Wikileaks: Voronin a incercat sa-l cumpere pe Marian Lupu cu 10 milioane de dolari

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 23:18
3066 citiri
Wikileaks: Voronin a incercat sa-l cumpere pe Marian Lupu cu 10 milioane de dolari
Foto: TopNews

Vladimir Voronin, liderul PCRM, i-a propus lui Marian Lupu in timpul crizei politice din 2009 sa incheie o alianta de centru-stanga adaugand la propunere si zece milioane de dolari, se arata intr-o nota diplomatica a ambasadei americane la Chisinau.

Documentul secret a fost facut public de Wikileaks si a aparut pe site-ul ziarului britanic "The Guardian". Presedintele PD, Marian Lupu, a refuzat mita, dupa cum se arata in document, publicat si de publicatia moldoveana Timpul.

"Candidatul prezidential Marian Lupu a spus ambasadorului despre o intalnire secreta cu presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, pe 7 septembrie in care ultimul i-a oferit 10 milioane de dolari pentru a forma o coalitie de centru-stanga, avandu-l pe Voronin in functia de spicher, Lupu - presedinte, iar Grecianai - prim-ministru", se arata in sumarul documentului.

Voronin ar fi avansat intai suma de 5 milioane de dolari, dubland apoi suma vazand ca Lupu nu raspunde, conform spuselor acestuia. "Lupu a refuzat oferta si a spus ca a ramas socat de faptul ca presedintele a avut intentia sa-l cumpere in acest mod", se arata in nota ambasadorului.

Se pare ca Marian Lupu i-a povestit ambasadorului Asif J. Chaudhry si despre o intalnire pe care a avut-o cu un reprezentant al presedintelui rus Dmitri Medvedev, in care acesta i-ar fi spus ca rusii sunt ingrijorati de posibilitatea ca Mihai Ghimpu sa devina presedinte, asteptand alegerile anticipate.

"Lupu a mai spus ca este ingrijorat ca Filat si Ghimpu vor avea functii cheie, iar el va ramanea cu nimic si astfel a dorit sa se asigure ca colegii sai de partid vor detine posturi importante in guvern", se mai arata in nota transmisa de ambasador.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Mihai Lupu, #Lupu mita Voronin, #Wikileaks Moldova, #Wikileaks Voronin mita , #Wikileaks
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
pai dca o refuzat zece milioane de la marele voronin inseamna ca a primit de la bse mai mult