Yemen: Bombardamentele saudite fac victime - zeci de morti si sute de refugiati

Autor: Ana Ilie
Marti, 31 Martie 2015, ora 20:10
2307 citiri
Yemen: Bombardamentele saudite fac victime - zeci de morti si sute de refugiati
Foto: YnetNews

Avioanele de razboi ale coalitiei conduse de Arabia Saudita au continuat sa loveasca pozitiile rebelilor houthi in jurul capitalei yemenite Sanaa. Multi localnici si-au parasit locuintele, de teama violentelor, in conditiile in care ani de tensiuni si lupte au creat deja panica in randul populatiei.

Marti dimineata, bombardamentele de langa aeroportul din Sanaa au facut un crater urias intr-un grup de cinci case. Nu au fost raportate victime, ceea ce sugereaza ca aceste cladiri au fost evacuate dupa raidul din urma cu o saptamana, scrie Reuters, potrivit The Huffington Post.

Un alt atac aerian, in muntii de langa oras, a lovit un depozit de rachete, declansand un incendiu de proportii.Daca la inceputul campaniei aeriene bombardamentele aveau loc noaptea, de luni atacurile au inceput sa se desfasoare si in cursul zilei, probabil pe baza presupunerii ca rebelii houthi nu pot ataca avioanele saudite.

Atacurile au paralizat viata capitalei cu peste doua milioane de locuitori. Scolile sunt inchise si muncitorii s-au prezentat luni la munca pentru scurt timp, inainte de a se intoarce la casele lor. Oamenii "stau in case, in special cei care au copii. Oamenii ies numai pentru lucrurile vitale. In fiecare zi, cateva sute de persoane pleaca in zonele rurale", in cautarea securitatii, a povestit un localnic.

Cu toate ca oficialii houthi nu au facut publice cifrele privind victimele, o organizatie locala de protectie a drepturilor omului a aratat ca 29 de civili au fost ucisi doar in prima zi de bombardamente, langa aeroport.

Tabara de refugiati lovita de bombardamente aeriene: Zeci de morti si raniti

Bombardamentele aeriene ale Arabiei Saudite asupra pozitiilor rebelilor houthi din Yemen au lovit, luni, o tabara de refugiati din nord-vestul tarii, provocand zeci de morti si raniti.

Rebelii siiti houthi, insotiti de forte de securitate loiale fostului presedinte yemenit, au lansat, luni, o noua ofensiva impotriva postului Aden. Orasul a fost vizat de artilerie in timp ce avioanele saudite au continuat sa tinteasca pozitiile rebelilor.

Aden este centrul economic al natiunii si a fost declarat capitala provizorie dupa ce presedintele Abed Rabbo Mansour Hadi s-a refugiat aici din capitala Sanaa, gonit de avansul militilor houthi. Hadi a fugit si din Aden saptamana trecuta si s-a refugiat, probabil, in Arabia Saudita.

Inca un stat mare intra in razboiul civil din Yemen

Liderii arabi reuniti in Egipt pentru un summit de doua zile al Ligii Arabe au dezvaluit planurile de a forma o forta de interventie comuna araba.

In plus, Egiptul a anuntat ca este pregatit sa trimita trupe in Yemen, in cadrul campaniei internationale condusa de Arabia Saudita impotriva militantilor siiti houthi, sprijiniti de Iran.

Este un semnal ca in varful peninsulei Arabe s-ar putea desfaura un razboi terestru de lunga durata. Stabilitatea zonei este vitala pentru intreaga lume, intrucat aici sunt cele mai importante rute de transport al petrolului.

Luptele au provocat deja cresterea abrupta a pretului titeiului, pe fondul temerii ca razboiul civil din Yemen poate afecta trecerea petrolierelor prin stramtoarea Bab el Mandeb, pe ruta spre Canalul Suez.

SUA se amesteca in razboiul civil dintr-o tara aflata pe harta petrolului

Anuntul Egiptului a venit dupa ce SUA au afirmat ca se coordoneaza indeaproape cu Arabia Saudita si aliatii arabi in actiunea militara demarata in Yemen.

Operatiunea saudita vine in sprijinul presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, care a fugit din capitala Sanaa in ianuarie si acum, potrivit unor rapoarte, a fugit si din portul Aden, amenintat de houthi.

Yemenul, la un pas de razboi civil: Presedintele ar fi fugit din calea rebelilor

Militiile houthi, siiti sprijiniti de Iran, impreuna cu unitati ale armatei loiale fostului presedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, au reusit sa avanseze spre sudul tarii, in urma unor lupte grele cu luptatori tribali, unitati ale armatei si militii sudice separatiste loiale lui Hadi.

Militantii houthi au preluat controlul capitalei Sanaa in septembrie si au ocupat orasul central Taiz la sfarsitul saptamanii trecute. Acum se indreapta spre Aden.

Yemenul a devenit, de fapt, un front de lupta in rivalitatea dintre Iranul siit si Arabia Saudita, majoritar sunnita.

De ce bombardarea unui singur stat afecteaza grav piata globala a petrolului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Yemen bombardamente morti, #Yemen bombardamente Arabia saudita , #Yemen