, considerand publicarea de documente confidentiale americane drept ilegala.

"Visa Europe a decis sa suspende autorizarea de plati catre site-ul Wikileaks, in asteptarea unor elemente suplimentare privind natura activitatilor sale si inainte de a afla daca el contravine regulamentului de functionare al Visa", precizeaza un comunicat.

Visa si MasterCard suspenda autorizarea platilor catre WikiLeaks

WikiLeaks: Fanii lui Assange au blocat site-ul MasterCard

Masura a dus la un atac al hackerilor care sustin Wikileaks, acestia atacand site-urile celor doua companii. Un grup de hackeri care sustin organizatia Wikileaks a anuntat miercuri ca a blocat site-ul MasterCard.

Fanii fondatorului Wikileaks Julian Assange au anuntat ca au blocat site-ul MasterCard drept raspuns la decizia mai multor companii, printre care Visa, PayPal si MasterCard, de a bloca accesul la serviciile lor pentru donatorii Wikileaks.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Wikileaks, #lobby Rusia Mastercard, #lobby Visa Mastercard, #Visa Mastercard Wikileaks , #Wikileaks