Moartea unui jurnalist ar putea opri un razboi care a condamnat la foamete 20 de milioane de oameni

Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 18:20
29352 citiri
Moartea unui jurnalist ar putea opri un razboi care a condamnat la foamete 20 de milioane de oameni
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Una dintre cele mai brutale stiri din 2018 a fost cea despre modul in care jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost ucis si transat in consulatul Riadului din Istanbul.

Modul in care autoritatile si oficialii au incercat sa ascunda odioasa crima pana cand nu au mai avut de ales si au trebuit sa recunoasca "accidentul" a aratat unei lumi intregi cat de usor pot fi anulate drepturi, libertati, vieti intregi din dorinta de putere si cat de intelept este sa fim mereu vigilenti cand vine vorba de cei ce ne conduc.

Dar dincolo de aceasta constientizare importanta pe care ne-a adus-o cu ultima suflare, Jamal Khashoggi ar mai putea avea un rol crucial in incheierea unui razboi ce macina unul dintre cele mai sarace popoare de ani buni, aducand peste 20 de milioane de oameni in situatia de a muri de foame. Razboiul din Yemen.

Declinul si decaderea

Yemenul n-a apucat niciodata sa prospere. Abia are resurse naturale, apa si a fost mereu divizat de conflicte etnice, religioase sau cauzate de conducatori corupti si fara viziune. Dar acestea sunt deja "perioada de aur" fata de cea pe care o traverseaza acum.

Primavara araba din 2011 a aprins si aici flacara sperantei, insa in scurt timp protestele au fost deturnate violent. Fostul presedinte Ali Abdullah Saleh, care era la putere la acea vreme de 32 de ani, a refuzat sa renunte la functie. A fost alungat in cele din urma si puterea a fost preluata de generalul Abdrabbuh Mansour Hadi, fosta sa mana dreapta, castigator al scrutinului din 2012 la care a fost singur candidat.

Saleh a dorit sa revina in functie, asa ca s-a aliat cu rebelii houthi. Parte din armata inca ii era loiala, asa ca in 2015 Hadi a fost fortat sa plece in exil pentru a scapa cu viata si capitala Saana a fost ocupata de fortele lui Saleh.

Pentru "liderii" actuali, vietile oamenilor nu inseamna nimic

Daca pana acum conflictul era civil, ceea ce urmeaza ne arata cum pe tabla de sah unde "liderii" isi impart lumea, oamenii sunt priviti ca simpli pioni ce pot fi sacrificati in numele "puterii".

Asadar, temandu-se ca Iranul se va folosi de rebelii houthi ca sa capete putere regionala, Arabia Saudita si Emiratele Arabe au format o coalitie militara si au lansat o campanie fulger asupra capitalei yemenite in martie 2015. SUA si Marea Britanie s-au aliat oferind "suport logistic".

Operatiunea s-a numit "Furtuna decisiva", insa numai decisiva nu a fost. In loc sa invinga rebelii houthi, asa cum si-a declarat scopul, Coalitia a distrus infrastructura cu bombardamentele care, departe de a fi "chirurgicale", cum se laudau, au vizat zeci de mii de civili.

Intr-un studiu publicat recent, Martha Mundy, de la Institutul pentru Pace Mondiala, a analizat ca bombardamentele au avut ca tinta distrugerea mijloacelor de productie si distributie a alimentelor in zonele controlate de houthi, fara a tine cont de civili. Astfel, au fost bombardate sute de zone rurale, tocmai pentru a ingenunchea oamenii prin foame. "Cand ii vom controla noi, atunci ii vom hrani", spune Mundy ca a fost strategia Coalitiei Arabe.

Cu guvernul plecat in exil in Aden, situatia a devenit tot mai critica din punct de vedere economic. Asadar, in 2016, sute de mii de bugetari nu si-au mai primit salariile, alaturand si aceasta categorie celor care deja se zbateau la limita subzistentei.

