Epidemia de holera din Yemen este cea mai grava din lume, cu 5.000 de noi bolnavi zilnic si un numar total care trece de 200.000 de cazuri in doua luni, a precizat sambata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de agentia EFE.
In aceasta perioada, epidemia s-a extins practic in fiecare provincie din cele 23 ale tarii, cauzand 1.300 de morti.
"Se crede ca numarul deceselor va creste", a semnalat OMS, intr-un comunicat.
Alaturi de UNICEF si alte organizatii, OMS isi accelereaza actiunile pentru a opri aceasta epidemie, detectand fiecare nou focar de infectie si incercand sa determine modul in care se raspandeste boala.
Urgenta este atat de grava incat s-a optat pentru a trimite echipe din casa in casa, pentru a informa direct locuitorii asupra masurilor de protectie care trebuie luate in ce priveste dezinfectia apei si depozitarea corecta a acesteia.
Epidemia se propaga foarte repede in Yemen, unde un conflict armat ii opune din 2014 pe rebelii Houthi pro-iranieni, care controleaza provinciile din nordul tarii, inclusiv capitala Sana'a, fortelor proguvernamentale, sustinute de Arabia Saudita si care au facut din Aden - un oras din sud - capitala lor "provizorie".
Sistemul de sanatate din Yemen se confrunta cu serioase dificultati dupa doi ani de conflict, iar infrastructura de salubritate aflata in stare critica contribuie la raspandirea bolii. Agentii patogeni patrund in sursele de apa si se raspandesc mai usor, in conditii de vreme calda si de ploaie torentiala.