Made in Romania: Imprimanta 3D care printeaza organe - Ar putea ajuta si bolnavii de cancer

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 07:50
14371 citiri
Made in Romania: Imprimanta 3D care printeaza organe - Ar putea ajuta si bolnavii de cancer
Foto: Facebook/Symme3D

Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara si va juca un rol crucial in transplantul de organe din tara noastra, dar si in schimbarea modului in care se face tratamentul persoanelor de cancer.

Aceasta a fost realizata de firma Symme3D din Timisoara si functioneaza in cadrul OncoGen - Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului.

Ideea e ca imprimanta 3D sa construiasca structuri care sunt populate cu celule stem, astfel ca in prima faza se poate obtine nas, ureche si vase de sange. Ulterior, odata cu perfectionarea tehnologiei, se va trece si la organe mai complexe, cum ar fi inima.

Pentru a afla mai multe despre proiect, Ziare.com a stat de vorba cu Calin Brandabur, Chief Technical Officer la Symme3D.

El ne-a explicat ca au inceput cu structuri cartilaginoase simple, fara vascularizare, tocmai pentru simplitatea lor.

"Structuri precum nasul, urechile (fara tesutul epitelial - pielea) pot fi realizate in baza unui proiect standard in aproximativ 2 ore. Odata ce progresam din punct de vedere tehnologic si al materiei prime bio, vom trece apoi la printarea unor organe din ce in ce mai complexe, dar si la printarea vaselor de sange", a declarat Calin Brandabur pentru Ziare.com.

Daca sunteti curiosi care e procedeul prin care se scot organe la imprimanta 3D, iata pasii:

  • - Intai se face un model tridimensional al organului respectiv, care poate proveni fie de la tomograf, fie de la un proiectant 3D;
  • - Apoi intra in scena aplicatia cu care e dotata imprimanta 3D: ea le imparte in straturi foarte subtiri (2-16 microni) si genereaza toate miscarile necesare pe care imprimanta 3D trebuie sa le execute pentru a crea din straturi succesive modelul 3D;
  • - Materia prima este un bio gel sau un polimer biodegradabil la ultraviolete (UV), care e amestecat cu celule stem, mezenchimale (din maduva osoasa) sau epiteliale (piele), in functie de tesutul final;
  • - Pentru printarea 3D se folosesc in special celulele stem prelevate la nastere, dar si celule mezenchimale prelevate din maduva osoasa direct de la pacient;
  • - Dupa ce organul se printeaza, el e bagat intr-un incubator, unde este "hranit", iar bio gelul e degradat in functie de cum prolifereaza celulele stem, acestea urmand sa ia forma structurala si functionala a biogelului folosit ca suport.

Teste peste teste

Printarea 3D organelor nu e chiar floare la ureche. Calin Brandabur ne-a marturisit ca dupa aproximativ 10.000 de teste au reusit sa realizeze un pavilion de ureche, adica doar structura cartilagionasa, cu o precizie de 16 microni.

Dupa ce tehnologia va fi imbunatatita vor reusi sa faca prin aceasta metoda si vase de sange. Initial, ele vor fi realizate separat, iar apoi vor fi realizate tesuturi complexe, cu vascularizare cu tot.

In consecinta, abia dupa aceea organele scoase la imprimanta 3D vor putea fi transplatate unui organism viu. Oricum, la inceput, testele se vor face pe soareci. Dar pasi inainte s-au facut deja.

"Vom continua imbunatatirea tehnologiilor folosite pentru productia utilajelor, dar si precizia si fiabilitatea utilajelor noastre, pentru a le pregati pentru printuri de tesuturi complexe cu mai multe tipuri de celule (stem si epiteliale pentru piele, de exemplu). In prima faza ne limitam la tesuturile cartilaginoase pentru simplitatea lor, dar pe viitor, odata cu progresul tehnologic, vom reusi sa printam structuri din ce in ce mai complexe.

Cercetatorii de la OncoGen au reusit deja decelularizarea unor inimi de rozatoare pentru a obtine structura de colagen, pe care au reusit implantarea de celule stem umane pentru muschi ai inimii si speram ca impreuna cu expertiza si ajutorul cercetatorilor extrem de bine pregatiti de la OncoGen sa si reusim sa printam aceste structuri biologice extrem de complexe", ne-a precizat Calin Brandabur.

Un pas inainte si pentru tratarea cancerului?

Imprimanta 3D ar putea juca un rol imprimant si in tratarea pacientilor de cancer, prin realizarea unei terapii personalizate.

"Odata cu celulele stem putem preleva si celule canceroase. Aceste celule vor fi printate 3D in forma tumorii si, in urma aplicarii medicamentatiei, putem urmari progresul sau regresul celulelor stem. Toate astea fara a fi nevoie de a experimenta pe pacient. Aceasta ne deschide oportunitati pentru a crea medicamentatie personalizata pentru fiecare pacient.

In loc sa distrugem sistemul imunitar cu acea supa de medicamente in cazul chimeoterapiei, putem elimina medicamentele nocive nefunctionale si trata cancerul strict cu medicamentele care au un efect direct asupra celulelor canceroase", a punctat Calin Brandabur.

Cat costa imprimanta

Pretul pentru modelul de baza al imprimantei 3D porneste de la 5.000 de euro, adica costa de doua ori mai putin decat alte dispozitive similare de pe piata, dar e de 4-5 ori mai performant, sustine reprezentantul Symme3D.

Pentru a ajunge pana aici, cei din firma au venit cu finantarea proprie, iar pe viitor vor incerca sa acceseze proiecte europene.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imprimanta 3D Timisoara organe, #imprimanta 3D Romania organe, #imprimanta 3D organe, #imprimanta 3D cancer , #3D