Inflatia a explodat, ajutoarele umanitare au fost oprite de o blocada menita sa stopeze alimentarea rebelilor houthi, grabind prabusirea ecoomica. Intamplator sau nu, toate acestea au facut ca presei sa-i ii fie tot mai greu sa transmita despre razboi de la fata locului.

Aliatii arabilor au dat declaratii in care condamnau numarul mare de victime civile si starea in care au fost adusi cetatenii, insa nu aveau nicio problema sa semneze in continuare contracte de armament. Bombele care cad din avioanele saudite sunt fabricate in SUA, avioanele sunt alimentate tot de americani.

In septembrie anul trecut, Wall Street Journal publica o conversatie intre secretarul de stat Mike Pompeo si mai multi oameni din echipa sa ce se aratau ingrijorati de numarul mare de civili ucisi in Yemen. Calculul lui Pompeo a fost simplu: asta nu trebuie sa puna in pericol contractele de 2 miliarde de dolari de vanzare de armament.

Tot acest haos a lasat cale libera sa infloreasca aici grupari teroriste precum al Qaida si mai apoi Statul Islamic. Iar Coalitia si aliatii le-au folosit drept "scuza" pentru a continua bombardamentele. Si bombele continua sa pice si astazi.

Un popor care se stinge de foame

ONU estimeaza ca doar in bombardamente au fost ucisi peste 10.000 de civili, mult mai multi pierind de foame sau pentru ca n-au avut acces la ingrijire medicala. Alte organizatii spun insa ca numarul e mult mai mare.

In saracie si mizerie, Yemenul a fost lovit si de cea mai grava epidemie de holera din lume in 2017, cu 1,2 milioane de cazuri suspectate si aproape 3.000 de morti, potrivit BBC.

Acum, doua treimi din populatie, adica peste 20 de milioane de suflete, sufera de foame, dintre care jumatate risca sa moara curand din aceasta cauza. 2 milioane de copii sunt subnutriti. Salvati Copiii estimeaza ca 85.000 de copii au murit de foame din aprilie 2015 pana in octombrie 2018.

3 milioane de oamenii au trebuit sa-si paraseasca locuintele, orasele si 2,3 milioane dintre ei inca nu au cum sau la ce sa se intoarca.

Modul in care l-au ucis pe Khashoggi ii forteaza sa opreasca razboiul din Yemen

Pentru toti acesti oameni, singura speranta la supravietuire este incheierea de indata a unui armistitiu, urmat de negocieri la nivel international si mai ales de asigurarea transporturilor cu ajutoare umanitare catre intreaga populatie. In toamna trecuta, SUA avansau posibilitatea unor negocieri pentru armistitiu, insa nu dadeau un orizont clar de timp in care acestea ar putea incepe.

Si aici intervine Jamal Khashoggi, potrivit unei analize CNN. Scandalul ce a urmat uciderii sale a facut ca relatiile Administratiei Trump cu printul Mohammed bin Salman, de altfel foarte cordiale, sa se mai raceasca. Totodata, situatia a fortat si intoarcerea fratelui regelui, printul Ahmed bin Abdulaziz, care a avut un rol determinant in campania din Yemen, astfel ca acum exista sperante ca politicile de razboi s-ar putea schimba.

Si asta pentru ca toti ochii sunt pe Arabia Saudita si pentru Coroana imaginile cu copiii yemeniti care mor de foame au devenit "o problema de PR" pe care vrea sa o rezolve cat mai curand, dupa cum sustin surse diplomatice pentru sursa citata.

Dar este un sange de care niciuna dintre partile implicate nu se va putea spala vreodata. In timp ce "liderii" isi inghit orgoliile si isi fac calculele politice si strategice, la fiecare 10 minute, un copil se stinge de foame in Yemen.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#razboi Yemen Arabia Saudita SUA, #razboi Yemen foamete morti, #Jamal Khashoggi oprit razboi Yemen , #Yemen